Povežite se s nama

Sport

Kako biti bolji?

Objavljeno:

- dana

SPORTSKI STRUČNJACI

Što se sve radi kada se želi u sportskim školama proizvoditi vrhunske igrače i sportaše?

Osim onoga što svi manje-više znamo o radu, disciplini, stručnosti trenera, uvjetima, znanstvenom pristupu i sl. postoje i drugi mali trikovi kojima se služe iskusni treneri. Preduvjet ovom primjeru je da je za određeni sport interes dovoljno velik kako bi se mogla napraviti selekcija.
Prilikom selekcije, osim što se vodi računa o svim ostalim sportskim karakteristikama, posebna pažnja vodi se o datumu rođenja, točnije o mjesecu u kojem je pojedini mladi igrač rođen. Naime, ukoliko je razdjelni datum za pojedinu uzrasnu kategoriju 1. siječnja, onda je velika većina mladih igrača koji su prošli selekciju i ušli u natjecateljski sastav rođena u prva tri mjeseca te godine.
Dobar primjer je kanadska hokejaška liga. Tako su, primjerice, Tigersi u svojoj ekipi imali više od polovice igrača rođenih u prva tri mjeseca. Slično je i u bejzbolu gdje je 31. srpnja razdjelni datum za gotovo sve izvanškolske lige, pa je tako 2005. bilo 505 igrača rođenih u kolovozu nasuprot 313 ostalih.
Nije niti u Europi drugačije. U Engleskoj je razdjelni datum u nogometu 1. rujna pa je tako 1990. u jednom trenutku bilo u Premijer ligi 288 igrača rođenih u rujnu, listopadu i studenom nasuprot 136 igrača koji su rođeni u nekom drugom mjesecu. U međunarodnom nogometu razdjelni datum je nekada bio 1. kolovoza pa je tako na juniorskom SP-u bilo 135 mladih nogometaša rođenih u kolovozu, rujnu i listopadu nasuprot 22 rođena u svibnju, lipnju i srpnju.
Primjera ima još puno, a zaključak je samo jedan. U mlađim uzrasnim kategorijama tjelesne i fizičke predispozicije dvaju vršnjaka rođenih u siječnju i prosincu iste godine su vrlo velike. Potenciranje te razlike može doprinijeti tome da “siječanjska” ekipa bude uz isto sportsko zanje i sposobnosti puno jača od “prosinačke” i evo odlučujuće razlike koja može donijeti pobjedu.

Izvor:
Foto:

Sport

3. NL: Varteks u derbiju ugošćuje Rudar, Podravine kod Pitomače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varteks se nalazi u ključnom dijelu sezone. Ukoliko Bumbari žele pokušati u rang više, morali bi pobijediti sve do kraja, a prvi na putu je Rudar, koji na drugom mjestu bježi osam bodova. Susret je na rasporedu u subotu, 4. svibnja u 17 sati na stadionu Sloboda.

I Rudar je u proteklom kolu poražen na domaćem terenu od Pitomače, dok je Varteks izgubio kod Poleta.

Do kraja sezone je još pet kola, a nakon Rudara, Varteks će na ‘noge’ Pitomači. Drugo mjesto je možda predaleko, ali treće je dostižno, jer Pitomača ‘bježi’ dva boda.

Pa dobro, što se tiče trećeg mjesta, sve je još uvijek u našim nogama. Ali ne kalkuliramo mi, idemo sve pobijediti, pa kak bude – istaknuo je Matija Kanceljak, sjajni napadač stigao ovog ljeta iz NK Varaždina.

U isto vrijeme, Podravina odlaze u goste trećeplasiranoj Pitomači.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić prije Hajduka: Publika se vraća na Poljud, idemo guštati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poraza (1:0) od Dinama, nogometašima Varaždina u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati slijedi susret kod Hajduka na Poljudu u sklopu 33. kola SuperSport HNL-a.

Četiri kola prije kraja Hajduk je zacementirani na 3. mjestu, a Varaždinci se bore za 6. poziciju.

– Sada igraju rasterećeno, lepršavo. Nekako kao da im je pao kamen s leđa kad su ispali iz utrke za naslov. No, nama dobra predstava protiv Dinama daje zapravo da se nadamo pozitivnom rezultatu na Poljudu. Također, publika se vraća na Poljud pa ćemo baš guštati – rekao je Nikola Šafarić, trener i sportski direktor Varaždina.

U zadnjem međusobnom susretu Hajduk je slavio s 5:0. Bilo je to u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Imali su Varaždinci u tom susretu više od igre na 0:0 i gađali okvir vrata, no Hajduk je zabijao.

– Utakmica se igra zbog golova, a ne zbog dojma. To nam je i dobra škola te se nadam da smo nešto i naučili – zaključio je Šafarić kojem za utakmicu za Poljudu nedostaju kartonirani Nekić i ozlijeđeni Vukušić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje