Povežite se s nama

U fokusu

“Unatoč teškoćama proračun nije bio doveden u pitanje”, Hrenić

Objavljeno:

- dana

Sjednica Gradskog Vijeća Novog Marofa

Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa većinom je glasova izglasan Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna Grada Novog Marofa za 2013. godinu i projekcija za 2014. i 2015. godinu, prijedlog Izmjena i dopuna Plana razvojnih programa Grada Novog Marofa za razdoblje 2013. do 2015. godine i prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna Grada Novog Marofa za 2013. godinu..

U uvodnom obrazloženju gradonačelnik Darko Hrenić istaknuo je kako je unatoč teškoj godini proračun ostao stabilan. Kao najveće izdatke izdvojio je 800.000,00 kuna za snijeg, 400.000,00 kuna koštali su izbori, tu je i povrat poreza… Unatoč svemu, Grad se nije dodatno  zadužio i sve svoje obveze uredno pokriva i vraća.
Na samom početku sjednice od strane vijećnika HDZ-a zatražena je dopuna dnevnog reda – rasprava o stanju u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof u vezi sa spajanjem s varaždinskom općom bolnicom. Nakon kratke rasprave odlučeno je da ta tema bude ubačena kao jedna od točaka aktualnog sata.
Na prijedlog gradonačelnika Darka Hrenića, jednoglasno je prihvaćen Prijedlog Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Novi Marof i kontaktnih zona.  
Prije svega ove su izmjene donesene radi izgradnje nove srednje škole, čija lokacija se nalazi u blizini nekadašnjeg Levisa, zatim budućeg uređenja novog centra Novog Marofa koji bi se izgradio na prostoru sadašnjeg sportskog parka, te premještanja nogometnog igrališta, ali i ostalih sportskih terena, na novu lokaciju koja je predviđena u blizini kartodroma Rauš u Možđencu. 
Oporba je standardno zamjerila isključivanje HDZ-ovih predstavnika u raznim komisijama, ali gradonačelnik Darko Hrenić konstatirao je  kako oni prvi poštuju demokratska načela kao i to da odgovornost u poslu i za odluke koje donose, snose sami. Siniša Česti smatra kako primjedba oporbe nikako ne stoji jer se HDZ ne odaziva na sjednice Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Novog Marofa. Većinski je prihvaćen i Prijedlog  zaključka o kratkoročnom zaduženju Grada Novog Marofa u Vaba banci d.d. Varaždin  za održavanje likvidnosti, s rokom dospijeća 31.12.2014. godine .

Kako bi se dijelom prevladale nastale poteškoće u 2014. godini Grad Novi Marof će se uključiti kao ravnopravni sudionik u Cash-pool Varaždinske županije u Vaba banci Varaždin, te zatražiti kratkoročni okvirni kredit u iznosu od 1.500.000,00 kuna s rokom korištenja do 31.12.2014. godine. Budući da je, dakle, riječ o istoj kalendarskoj godini,temeljem Zakona o proračunu ta se posudba ne smatra novim zaduživanjem već mjerom i instrumentom financijske politike upravljanja likvidnošću i solventnošću subjekata uključenih u pool. Gradonačelnik Darko Hrenić obrazlaže kako se tu radi o uobičajenom potezu koji omogućuje normalno funkcioniranje Grada i taj se kratkoročni kredit uvijek uspije vratiti, a Grad ga koristi još od 2012. godine.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje