Povežite se s nama

Život i društvo

Dosta graktanja!

Objavljeno:

- dana

Stanari varaždinskog Bronxa žale se na neizdrživu buku – vrana

Ulijeću na balkone, zaletavaju se u prozore i po cijeli dan grakću. Ovakvi prizori nisu iz Hitchcockovih filmova, nego se svaki dan događaju u varaždinskom Bronxu, točnije u Krležinoj ulici 1 i 1 a. Jato vrana na stablima koja se nalaze uz zgradu pronašlo je svoj dom te već godinu i pol stanarima svojim graktanjem, koje počinje u zoru, a završava s padanjem mraka, ne da mira.

Vezane ruke

– To je već postalo neizdrživo. Zbog toga smo potpisivali peticiju i žalili se gradskom Komunalnom odjelu čiji su djelatnici krajem siječnja izašli na teren, nakon čega su gnijezda uklonjena, ali, evo, vrane su opet tu, na stablima su nova gnijezda i opet slušamo njihovo cjelodnevno graktanje. Ponovno smo se požalili, no rekli su nam da se do srpnja više ništa ne može učiniti jer su one zaštićene. Odlično za ptice, no pitam se tko štiti nas stanare i naša prava? – ogorčeni su supružnici Grozdana i Petar Borović s ulaza 1 a.
S ovim problemom upoznati su u Gradu Varaždinu u kojem su potvrdili da su komunalni redari, nakon konzultacija s Alenkom Car, ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije, izašli na teren te su vatrogasci i djelatnici Varkoma u siječnju uklonili sva gnijezda vrana sa stabala u spomenutoj ulici.

– Vrane su se, vjerojatno, u međuvremenu vratile, no prema Pravilniku o zaštiti pojedinih vrsta ptica i prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, gnijezda nije dopušteno skidati za vrijeme gniježđenja, a to je od veljače do sredine lipnja – izvijestili su iz Grada Varaždina.
Potvrdila je to i Alenka Car koja je upoznata s nezadovoljstvom stanara te ih razumije jer vrane jesu dosadne, rade nered i s tim pticama je problem jer se stalno vraćaju.
– Isti problem imali smo s jednom platanom u Jalžabetu gdje su se nastanile. Tamo smo ih sustavno tjerali vodenim šmrkovima, no opet su se vratile. Po meni je jedino rješenje da se isto čini s vranama u Krležinoj, ali u razdoblju od 15. lipnja do veljače – zaključila je Alenka Car. (ihr)

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje