Povežite se s nama

Kultura

U Petrijancu iz zemlje provirila antička postaja Aqua Viva

Objavljeno:

- dana

Vrijedni tim arheologa Gradskog muzeja Varaždin ovih je dana okončao arheološka istraživanja u centru Petrijanca, u kojem su iz zemlje provirili skriveni ostaci antičke postaje Aqua Viva.

Dokaz kontinuiteta života u naselju

Radovi su obavljeni na trasi ceste u rekonstrukciji koja prolazi Trgom svetog Petra, a kako doznajemo od kustosice Lovorke Štimac-Dedić, koja je po struci dipl. arheologinja i povjesničarka, tijekom istraživanja zaposlenici GMV-a pronašli su ostatke zidova i pokretni arheološki materijal.

– Očekivali smo ovakve nalaze jer znamo da se i ispod trga nalazi antičko naselje koje je postojalo i živjelo uz magistralnu cestu od 1. do 4. stoljeća. Riječ je o cesti iz rimskih vremena koja je vodila od Ptuja prema istočnim provincijama – objasnila je Štimac-Dedić.

Dodala je da se u Petrijancu u iskopima već na dubini od 20 centimetara mogu pronaći arheološki artefakti, koji su se već u značajnoj mjeri pomiješali s onima iz 18. stoljeća ili pak današnjih vremena.

– Najveći problem je što još uvijek ne postoji svijest ljudi da je nužno prijavljivati ih. Nažalost, ondje gdje se to nije dogodilo, ostali su pod temeljima kuća ili bačeni i uništeni na drugi način. Nama je važan svaki, pa i najmanji detalj kako bismo napravili slagalicu i rekonstruirali život ovakve rimske postaje – naglasila je naša sugovornica, od koje doznajemo da je postaja služila da se putnici okupaju, okrijepe, prespavaju ili zamijene konje.

Nažalost, antički arheološki sloj nepovratno nestaje širenjem naselja i muzealci koriste svaku priliku da nastave s istraživanjem. Ovaj arheološki nadzor iskoristili su da maksimalno sačuvaju nalaze, iako su im rokovi za to bili jako kratki.

– Naš posao mora biti brzo okončan, zato smo radili i u zimskim uvjetima na smrznutom terenu. Iako zabundani, morali smo osigurati nužne metodološke uvjete kako bi se istraživanje provelo sukladno pravilima arheološke struke – rekla je voditeljica četveročlanog tima koji je u ponedjeljak, 1. veljače, od jutarnjih sati odrađivao terenska istraživanja.

Obišao ih je i općinski načelnik Željko Posavec, koji s velikim zanimanjem prati sve što se događa na ovom zanimljivom arheološkom lokalitetu.

– Sve što smo radili je zabilježeno fotografijama i svi nalazi s ovog područja su detaljno dokumentirani. Arheološka dokumentacija bit će upotpunjena i snimkama napravljenima dronom. Na kraju će se sve objediniti, staviti na preglednu kartu s ciljem rekonstrukcije postaje, za koju će se, po mom sudu, naposljetku pokazati da je veća nego što se prvotno smatralo – naglasila je voditeljica zbirki Arheološkog odjela GMV-a.

Dodajmo da je naša sugovornica još 2013. godine prezentirala dio arheoloških istraživanja u Petrijancu u katalogu izložbe Gradskog muzeja Varaždin, a najnovije će predstaviti na aktualnim znanstvenim skupovima.

– Prije dva mjeseca je Muzej prezentirao ovo antičko naselje i građu znanstvenim radom „Life on Roman Road“ na međunarodnom skupu “Roads and Rivers 2”. I to je dio našeg nastojanja da se svijest o ovom rimskom naselju što više popularizira. Nedavno smo razgovarali s projektantima uređenja Trga sv. Petra i načelnikom Posavcem da se iduća faza rekonstrukcije planira na način koji bi obuhvatio zaštitna istraživanja. Odnosno, time bismo imali priliku prilagoditi rekonstrukciju trajnoj prezentaciji pronađenih arheoloških nalaza – istaknula je Štimac-Dedić.

Standard na rimskim cestama

Štoviše, napomenula je da su arheolozi iznimno zadovoljni suradnjom s lokalnim župnikom, koji im je lani maksimalno izašao u susret tijekom istraživanja u centru naselja na području župnog dvora.

– Ondje su također dokumentirane vrijedne arheološke strukture i nalazi, a bilo bi lijepo da se napravi makar digitalna rekonstrukcija cijelog ovog prostora. Naime, ovo je naselje zabilježeno na antičkim kartama na kojima Toplica nema. Postaja Aqua Viva je točno 40 kilometara udaljena od Ptuja i to je bilo veliko odmorište nakon kojeg se nekad nastavljalo s daljnjim cjelodnevnim putovanjem – zaključila je Lovorka Štimac-Dedić.

Kultura

Prvi samostalni koncert varaždinske crossover pjevačice Irme Dragičević pred zagrebačkom publikom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija u utorak, 14. svibnja, s početkom u 20 sati, varaždinska crossover pjevačica Irma Dragičević, održat će svoj prvi samostalni koncert te premijerno predstaviti svoj novi singl ‘Bivši Budući’ – koji najavljuje novi smjer solističke karijere ove akademske glazbenice.  

Zagrebačka crossover glazbena priča koja je pred nama, obilježena je Irminom jedinstvenom vještinom i talentom da s lakoćom spaja različite žanrove i stvara zvuk koji je tako jedinstveno njezin – Irmin zvuk.

Uz opus koji nas vodi od emotivnog sevdaha preko pop standarda do vječitih klasika, francuskih šansona I talijanskih kancona, Gershwina i zlatnog doba hrvatske glazbe – plijeni njena sposobnost da na svakome od ovih glazbenih izvora crpi inspiraciju i dokazuje svoju svestranost i dubinu umjetničkog izraza.

Glasom koji prelazi žanrove, Irma je osvojila publiku regije svojim talentom i očaravajućim nastupima, a poznata je po brojnim nastupima u regiji te ulogama u mjuziklima, operama i operetama – trenutačno nastupa u beogradskom Theater Madlenianum u mjuziklu ‘Posljednjih pet godina’ te u HNK Varaždin u opereti ‘Grofica Marica’.

Irma Dragičević izvodi i lead ulogu Kosjenke u operi „Regoč“ za djecu i mlade koja se ovog proljeća izvodi u K.D. Vatroslav Lisinski povodom 150. godišnjice rođenja spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U Klubu Kazališta Komedija uz pratnju vrhunskog banda u sastavu Jan Jakovljev (gitara), Tomislav Parmać (klavir), Leopold Stašić (violina), Mario Klarić (bubnjevi) I Dragutin Roić (saksofon), Irma Dragičević će – uz podršku zanimljivih glazbenih gostiju – uvesti publiku crossover glazbeni svijet koji povezuje žanrove i melodije, generacije i ritmove.

Kako je sama Irma najavila: ‘Pjevat ću sve ono što jesam – klasično obrazovana glazbenica kojoj je prva ljubav pop. Želim predstaviti ono najbolje od glazbe, bez obzira na žanr, bez obzira na izvor, u mojoj, novoj interpretaciji”.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje