Povežite se s nama

Crna kronika

Tužila školu sudu i dobila 375.483 kune otpremnine

Objavljeno:

- dana

ISPLATA MARIJI HABIJAN

Bivša ravnateljica varaždinske Druge gimnazije još u studenom 2012. proglašena je krivom za zlouporabu položaja jer je iz škole izvukla 130.800 kuna. No nedavno je dobila tužbu protiv te iste škole koja joj nije isplatila otpremninu za iznos od 375.483 kune bruto.

Umirovljena ravnateljica varaždinske Druge gimnazije Marija Habijan još u studenom 2012. proglašena je krivom za zlouporabu položaja jer je sebi i drugima koji su obavljali računovodstvene i administrativne poslove u školi, temeljem isplate prekovremenih sati po svom nahođenju, priskrbila 130.800 kuna. Ta je presuda Županijskog suda u Varaždinu odjeknula u javnosti pogotovo zato što je Habijan tada obnašala dužnost nezavisne vijećnice Grada Varaždina. Habijan je tada krivnju priznala što je bio dio nagodbe s varaždinskim Županijskim državnim odvjetništvom. Umirovljena ravnateljica je odustala od žalbe na presudu, a zauzvrat je umjesto kazne zatvora od 10 mjeseci dobila uvjetnu kaznu od dvije godine uz obvezu da novac za koji je oštetila Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta vrati u državni proračun. O tome svemu je tada pisao i Regionalni tjednik.

Otpremnina na temelju kolektivnog ugovora i 37 godina radnog staža

No manje su poznata druga dva radna spora koja je za vrijeme trajanja istrage i suđenja u kaznenom postupku Marija Habijan vodila na Općinskom sudu u Varaždinu. U prvom je tužila Drugu gimnaziju zbog nedopuštene Odluke o otkazu i taj je radni spor dobila. Presuda je postala pravomoćna još u kolovozu 2012. Isto tako, javnosti je nepoznato da je Habijan, koja je pravomoćno osuđena da je kao ravnateljica izvlačila novac, tužila tu istu srednju školi za isplatu otpremine. I taj spor je dobila. Općinski sud u Varaždinu još u prosincu prošle godine donio je presudu prema kojoj Druga gimnazija treba isplatiti 375.483 kuna bruto Habijan kao i 12-postotnu godišnju kamatu od 1. rujna 2011. Pravo na otpreminu, stoji u presudi, Habijan je stekla po Temeljnom kolektivnom ugovoru od 31. srpnja 2007. U tom se ugovoru, koji više nije na snazi, otpremnina računala po ključu: za svakog zaposlenika koji ima više od 30 godina staža isplaćuje se 65% prosječne bruto plaće u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora u radu za svaku navršenu godinu rada. Habijan je imala 37 godina staža i 10 mjeseci koje je stekla radeći od 1973. u srednjoj školi u Vinici, u sadašnjoj Prvoj gimnaziji i zaključno – Drugoj gimaziji od 2006. do 2011. Habijan je zapravo sudskim putem dobila otpreminu od 375.483 kune bruto od škole iz koje je u četiri godine izvukla 130.800 kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Crna kronika

V. Toplice: usred dana imao je blizu 3 promila pa je teretnim vozilom pokosio metalne stupove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U nedjelju, 5. svibnja, oko 12.30 sati, u Ulici dr. Franje Tuđmana u Varaždinskim Toplicama došlo je do prometne nesreće s materijalnom štetom.

Muškarac starosti 34 godine upravljao je teretnim vozilom pod utjecajem alkohola od 2.83 promila, javila je PU varaždinska.

On se vozilom nije kretao sredinom obilježene prometne trake i prednjim dijelom vozila naletio je na metalne stupove koji su se nalazili na podignutom asfaltiranom nogostupu.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

Zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, doveden je u Policijsku Postaju Novi Marof gdje je smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Cargovcu ukrao auto, provalio u skladište i trgovinu, ali za nekoliko sati ga je našla policija te uhitila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici PU varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe i kaznene djela teške krađe, javila je varaždinska policija.

On je, kako se sumnja, 2. svibnja, u Cargovcu, u večernjim satima, otuđio osobni automobil u vlasništvu 44-godišnjaka, da bi potom na području Gredi, provalio u skladište jednog poduzeća i otuđio razni alat te u jednu trgovine iz koje je otuđio razne predmete.

On je 3. svibnja, oko 3.20 sati, u Turčinu, u kontroli prometa zaustavljen po policijskim službenicima kojom prilikom je utvrđeno da je vozilo ukradeno te da se u istome nalaze otuđeni predmeti. Uhićen je i predan pritvorskom nadzorniku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje