Povežite se s nama

Međimurje

Učenici su naučili što je zupčasti prijenos, kako napraviti vrata i programirati robote

Objavljeno:

- dana

TO JE BUDUĆNOST

Iako su još prošli tjedan mnogi učenici osnovnih i srednjih škola odmarali na posljednjem tjednu zimskih školskih praznika, u I. OŠ Čakovec je bilo vrlo živo. Razlog tome su bile informatičke i radionice iz tehničke kulture koje su okupile veliki broj učenika čakovečkih osnovnih škola.

Volja i želja su tu

Dok su informatičke radionice organizirane već sedmu godinu zaredom, radionice iz tehničke kulture organizirane su ove godine prvi put i pokazale su se kao pun pogodak.
– Na ovoj radionici mi je zabavno i zanimljivo. Puno sam toga naučio, od zupčastog prijenosa do toga kako je zapravo teško napraviti obična vrata, iako izgleda da je lako. U svom radu koristimo odvijače, ključeva, a kad zatreba i ruke. Ovdje sam upoznao i puno novih prijatelja, tako da ću se opet u njih uključiti, ako budu organizirane – zadovoljan je bio Viktor iz I. OŠ Čakovec, jedan od 40-ak polaznika radionica tehničke kulture koje su organizirane u sedam područja: informatika, robotika, strojarstvo, elektronika, avio i raketno modelarstvo, radiogoniometrija, izrada animiranih filmova, oslikavanje predmeta te kreativne radionice.

Radionice je Grad Čakovec organizirao u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture Međimurske županije.
– U sklopu radionice strojarstva i konstruktorstva počeli smo od početka, od osnovnih alata, a sada, nakon tri dana polaznici već rade jednostavne konstrukcije. Mislim da su zadovoljni -rekao je Željko Medved, tajnik Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i voditelj županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture u Međimurskoj županiji.

S obzirom na interes učenika Medved najavljuje da će radionice tehničke kulture organizirati i za vrijeme trajanja ljetnih školskih praznika.
– Mnogi učenici su već izrazili želju, a imaju i volju – zadovoljan je Medved.
Dok su tehničke radionice organizirane prvi put ove godine, informatičke nisu novost i za njih već tradicionalno vlada veliko zanimanje učenika. Tako je organizirana 3D gradionica, a zanimljiva je bila i radionica Programiranje robota.
– U sklopu 3D gradionice polaznici su imali priliku upoznati tehnologiju 3 D ispisa, dakle i radili smo na dizajnu 3 D modela i to ispisivali na 3 D printeru, a učenici su mogli upoznati i humanoidni robot, dok je učitelj Branko Vujnović učenicima otkrivao tajne programiranja robota – rekla je Ivana Ružić, učiteljica informatike na I. OŠ Čakovec.

Sve za 20.000 kuna

U četvrtak su sudionike radionica i njihove mentore obišli zamjenici čakovečkog gradonačelnika Mario Medved i Romano Bogdan.
– Mnogo se govori o STEM području, odnosno znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, a ove radionice su upravo iz tih, kako mnogi kažu zanimanja i znanja budućnosti. Iz razgovora s voditeljima vidimo da su učenici odlično prihvatili ovakav način provođenja zimskih praznika i siguran sam da će idućih godina ove radionice biti još posjećenije – rekao je Romano Bogdan, zamjenik čakovečkog gradonačelnika.
Samo kamp klizanja, koji je održan od 27. do 30. prosinca, okupio je 300 učenika i po broju sudionika oborio sve prošlogodišnje rekorde po broju sudionika svih zimskih radionica.

S obzirom na veliki interes djece, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač je prilikom obilaska klizačkog i plivačkog kampa najavio još više sadržaja za iduće zimske praznike. Sada je to ponovio i njegov zamjenik.
– Sve radionice i kampovi koštat će oko 20.000 kuna, što nije mnogo jer svaka kuna uložena u obrazovanje nije trošak, već ulaganje u našu budućnost. Broj sudionika najbolji su pokazatelj da ovakav način organiziranja aktivnosti tijekom zimskih praznika ima smisla te ćemo i sljedećih godina ne samo nastaviti s kampovima i radionicama, već ih i dodatno proširivati – najavio je na kraju Bogdan.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje