Povežite se s nama

Crna kronika

Bicikli na meti lopova: u prvih šest mjeseci bez bicikla ostalo 188 VaraždBicikli na meti lopova: u prvih šest mjeseci bez bicikla ostalo 188 Varaždinaca! inaca!

Objavljeno:

- dana

GRAĐANI, OPREZ

U Varaždinu je danas obilježen Svjetski dan bicikala.

U organizaciji Bike boxa, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Varaždinci su tijekom prijepodneva imali priliku na Franjevačkom trgu provjeriti ispravnost svojih bicikala, ali doznati i više o mogućnosti registracije bicikla.

Nije bitno je li star ili nov, samo da je bicikl!

Trenutno je u evidenciji PU varaždinske registrirano oko 500-ak bicikala, a iz policije navode kako ova evidencija uvelike pomaže policijskim službenicima prilikom utvrđivanja vlasnika odbačenih ili ukradenih bicikala. Jer, krađe bicikala u Varaždinu u posljednje su vrijeme uzele maha. Gotovo da nema Varaždinaca koji nije ostao bez svog bicikla, bio suočen s pokušajem krađe ili čuo kako je nekome njemu bliskom ukraden bicikl, a još pamtimo krađu bicikla iz POS naselja, gdje je kradljivac snimljen zahvaljujući videonadzoru.

Trenutno je u policijskom registru 500-ak bicikala. Registracija bicikla se ne naplaćuje. 

Prema podacima PU varaždinske, u prvih šest mjeseci na području koje pokriva Policijska postaja Varaždin evidentirano je 188 krađa bicikala, a među onima koji su u zadnje vrijeme ostali bez svog bicikla je i Varaždinka Maja. Njoj je zaključani bicikl ukraden usred bijela dana u samom središtu grada!

– Kao i uvijek, bicikl sam zaključala i ostavila u dvorištu tvrtke u kojoj radim. Kad sam išla kući mog bicikla više nije bilo! Nisam mogla vjerovati, jer dvorište je sakriveno od pogleda i u njega ne zalazi baš svatko, a i moj bicikl bio je sasvim običan. No, očigledno se onome tko mi ga je ukrao jako svidio, pa si ga je uzeo– još uvijek je šokirana Maja kojoj je to, doznajemo, drugi bicikl ukraden unatrag dvije godine.

Maja je kupila nov bicikl, a kako joj se ne bi dogodilo da opet ostane bez njega, registrirala ga je pri PU varaždinskoj, kupila debeli lokot i – alarm.

Policija: gradom ne ordinira organizirana skupina kradljivaca! 

– Sada čim netko dotakne moj bicikl, alarm se odmah oglasi. Mislim da sam napravila sve mjere koje sam mogla kako bih bicikl zaštitila od kradljivaca, no u današnje vrijeme doista ne možeš biti siguran. Mojoj poznanici su nedavno kod željezničke stanice pokušali ukrasti bicikl, ali lopovi nisu uspjeli “prerezati” lokot, kojeg su totalno svinuli, pa je morala mijenjati cijeli kotač. Od prijateljica sam čula za mnoge pokušaje krađa bicikala u kojima su lopove vlasnici čak presreli kod utovarivanja bicikala u kombi – ispričala je naša sugrađanka.

No, iz policije su izvjestili kako nema saznanja da bi gradom harala skupina organiziranih kradljivaca bicikala.

– U nekoliko slučajeva u krađi bicikala zatečena je grupa osoba, no nikako se ne može govoriti o organiziranoj skupini kradljivaca bicikala – izvjestili su iz PU varaždinske.

Registracija je besplatna

Policijska postaja Varaždin u sklopu provođenja preventivnih mjera i radnji provodi program evidencije bicikala pod nazivom “registracija bicikala”. Vlasnici bicikala mogu registrirati svoje bicikle ispunjavanjem “registracijskog lista” kojeg dostavljanju osobno u Info-centru za prevenciju kriminaliteta koji se nalazi kod objekta Gradske tržnice u Varaždinu, a mogu ga dobiti i u operativnom dežurstvu PP Varaždin, te se registracija bicikala ne naplaćuje.

Čuvajte račune!

Varaždinka Maja se prisjetila kako joj je teško bilo dokazati vlasništvo nad biciklom.- Kad su mi ukrali bicikl, otišla sam na policiju to prijaviti, međutim, bicikl mi nije bio registriran, nisam znala serijski broj ukradenog bicikla, niti sam imala račun. Da je kojim slučajem i pronađen, ne znam kako bih dokazala da je to baš moj bicikl. Stoga bih poručila svima da bicikle registriraju i čuvaju sve papire – poručila je Maja. Iz PU varaždinske su izvjestili da prilikom zaprimanja dojave o krađi bicikla policijski službenici uzimaju izjavu o izvršenoj krađi, a oštećeni, pod kaznenom i materijalnom odgovornošću, svojim iskazom potvrđuje vlasništvo nad ukradenim biciklom.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

U Varaždinu 84-godišnjak pao s bicikla i ozlijedio se

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 2. svibnja, oko 13.15 sati u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, u prometnoj je nesreći ozlijeđen 84-godišnjak.

On je upravljao biciklom u smjeru Turčina te je u jednom trenutku izgubio ravnotežu i pao s bicikla na kolnik. Pritom je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, javila je varaždinska policija.

Njegove će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija nakratko u mraku uočila muškarca s puškom u ruci, a ostatak ove priče je kao iz filma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučer, 2. svibnja, oko 2 sata nakon ponoći u Nedelišću, Štamparskoj ulici, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, prilikom službenog postupanja prema drugoj osobi uočili su nepoznatog muškarca s puškom u ruci, ali su ga odmah potom zbog mraka izgubili iz vida.

U kratkom vremenu oformljen je tim policijskih službenika Interventne jedinice policije i drugih policijskih službenika koji su krenuli u potragu, javila je PU međimurska. Nešto prije 3 sata u Uskoj ulici, kroz prozor jedne od obiteljskih kuća, na ulicu je iskočio muškarac s puškom u ruci te prijeteći uzviknuo prema policijskim službenicima. Ujedno, muškarac je prema njima okrenuo pušku te ju pritom repetirao.

– Odvažnom i nadasve prisebnom reakcijom policijski službenici uspjeli su uz primjenu sredstava prisile svladati muškarca te ga uhititi i privesti u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje. Provjerom identiteta utvrđeno je kako se radi o 28-godišnjaku. Očevidom s mjesta događaja izuzeta je Airsoft puška, model M4 A1 Carabine, kalibra 6 mm. Radi se o iznimno kvalitetnoj replici američke jurišne puške koja je posebno prilagođenoj bliskoj borbi i borbi unutar objekata. Takva puška svojim vanjskim izgledom nimalo ne odudara od originala. Ističemo, kako su policijski službenici u iznimno složenoj i zahtjevnoj situaciji, sukladno načelu razmjernosti, prema napadaču primijenili najblaže sredstvo prisile te time postigli cilj postupanja. Najvažnije od svega, osigurali su da u opisanom događaju nitko nije stradao – pojasnili su iz policije.

Napomenimo da je Airsoft vojni simulacijski šport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 28-godišnjakom utvrđeno kako je počinio kazneno djelo napada na službenu osobu te je uz podnijetu kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje