Povežite se s nama

U fokusu

Na odvjetničke troškove u 2014. – 999.500 kuna!

Objavljeno:

- dana

Novi ugovori Grada Varaždina s odvjetnicima

Grad Varaždin potrošit će u godini dana 999.500 kuna za odvjetničke usluge svega tri odvjetnička društva, odnosno odvjetnika. Točnije, taj se novac već troši od 18. prosinca prošle godine, kada je potpisan ugovor s dva odvjetnička društva, dok je s jednim odvjetnikom ugovor potpisan pet dana ranije.

 Naime, Grad Varaždin je za rješenje pravnih problema odabrao odvjetničko društvo Hačić, Kallay & partneri, Odvjetničko društvo Brlečić & partneri te odvjetnika Marijana Petrića.

Lani-duplo manje

Za usluge Odvjetničkog društva Hačić, Kallay & partneri prema jednom ugovoru ide 312,5 tisuća, a istoga dana sklopljen je još jedan ugovor vrijedan 187 tisuća kuna. Sveukupno će biti, dakle, gotovo pola milijuna kuna. Odvjetnik Petrić zaradit će 375 tisuća dok će 125 tisuća kuna otići u blagajnu Odvjetničkog društva Brlečić i partneri. Isti su odvjetnici Grad Varaždin zastupali i lani kad su njihove usluge, prema podacima koje smo dobili od Grada Varaždina, plaćene 413.529,18 kuna. Dakle, dvostruko jeftinije. Jesu li odvjetničke usluge poskupjele ili se Varaždin dvostruko više parniči sa svojim tvrtkama i građanima, nismo uspjeli doznati. U odgovoru na pitanje o (pre)visokim troškovima parnica, iz Grada su nam odgovorili kako su nakon provedenog postupka javne nabave za odvjetničke usluge s prethodno navedenim odvjetničkim društvima sklopljeni ugovori o zastupanju koje im je Grad povjerio u određenim parnicama koje se vode pred varaždinskim Trgovačkim sudom i općinskim sudovima. Radi se uglavnom o parnicama između T7 VIS-a i Grada te tužbi Crtorada protiv Grada. Potonja tužba je novčano „najteža“: Crtorada tuži Grad zbog štete nastale odlukama iz 2012. godine o novoj regulaciji naplate koja iznosi, kako se tvrdi, više od 69 milijuna kuna.

Tužba Crtorada protiv Grada je novčano „najteža“: navodi se šteta od 69 milijuna

Varaždinsko smeće i zemljište za POS naselja predmeti su nekoliko sudskih parnica. Prvo je Grad podnio tužbu za utvrđivanje ništetnosti Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada koji su potpisali gradska tvrtka Varkom i T7 VIS, kao i zbog povrata 9,2 milijuna kuna. Istodobno, i T7 VIS je podnio tužbu protiv Grada i Varkoma zbog neisporuke komunalnog otpada. Odvjetnici Grada i T7 VIS-a pokušavaju za svoje klijente ishoditi i pozitivno rješenje spora oko zemljišta za POS naselja na Banfici i u Ulici Vilka Novaka. Riječ je o nekoliko različitih sporova koje je Grad pokrenuo protiv T7 VIS-a i u jednom slučaju protiv grupacije i tvrtke Prvi faktor. Podnesena je i protutužba. Vrijednost tog spora je tri milijuna kuna.

Grad da služi, a ne tuži

Osim ovih sporova, Grad je često u sudnici i zbog cijelog niza manjih sporova u kojima tuži ili je tužen. Primjerice, Odjel za gospodartstvo tužio je troje poduzetnika jer nisu vraćali kredit dok samo Upravni odjel za komunal i urbanizam godišnje izda oko tisuću rješenja o ovrsi. Stoga je razumljivo da je pitanje o sporovima i njihovoj cijeni postavljeno i na varaždinskom Gradskom vijeću (zastupnik Željko Cecelja).
– Bavimo se s više sporova po više osnova, naslijeđenih od bivših vlasti i to su ti „kosturi iz ormara“ koje smo spominjali pri preuzimanju vlasti. No Grad neće dopustiti olako dijeljenje novca iz gradske blagajne – kazala je dogradonačelnica Natalija Martinčević odgovarajuči na pitanje Željka Cecelje.
Cecelja je ukazao kako Grad mora učiniti sve kako bi se izbjegli nepotrebni sporovi.
– Nedopustivo je da se Grad tuži sa svojim građanima. Grad je tu da im služi, a ne da se tuži. Ista je stvar i s tvrkama na gradskom području – upozorio je, ali od toga male koristi. Ne samo da su se isplate odvjetnicima smanjile, već su za tekuću godinu potpisani dvostruko vredniji ugovori. Da stvar bude gora, oni zacijelo neće biti ni zadnji jer najveći slučajevi još nisu gotovi, a već se nadziru novi sporovi. Bilo da će Grad tužiti ili biti tužen, što se odvjetnika tiče – nebitno je. Prema ugovorima je svejedno i hoće li Grad dobiti ili izgubiti u na sudu jer honorar odvjetnicima je isti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija ima ukupno 2116 nezaposlenih, a poslodavci najviše traže radnike u pogonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem travnja 2024. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2116 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 2,5 % ili za 55 osoba, a u usporedbi s travnjem 2023. godine broj nezaposlenih veći je za 16 osoba odnosno 0,8 %.

Tijekom travnja evidentirano je 318 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavila se 250 osoba, iz drugog oblika rada jedna, iz redovnog obrazovanja pet, a iz neaktivnosti 62 osobe.

Također, tijekom ovogodišnjeg travnja prijavljeno je 780 slobodnih radnih mjesta, što je za 11,5 % (101 slobodno radno mjesto) manje nego u proteklom mjesecu te 14,9 % (101 slobodno radno mjesto) više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom travnja 2024. godine bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 70 djelatnika), prodavač (34), čuvar (32), radni za pomoć u kući (30) i telefonist (28).

Tijekom travnja 2024. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je ukupno 256 osoba na temelju radnog odnosa. To je 4,5 % manje nego u prethodnom mjesecu i 13,3 % više nego u istom mjesecu prošle godine. Iz evidencije PU Varaždin tijekom travnja 2024. godine također je zaposleno 36 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku županiju za travanj bila je 2,9, a za Hrvatsku je viša i iznosi 5,5.

Nastavite čitati

U fokusu

Pala odluka da se u Varteksu prekida štrajk, radnici nastavljaju s radom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Samostalni radnički sindikat Varteks donio je u srijedu, 15. svibnja, odluku kojom prekidaju štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom, objavili su iz Sindikata te su poručili da od srijede radnici nastavljaju s radom.

Navodi se da je sindikat takvu odluku donio nakon što je zajamčena isplata neisplaćenih plaća svim radnicima, a koje će biti isplaćene iz fonda Agencije za osiguranje radničkih tražbina, piše 24sata.hr.

Pozitivno je djelovalo i postavljanje nove uprave Varteksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje