Povežite se s nama

U fokusu

Preminulom stanaru socijalnih stanova mjesecima naplaćivali najamninu

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNO

Grad Varaždin, odnosno Javna ustanova Gradski stanovi (JUGS) mjesecima su slali uplatnice preminulom stanaru i uspijevali ih naplaćivati!

Uplatnice pokojnog stanara Zvonimira Pokosa, koji je živio u gradskom socijalnom stanu u Biškupcu, plaćala je, naime, stanarka koja se u taj stan uselila samovoljno, bez ikakvog rješenja nakon što je najmoprimac umro. Stanarka (podaci poznati redakciji) javila nam se jer joj sada prijeti iseljenje, odnosno zajedno sa svojim nevjenčanim suprugom i malodobnim djetetom ostat će na cesti.

Znali su, ali?

U JUGS-u su potvrdili da stanarka zajedno sa svojim izvanbračnim suprugom i djetetom bespravno koristi gradski stan od 26 kvadrata u kući na Trgu Ivana Perkovca 23/1 od sredine prošle godine.

– Stan su nasilno uzurpirali po smrti najmoprimca Grada Varaždina pokojnog Zvonimira Pokosa, i to, prema saznanjima kojima raspolažemo, od kolovoza 2012. godine. S obzirom da spomenuti stan koriste bez pravne osnove, prema nalogu Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina, od 11. studenog poduzete su radnje za njihovo prisilno iseljenje, a stanarka je prošle srijede ponovno pozvana da stan oslobodi do 10. prosinca ove godine, u svrhu izbjegavanja postupka prisilnog iseljenja – navodi se u odgovorima JUGS-a koje potpisuje ravnatelj Vladimir Kukec.

Za stanarku je glavni razlog što je se tjera iz gradskog stana inat i zloba susjeda, koji su potpisivali peticiju da je se izbaci iz stana zbog narušavanja javnog reda i mira.

Iako priznaju da ova obitelj bez pravne osnove žive u tom stanu, u JUGS-u ne priznaju da najamninu naplaćuju pokojnom stanaru.

– Netočno je da Grad Varaždin naplaćuje najamninu od pokojnog Zvonimira Pokosa. Sadašnja stanarka nepozvana i samovoljno putem Centra za socijalnu skrb Varaždin, uplaćuje određene novčane iznose na račun Grada Varaždina. Osobno ne raspolažemo podacima po kojoj osnovi je istoj Centar navedeno dopustio, no pretpostavljamo da je riječ, u najmanju ruku, dovođenja u zabludu Centra za socijalnu skrb Varaždin – poručuju iz JUGS-a.

Međutim, uplatnica za najamninu za mjesec listopad ove godine dokazuje da se najamnina ipak potražuje od – pokojnog stanara! U Centru za socijalnu skrb Varaždin ističu kako nemaju ništa sa spomenutim plaćanjem najamnine.

– Mogu jedino reći da Centar korisnicima pomaže u plaćanju režijskih troškova – rekao je Siniša Česi, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Međutim,  to što bespravno koristi gradski stan na kojeg nema pravo i što plaća najamninu pokojnog stanara za sadašnju stanarku nije sporno. Za to što će ostati na cesti krivi isključivo – susjede. Kaže kako su stanari, s kojima je inače u sukobu i s kojima ne razgovara, potpisivali peticiju da je se izbaci iz stana i to zbog narušavanja javnog reda i mira, za što ona kaže da nije istina.

– Radi se isključivo o inatu i zlobi. Iako smo nezaposleni, sada se tjera mene i mog muža na cestu zajedno s malodobnim dijetom. Zanimljivo je da mi pravu peticiju, onu pisanu rukom, ne žele pokazati, makar na to imam pravo, a doznala sam da su je potpisale osobe koje uopće ne žive u socijalnim stanovima u Biškupcu – tvrdi stanarka koja se, doznali smo, prije nekoliko godina na isti način kao u Biškupcu, uselila u gradski stan na Trgu slobode u Varaždinu.

Tko je odgovoran?

Na kraju svega postavlja se pitanje kako su uopće moguća bespravna useljenja, i to koja traju dulje od godinu dana? Zašto je došlo do ove nevjerojatne situacije i zašto prije 11. studenog ove godine, kada se krenulo u prisilno iseljenje, nitko nije reagirao? Čini se da oni koji su zaduženi za upravljane socijalnim stanovima u vlasništva Grada Varaždina kontrole ne provodi ili se možda ne mogu nositi s problemima u ovom derutnom socijalnom naselju sa svega šest stanova i pet stanara? Naime, na naše pitanje kada je zadnji put provedena kontrola u biškupečkom socijalnom naselju nismo dobili konkretan odgovor u JUGS-u, ali istodobno uvjeravaju da su učestale kontrole koje provode u suradnji s MUP-om s obzirom na česte nesuglasice između stanara. Nije nam jasno kako onda u tim kontrolama nije i otkriveno da stanarka već godinu i pol živi bespravno u gradskom stanu i plaća najamninu čovjeka kojeg više nema?!

Svi imaju ugovore, osim…

Objašnjavajući zašto se bespravno uselila stanaraka kaže kako mjesecima zahtjeva od Grada Varaždina da riješi njezino stambeno pitanje. Dodaje i da ne zna imaju li rješenja drugi stanari koji tamo žive. – Na navedenoj adresi živi ukupno četiri najmoprimca Grada Varaždina te svi imaju valjane ugovore o najmu. U vezi zahtjeva za dodjelu stana u vlasništvu Grada Varaždina upućena je da svoj zahtjev ponovi u postupku natječaja Grada Varaždina za dodjelom stanova u najam, koji Grad Varaždin planira provesti do kraja ove godine – izvijestili su iz JUGS-a.

Stanovi spremni za useljenje, a natječaj još nije raspisan
I dok se neki bespravno i svojom voljom useljavaju u gradske socijalne stanove drugi se moraju javljati na natječaje i čekaju godinama. Za tridesetak socijalno ugroženih obitelji stanovi u Hrašćici gotovo su spremni za useljenje. – Prošlog četvrtka imali smo tehnički pregled na kojem su uočene sitne pogreške koje ćemo ukloniti tijekom ovog tjedna. Vrlo brzo očekujemo uporabnu dozvolu – objašnjava nam ravnatelj Gradskih stanova Vladimir Kukec. Ovi su stanovi trebali biti gotovi u srpnju ove godine, no sredinom kolovoza taj je rok pomaknut do kraja jeseni. Cijelo to vrijeme nije bio raspisan natječaj prema kojemu bi bila zaključena lista po kojoj će se oni popunjavati. – Natječaj će se raspisati do sredine prosinca, u tijeku je izrada pravilnika – dobili smo odgovor iz Grada Varaždina. Što znači da će socijalno ugrožene obitelji, kojih se prije četiri godine 344 javilo na tadašnji natječaj, morati pričekati početak 2014. na useljenje.
Neki od kriterija za dobivanje socijalnog stana na temelju kojih će se raditi lista prvenstva su: zdravstveno stanje podnositelja zahtjeva i članova njegovog obiteljskog domaćinstva, broj članova domaćinstva, broj maloljetne djece i djece na redovnom školovanju, socijalno stanje, stručna sprema, stambeni status, sudjelovanje u Domovinskom ratu, radni staž ostvaren u Republici Hrvatskoj i vrijeme prebivanja na području grada Varaždina. (td)

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje