Povežite se s nama

Međimurje

Prelog i Goričan među hrvatskim rekorderima u pomoći poduzetnicima u koronakrizi

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Grad Prelog našao se na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom. Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

Širenje pandemije početkom 2020. godine dovelo je do mnogih ograničenja, ali i zatvaranja koja su negativno utjecala na veliki broj gospodarskih aktivnosti. Neke djelatnosti u potpunosti su zatvorene te im je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite u potpunosti onemogućeno obavljanje djelatnost. U takvim okolnostima osim s državne razine, pomoć je stizala i od jedinica lokalne samouprave.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna. U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika. S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu. I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

I jedna međimurska općina se istaknula po izdvajanju za pomoć poduzetnicima zahvaćenima koronakrizom. Općina Goričan nalazi se na 4. mjesto po udjelu izdvajanja za subvencije iz proračuna u 2020. godini. Goričan je poduzetnicima dodijelio 428.000 kuna, što u proračunu od 7,5 milijuna kuna čini udio od oko 5,7 posto.

Najizdašnija je bila Općina Pićan u Istarskoj županiji koja je 13,36 posto proračuna pretvorila u subvencije koje su isplaćene poduzetnicima s njihovog područja. Riječ je o apsolutnom iznosu od 1,19 milijuna kuna. Ispred Goričana su još karlovačka Općina Draganić (689.000 kuna, udio od 10,31 posto) i zagrebačka Općina Dubravica (517.000 kuna, 9,62 posto).

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje