Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Bogat program uz 54. rođendan VI. osnovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

U okviru obilježavanja Dana škole, učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin priredili su bogat program. Zbog epidemioloških mjera, tradicionalna cjelovečernja priredba preselila se u virtualni prostor.

Na školskoj mrežnoj stranici objavljeni su video uradci scenskih grupa, no neke programe ipak su uspjeli održati uživo – tako su obilježeni Dan kulture te Godinu čitanja i Godinu Marka Marulića.

DAN KULTURE – promicanje kulturnih vrijednosti

Već tradicionalno, 6. prosinca, na Dan Grada Varaždina i blagdan svetog Nikole u VI. OŠ Varaždin obilježen je Dan škole. Ove je godine proslavljena 54. obljetnica Škole na način da je priređen Dan kulture – projekt namijenjen razvoju svijesti o važnosti kulture u svakodnevnom životu kod učenika, roditelja i šire zajednice.

– Kultura i kulturno lijepo ponašanje temeljne su vrijednosti naše škole. Te vrijednosti obuhvaćaju odnos učenika prema drugim učenicima, odnos učenika prema školi, učiteljima te prema društvenoj kulturi općenito. Usvojenost tih vrijednosti naši učenici neprestano dokazuju i potvrđuju sudjelovanjem u brojnim školskim i europskim projektima, a Dan kulture je manifestacija koja učenicima, roditeljima i učiteljima omogućuje otkrivanje i razvijanje društvenih odnosa te ujedno nudi zabavu učenicima. Cilj projekta je oplemeniti kulturu naše škole, omogućiti učenicima da otkriju i razviju svoje talente te da izrastu u male građane koji će kritički promišljati, a roditeljima da sudjeluju u odgojnom procesu njihove djece i životu naše škole – naglasio je ravnatelj slavljeničke škole Mario Stančić.

Iako im je ove godine pandemija COVID-a 19 poremetila neke od planova, ipak su se potrudili obilježiti Dan kulture. Važan dio kulture je i plesna umjetnost. Učenici od 1. do 8. razreda ujutro su spojili ples i tradiciju te predstavili zavičajne plesove plesnim nastupom na školskom trgu, za što su se marljivo pripremali tijekom godine.

– Za Dan kulture smo pjevali i plesali „Lepi plavi napršnjak“ i dobro smo se zabavili – rekli su učenici 1. a razreda David i Mirta. – Mi smo plesali „Staro sito“. Smatramo da je ples važan i da njime možemo obilježiti razna događanja – rekli su učenici 4. b Teo i Anja.

Zabave i dobrog raspoloženja na probama 6. razreda nije nedostajalo. Učenici su uživali u plesu i pokazali se kao izvrsni promotori tradicijskih vrijednosti i kulture. – Ples mi se svidio jer je to održavanje tradicije. Naučili smo ples u kratkom vremenu i zbližili smo se kao razred – istaknula je Franka Golub iz 6. c. 

– Taj je nastup važna kulturna aktivnost jer usmjerava na kulturu našega naroda, razvija nacionalnu svijest te njeguje društvene i narodne običaje. Ujedno razvija i društvene odnose, potiče na zabavu i sportsku aktivnost što unapređuje kvalitetu života i zdravlja – dodao je ravnatelj Stančić.

Sudjelovanje i suradnja s roditeljima u školskim aktivnostima veoma im je bitna. Nažalost, zbog navedene epidemiološke situacije, nisu bili u mogućnosti prirediti cjelovečernju priredbu koja se tradicionalno održava u sklopu manifestacije Dana kulture i pozvati roditelje u školske prostore. Isto tako, bilo im je teško organizirati priredbu jer su neki od učenika silom prilika bili primorani na nastavu na daljinu. – Usprkos svim poteškoćama na koje smo naišli, Dan kulture uspješno je obilježen, a učenici su snimili svoje plesne nastupe te su isti dostupni na mrežnim stranicama škole – poručuju iz Škole.

GODINA ČITANJA I GODINA MARKA MARULIĆA – promicanje čitanja i istraživačkog rada

Učiteljice hrvatskoga jezika Anita Perkov, Martina Špičko i Ivana Canjuga povodom Godine čitanja i Godine Marka Marulića u holu škole organizirale su prigodnu izložbu posvećenu knjigama i čitanju.

Na izložbi su predstavili knjige iz budućnosti. Izradili su korice knjiga koje bi oni željeli napisati. Korice su ilustrirali, a unutar njih napisali su i sažetak knjige. Pojedini učenici čak su napisali prva poglavlja svojih knjiga. Izloženi su zanimljivi budući kriminalistički i fantastični romani, biografije i autobiografije, putopisi, bajke, kuharice, zbirke pjesma, znanstvenofantastične priče, dnevnici i basne.

Predstavljeni su i plakati koje su učenici izrađivali povodom Mjeseca hrvatske knjige, a koji su poziv i poticaj za čitanje svim učenicima škole. Učenici su zaključili da trebamo čitati kako ne bismo ostali bez riječi i da nas knjige vode na nezaboravna putovanja. 

Tijekom ove godine, koja je posvećena čitanju, učenici su se bavili i istraživačkim radom. U svojoj kućnoj knjižnici tražili su najstarije i najzanimljivije knjige. Pokušali su saznati što više pojedinosti o knjigama koje posjeduju. Otkrili su kako je neka knjiga došla na police u njihovom domu, pojedinosti o autoru i sadržaju knjige te njezinoj vrijednosti. Učenici su u razredima organizirali izložbe i predstavljanje starih knjiga.

– Mogli smo vidjeti zaista raznovrsne knjige, čuti zanimljive priče iz života povezane s knjigama,  a otkrili smo i da neki čuvaju pravo blago u svojoj knjižnici. Miris starih knjiga u svima je probudio želju za čitanjem i istraživanjem književnosti – objašnjavaju iz Škole.

SCENSKE GRUPE – bogatstvo i raznolikost škole

Školski virtualni prostor ove su godine ispunili programi plesnih i scenskih grupa. Scenska grupa na engleskom jeziku učiteljice Natalije Hranjec izvela je igrokaz „The Cricket and the Ant“ (Cvrčak i mrav), Scenska grupa na njemačkom jeziku Dajane Leich predstavila je svoju grupu i aktivnosti dok je Scenska grupa na francuskom jeziku Mateje Jelaković predstavila Francusku, najvažnije simbole francuskog jezika te stereotipe o Francuzima.

Vjeronaučna scenska grupa Ljiljane Posavec Zavrtnik izvela je igrokaze „Trun u tuđem oku“ i „Abeceda Kristovih učenika“. 

Plesna grupa Nikoline Kelemenić predstavila se s plesom „Repa i mlinček“.

Scenska grupa razredne nastave učiteljice Lovorke Draginić pripremila je monolog „Ah, opet ispočetka“. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se zbor pod vodstvom Tomislava Hercega. Raspjevani učenici izveli su himnu škole i prigodnu u ovo predblagdansko vrijeme – „Here comes Santa Claus“.

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje