Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija osigurala 500.000 kuna za asistente u predškolskim ustanovama

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija nastavlja s provedbom projekta integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove te je još uvijek jedina županija u Hrvatskoj koja osigurava sredstva za asistente u ovim ustanovama.

Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava u 2022. godini potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednica Saveza udruga „Prvi korak“ Petra Kovačić.

Savez udruga „Prvi korak“ osnovan je 2015. godine te je prva neprofitna organizacija čija je osnovna djelatnost usmjerena na osiguravanje pomagača za djecu s teškoćama u razvoju u predškolskom sustavu obrazovanja.

Okuplja pet udruga: Međimursku udrugu za ranu intervenciju MURID, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Udrugu za autizam „Pogled“ i Udrugu za sindrom Down Međimurske županije.

Nadstandard za djecu

Prilikom potpisivanja ugovora, predsjednica Petra Kovačić prisjetila se samih početaka osnivanja Saveza, istaknuvši da su Međimurska županija i župan Posavec odmah prepoznali važnost pružanja podrške projektu kada su im prije sedam godina predstavili probleme s kojima se roditelji susreću prilikom upisa djece u predškolske ustanove.

– Da nema ovakve financijske podrške, provedba ovog projekta ne bi bila moguća, jer ne postoji zakonska regulativa koja bi osigurala asistente u vrtiću. Međimurje je učinilo veliki iskorak i uvelo nadstandard za našu djecu, iako je država ta koja bi sustavnim programom i zakonskim regulativama trebala preuzeti obvezu i osigurati jednake uvjete za svu djecu u Hrvatskoj – rekla je predsjednica Saveza Petra Kovačić.

Ovogodišnji ugovor vrijedan je 500.000 kuna, što predstavlja povećanje u odnosu na prijašnje godine, a sredstva su namijenjena financiranju 50 posto iznosa plaće za 35 asistenata koji će raditi s 52-oje djece u 20 vrtića na području Međimurske županije. Drugu polovicu plaće asistentima osiguravaju jedinice lokalne samouprave – 14 općina i tri grada.

Ovakav oblik suradnje primjer je javno-civilnog partnerstva s ciljem podizanja razine ravnopravnosti svakog člana društva i postizanja jednakosti u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.

Neprocjenjiva pomoć asistenta

Važnost asistenta za djecu u predškolskim ustanovama pojasnio je predstavnik roditelja Nenad Štek, koji je istaknuo da unatoč težnjama roditelja da djeca budu što samostalnija, pomoć asistenta je neprocjenjiva u obavljanju svakodnevnih aktivnosti djece s posebnim potrebama.

 S njime se složila i ravnateljica Dječjeg vrtića „Dječja mašta“ Grozdana Žagar.

– Važno je da djeca s posebnim potrebama budu integrirana, a u tome je podrška pomagača neizostavna kako bi kvaliteta rada putem individualnog pristupa bila što bolja. Drago nam je što je Međimurska županija omogućila i ovaj nadstandard, kao što je prva i u samom vrhu u stvaranju najviših standarda u odgoju i obrazovanju – istaknula je Žagar.

Dodajmo da je Županija od 2015. godine izdvojila oko 2,5 milijuna kuna za integraciju 300 djece s teškoćama u razvoju.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Medimurska-zupanija-i-dalje-jedina-zupanija-u-Hrvatskoj-koja-osigurava-sredstva-za-asistente-u-predskolskim-ustanovama-izvor-Prvi-korak-3-473x1024.jpg

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje