Povežite se s nama

Međimurje

U protekla 24 sata u Međimurju 94 novozaražene osobe uz rekordan 391 test

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obavljeno je najviše testiranja u jednom danu od početka epidemije.

Od testirane 391 osobe evidentirane su 94 osobe pozitivne na virus COVID–19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata ozdravilo je 57 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1 541 osoba. Do sada je ukupno uzeto 13.726 uzoraka. Postotak pozitivnih osoba na virus COVID–19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 24%, što je osjetno manji postotak u odnosu na protekli tjedan.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata je primljeno novih 7 pacijenata te su, u ovom trenutku, hospitalizirana 48 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, od kojih se 4 pacijenta nalaze na respiratoru. Evidentirana je i jedna preminula osoba, pozitivna na COVID-19, starosti 77 godina s ostalim akutnim respiratornim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 su pozitivna 2 liječnika i 14 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi 2 liječnika i 10 medicinskih sestara.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuje obavijest građanima:

S obzirom na porast broja zaraženih i posljedično povećanje opterećenja na laboratorije, ponegdje nije moguće dobiti termin za testiranje pravovremeno ili se čeka na rezultate testiranja, zbog ograničenih kapaciteta laboratorija ili nedostatka reagensa, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, stoga apeliramo na sve građane da:

1) Ako imaju simptome i testirani su, ali nalaz još nije pristigao, da ostanu kod kuće i izoliraju se od ostatka ukućana do dolaska nalaza. Također je potrebno da obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma da ostanu kod kuće u samoizolaciji i ne idu na posao do dolaska njihovih nalaza.

2) Ako osobe imaju bilo koji simptom koji bi mogao upućivati na zarazu koronavirusom (tjelesna temperatura veća od 37.2, šmrcanje, suhi kašalj, grlobolja, gubitak njuha i okusa, probavne smetnje, umor, glavobolja, itd…), da ostanu kod kuće, TELEFONOM se jave nadležnom liječniku, te će biti testirani. Također je potrebno da obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma da ostanu kod kuće u samoizolaciji i ne idu na posao do dolaska njihovih nalaza.

3) Osobe koje su zdrave i nemaju simptome bolesti, a kontakti su oboljelih i iz nekog razloga su se testirali, moraju ostati u karanteni do isteka propisane samoizolacije, bez obzira na nalaz testa. Ukoliko dobiju pozitivan test, neka odmah telefonom obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije uzetog brisa, te neka upute svoje kontakte da ostanu u samoizolaciji i da se telefonom jave nadležnim liječnicima.

4) Osobe koje se trebaju testirati radi ostvarenja zdravstvene zaštite (trebaju na pregled, operaciju ili slično), a nemaju simptoma koji upućuju na koronavirus, a zbog trenutne situacije se ne mogu testirati ili nisu još dobili nalaz testa, treba im se omogućiti da ostvare zdravstvenu zaštitu bez obzira što nemaju test. Ako se primaju na hospitalizaciju, treba ih po primitku izolirati te one koji već ne čekaju nalaz i testirati – obje skupine trebaju ostati u izolaciji do prispijeća nalaza. Ako idu na neodgodivi zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju, zdravstveno osoblje treba prema njima postupati uz korištenje osobne zaštitne opreme, izolacija, dezinfekcija….

5) Osobe koje su kontakti pozitivnih i nalaze se u samoizolaciji, te razviju simptome bolesti, NE TREBAJU SE TESTIRATI. Neka se TELEFONOM jave nadležnim liječnicima koji će ih upisati u sustav kao oboljele i javiti službenom prijavom epidemiološkoj službi.

Stožer Civilne zaštite Međimurske županije apelira na građane da obvezno nose maske na mjestima gdje se okuplja više ljudi, kao i na grobljima u narednim danima.

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje