Povežite se s nama

U fokusu

“Dobro je kaj je krava tak mirna, kaj se ne riče!”

Objavljeno:

- dana

VESELO NA SEOSKIM IGRAMA ŽENA U LEŠTAKOVCU

Dobro je kaj je krava tak mirna, kaj se ne riče – šalile su se žene u prvoj natjecateljskoj disciplini na seoskim igrama žena održanim u subotu u Leštakovcu.

No, nisu muzle krave, već se radilo o simulaciji mužnje što je mnoge od onih koje su se prihvatile ovog posla pošteno iscrpilo i oznojilo.

– Ovakva mužnja je puno teža nego prava. Ruke su mi zadrvenile – rekla je Mirjana Magić, članica ženske ekipe iz Jalžabeta nakon uspješno obavljenog posla i odličnim rezultatom: pomuženih dvije litre mlijeka! 

Važno iskustvo, ali i brzina

Dok su se u prvoj disciplini tražile žene koje imaju iskustva s mužnjom, u drugoj disciplini, porbiranju krumpira, nastupile su “one lefke, kaj mogu brzo trčati“. 

Uz ove dvije discipline, na seoskim igrama u Leštakovcu natjecateljice su snage odmjerile u vožnji živih tački, graničaru i štafeti. Ukupno je nastupilo šest ekipa žena, a uz domaćine, članice udruge žena Leštakovec, natjecale su se članice udruga žena iz Jalžabeta, Kelemena, Jakopovca, Šemovca i Kućana Donjeg  okupljene u udrugu Florjanke.  Glavni sudac natjecanja Ivica Vugrinec sve je nadzirao, a na pitanje hoće li moći na kraj s tolikim brojem žena samo se nasmijao.

– Ovo mi je prilika da barem nekome sudim, kad već doma nebrem! – našalio se Vugrinec.

Dok su se u mužnji natjecale one koje imaju iskustva, za pobiranje krumpira tražile su se one koje su lefke

Seoske igre u Leštakovcu prošle su u sprotskom duhu, navijanju i dobrom druženju, a zadovoljna je i Štefanija Novak, predsjednica udruge žena Leštakovec koja je i organizirala ovu manifestaciju.  

– Jedan od osnovnih ciljeva seoskih igara je zabava i druženje, ali i uključivanje većeg broja mladih žena u ovakve događaje i aktivnosti udruge žena u Leštakovcu.  Ovo je prvi put da smo u našem naselju organizirale seoske igre žena i mogu reći da sam zadovoljna s odazivom –  rekla je Novak.

Prve seoske igre u Leštakovcu ispunile su svoj cilj. Zabave nije nedostajalo, a manifestacija je privukla i veliki broj mještana Leštakovca koji su bodrili sve natjecateljice. Nakon završetka natjecanja na terenu, natjecateljice su zabavu nastavile u Društvenom domu u Leštakovcu gdje su se organizatorice pobrinule za besplatan grah i kolače za sve.

Jalžabetske snehe iz Maroka

Dok su među ekipama uglavnom bile domaće “puce”, friške snehe i one s dugogodišnjim bračnim iskustvom, ekipa Jalžabeta imala je i dvije Marokanke. Hourija i Buhchra iz Casablanke u Jalžabet je dovela ljubav i od samog početka uključene su u aktivnosti udruge koja djeluje u njihovom naselju, pa su tako rado sudjelovale i na seoskim igrama u Leštakovcu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Umirovljenici pripremaju veliki prosvjed zbog malih mirovina i siromaštva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Bloka umirovljenici zajedno najavili su veliki prosvjed u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Poručuju kako će upravo tada, 1. listopada, organizirati prosvjed protiv siromaštva koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozivaju umirovljenike, ali i udruge i političke stranke umirovljeničkog predznaka da im se pridruže i da zajedno pokažu Vladi da je dosta nametnutog siromaštva, prenosi Mirovina.hr.

– Vlada nije ni trepnula ne samo na naše zahtjeve, nego ni na više od 30.000 potpisa koje je sa zahtjevima za veće mirovine u peticiji skupio Sindikat umirovljenika Hrvatske. Umirovljenici ne mogu ići u štrajk, jer nemaju poslodavca pa nemaju kome štrajkati. Ipak, umirovljenici čine trećinu biračkog tijela u Hrvatskoj pa prosvjedom itekako možemo dati do znanja Vladi da našu podršku nema. Prosvjed 1. listopada je tek prvi korak. Nakon toga slijede i daljnje akcije, sve dok Vladu ne natjeramo da izvrši obećanja iz 2016. da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće – poručio je Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenika zajedno u HRT-ovoj emisiji Treća dob.

Zahtjevi umirovljenika su obuhvaćeni u 15 točaka, a jedan od njih je da se aktualna vrijednost mirovine, koja je sada oko 13 eura, poveća na minimalno 22 eura. Tako ‘puna’ starosna mirovina ne bi mogla biti manja od 902 eura, bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka. Špika smatra da je to realno.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Vandali razbacali vijence i lampione kod Križa zahvalnosti u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca, prigodnim govorima te molitvom kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 33. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije koja se održala u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije, u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja.

No, u ponedjeljak, 23. rujna vandali su razbacali vijence i lampione.

– U našem Varaždinu nažalost ima vandala kojima ništa nije sveto. Zahvaljujem radnicima Čistoće koji su u najkraćem mogućem roku sanirali prostor – napisao je Neven Bosilj, varaždinski gradonačelnik na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje