Povežite se s nama

Međimurje

Roberto Ujlaki: „Na području Kotoribe gradi se te ulaže u ljude i nove sadržaje!“

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: Poticaje za uređenje lani kupljenih nekretnina dobilo je 7 obitelji, od čega 6 u maksimalnom iznosu!

Kao i za druge, i za Općinu Kotoriba protekla je godina predstavljala veliki izazov, no uz golem trud, volju i ustrajnost uspjeli su započeti ili ostvariti većinu projekata koje su zacrtali.

Tako su lani počeli s izgradnjom nove poslovne zgrade u centru mjesta, ali i s uređenjem komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Jug te rekonstrukcijom stare škole u turističko-kulturni centar. Osim toga, nastavljeno je i proširenje postojećih cesta pješačko-biciklističkim stazama (ulica Nikole Zrinskog).

Uređeno je pristanište za čamce

– Što se socijalnih davanja u 2020. tiče, za pomoć redovnim studentima Općina je isplatila 70.000 kuna, dok su socijalno ugroženi stanovnici dobili blagdanske poklon pakete i financijsku pomoć u visini od nešto više od 111.000 kuna. Za sufinanciranje dječjeg vrtića izdvojili smo 616.900 kuna. Naime, od 1. siječnja ove godine povećava se ekonomska cijena vrtića na 2000 kuna mjesečno za predškolsku i mlađu skupinu te na 2200 kuna mjesečno za jasličku skupinu.

Da ne bi došlo do povećanja cijene koju plaćaju roditelji, Općinsko vijeće je donijelo odluku da se općinski udio sufinanciranja ekonomske cijene poveća sa 60 na 65 posto. Zbog toga se iznos roditeljima smanjuje za tridesetak kuna mjesečno, dok se Općini povećava za otprilike 120.000 kuna godišnje – objašnjava zamjenik općinskoga načelnika Kotoribe Roberto Ujlaki.

Druge socijalne mjere koje su lani proveli uključuju i poticaje za uređenje nekretnina za sedam obitelji. Maksimalni iznos u 2020. povećali su s 20.000 na 30.000 kuna. Nedavno je raspisan i natječaj za sufinanciranje obnove fasada.

Sportske novosti

– Početkom 2021. krenuo je projekt rekonstrukcije i dogradnje objekta u Sportskome parku NK-a „Graničar“. Cjelokupna predviđena vrijednost pothvata iznosi 9,35 milijuna kuna s PDV-om. Stadion bi trebao biti dovršen do siječnja iduće godine. Izgradit će se tribina s 300 sjedećih mjesta, dvorane za badminton i skvoš, teretana i svlačionice. Korisnici kompleksa bit će svi žitelji Kotoribe.

Nakon višegodišnje suradnje s Košarkaškim klubom „Dubravčan“, košarkaši iz Kotoribe natjecat će se s vlastitom ekipom. Mi i dalje smatramo da je jedini način „preživljavanja“ košarke u malim sredinama to da se ekipe udruže, no susjedi iz Donje Dubrave odlučili su suprotno i mi to poštujemo. Naš cilj je promovirati mlade igrače i dati im priliku igranja za seniorski sastav. Tako su u rosteru čak petorica juniora kojima će pomagati trojica dvadesettrogodišnjaka, a iskustvo daju trojica igrača starijih od 30 godina. Rezultatski imperativ ne postoji, ali vjerujemo da ovakva ekipa može biti ravnopravna većini ekipa u ligi, mada se još ne zna u kojem će se formatu išta igrati, kao ni kada će natjecanje početi – dodaje Ujlaki, koji će kao trener i voditi košarkaše.

U Murskoj ulici uređuje se igralište

Općina nije zaboravila ni na vatrogasce. Prema riječima općinskog načelnika Ljubomira Grgeca, DVD Kotoriba dobio je novo navalno vozilo marke Mercedes sa svom opremom, u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna.

– Vozilo je dodijeljeno iz projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, koji je udjelom od 85 posto financiran sredstvima iz EU fondova. Ovim vozilom kompletiran je vozni park kotoripskih vatrogasaca, a dio njih već je prošao obuku, odnosno stručno osposobljavanje za rukovanje vozilom i opremom. Ovime je Kotoriba, koja je u Međimurju i najudaljenija od Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, dobila mogućnost intervencija u hitnim slučajevima – objašnjava Grgec.

Radovi dobro napreduju

Spomenuli smo poslovnu zgradu koja se gradi u centru mjesta: u nju će se nakon dovršetka preseliti i općinska uprava, koja se trenutačno nalazi u Kolodvorskoj ulici.

– Općinska zgrada napreduje dobro, izvođači se drže svih rokova. Zasad se izvodi prva faza radova koja će biti završena sredinom lipnja ove godine. Za drugu fazu očekujemo potpisivanje ugovora i ona bi trebala biti završena do listopada ove godine, dok se za treću, završnu fazu još nije raspisao postupak javne nabave. U tijeku su i radovi na poboljšanju komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Jug – završetak je planiran za lipanj. Radi se o uvođenju kanalizacije, javne rasvjete i izgradnji ceste s pješačkom stazom i parkirnim mjestima. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – ističe zamjenik kotoripskog načelnika.

Prva faza radova na poslovnoj zgradi trebala bi završiti sredinom lipnja

Zaključuje da nam predstoje lokalni izbori i da će planove za dalje donositi novo rukovodstvo, no vjeruje da je kontinuitet napretka Kotoribe interes svih kandidata i da će tko god bude izabran provoditi zacrtane planove. Za kraj dodajmo da je nedavno i aktualni načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec (SDP) najavio da će se peti put kandidirati za kotoripskog načelnika. Osim njega, za to će se mjesto, koliko je zasad poznato, boriti i Zoran Čižmešija (Domovinski pokret).

Međimurje

Vrtićarci u Nedelišću ugostili bake i djedove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dana 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, a s obzirom na to da Dječji vrtić Zvončić već duži niz godina njeguje međugeneracijsku suradnju, odlučili smo u vrtiće pozvati bake i djedove dan kasnije.

Skupina Lavići iz PO Lastavica te skupine Leptirići, Medeki, Pingvini, Sunčeka i Mrkvice iz DV Zvončić zajedno sa svojim odgojiteljicama pripremili su prigodan program za svoje najdraže. Bake i djedovi su vidjeli što to mališani u vrtiću rade. Bilo je tu pjesme i plesa, a kasnije su se bake i djedove počastili čajem i grickalicama te su im mališani podijelili poklone koje su pripremili. Takva su druženja značajna i za mališane i za njihove bake i djedove. Odnosi između njih produbljuju se te se stvaraju posebne veze i sjećanja na vrtićke dane. Djeca su uzbuđeno pokazivala što su to oni naučili za njih, a kasnije i svašta ispričali, a bake i djedovi su ponosno pratili svoju unučad, slušali ih i fotografirali.

Nastavite čitati

Međimurje

Gradonačelnik Preloga podijelio 15 naknada za novorođene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Vipro Studio

Treći puta ove godine, u utorak, 1. listopada, u prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek podijelio je jednokratne naknade za novorođenčad.

Naknade iznose, za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 270 eura, zatim za drugo dijete 350 eura, za treće dijete 400 eura, za četvrto 600, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji podnositelja zahtjeva naknada iznosi 730 eura. Roditelji i dalje imaju pravo i na poklon bon za kupnju opreme za novorođeno dijete, a vrijednost poklon bona iznosi 70 eura. Također, kao dodatni poklon podijeljene su i besplatne godišnje članarine za Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga, kao i poklon bonovi Dječjeg kluba SiMS te poklon bon obrta EduTea.

Ovom je prilikom podijeljeno ukupno 15 naknada, četiri za prvo dijete, sedam za drugo dijete i četiri naknade za treće dijete u obitelji. Ovom je prilikom, tako ukupno podijeljeno, kroz naknade i bonove, 6180 eura. U tri navrata ove godine, ukupno je podijeljeno 50 naknada, vrijednosti ukupno 20.190 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje