Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Selnice Ervin Vičević: “Posao Međimurje plina svodi se na slanje aneksa ugovora!”

Objavljeno:

- dana

Tvrtka Međimurje plin ima zanimljiv vlasnički sustav: poslovne udjele u njezinu temeljnom kapitalu imaju međimurski gradovi i općine.

Među njima je i Općina Selnica, koja drži udio od 2,9 posto. Još prije dviju godina u Selnici su odlučili prodati svoj udio i tako povećati svoju likvidnost. Načelnik Ervin Vičević tada je predložio prodaju udjela Općinskom vijeću, koje ju je usvojilo. No, na sjednici koja je održana u lipnju 2021. godine Skupština Međimurje plina odbacila je mogućnost prodaje.

– Nema nikakvog razloga da tvrtka bude predmetom nekakve eventualne prodaje. Zbog toga su i Nadzorni odbor i Uprava stava da se tvrtka Međimurje plin ne prodaje i mislim da i u budućnosti imamo veliku perspektivu. Međimurje plin je danas jedan od lidera na hrvatskom tržištu opskrbe plinom što potvrđuje i podatak da smo prošle godine isporučili gotovo 709 milijuna kWh plina, pri čemu se više od 38 posto odnosi na opskrbu tržišta izvan Međimurja – rekao je tom prilikom direktor društva Nenad Hranilović.

Svaljivanje tereta?

Selnički načelnik Ervin Vičević smatra da Međimurje plin nije na vrijeme osigurao dovoljne količine plina, iako su znali da će doći do poskupljenja, pa sada svaljuje financijski teret na krajnje potrošače, tako i na Općinu Selnica.

– Društveni ugovor Međimurje plina je sastavljen tako da je udjele gotovo nemoguće prodati. Kako je odluka o prodaji udjela Općine Selnica usvojena na sjednici Općinskog vijeća Općine Selnica, krenuli smo u proces prodaje. U prošlom sazivu, Skupština Društva je na sjednici održanoj 19. lipnja 2020. godine, unatoč protivljenju Nadzornog odbora Međimurje plina, dozvolila raspolaganje našim poslovnim udjelom.

Nakon toga je Općina Selnica obavijestila Društvo da svoj udio želi prodati te je zatražila da se na Dnevni red sjednice uvrsti takva odluka. Smiješno i tragično je da se sazivanje sjednice odugovlačilo zbog raznoraznih razloga te je ona bila sazvana tek nakon izbora, pri čemu je 30. lipnja 2021. odbijen naš zahtjev za prodaju. Upozorio je tada gradonačelnik Preloga da se treba hitno izmijeniti društveni ugovor. I ja smatram da se Društveni ugovor može i mora izmijeniti, jer je jasno da vrijednost Međimurje plina nije više tolika kao što je bila ranije.

Do poskupljenja je sada došlo isključivo neodgovornošću direktora i uprave, jer su svi dobavljači osim Međimurje plina već ranije napunili svoja skladišta. Iza ove izjave stojim odgovorno, jer sam dobio na uvid račune poslovnih subjekata koji imaju druge dobavljače u Međimurju i nije im se cijena povećala ovako drastično i sramotno. Žalosno je da će Općina Selnica, koja ima udjele u društvu sada morati tražiti drugog dobavljača za opskrbu plinom. Njihov posao sveden je samo na slanje aneksa ugovora o povećanju cijena – ogorčen je Vičević.

Dodajmo da je vrijednost selničkog udjela prije nekoliko godina procijenjena na oko 4,6 milijuna kuna.

Međimurje

Lidija Miše-Jalšovec predložena za novu direktoricu ČAKOM-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obzirom na istek mandata Uprave Direktora GKP ČAKOM d.o.o. Ivana Perhoča, bacc.ing.el. Nadzorni odbor GKP ČAKOM d.o.o. je objavio natječaj za izbor nove Uprave Direktora GKP ČAKOM d.o.o.

– Kako po provedenom prvo objavljenom natječaju nije odabran ni jedan kandidat, natječaj je ponovljen. Po ponovljenom natječaju pristiglo je jedanaest prijava, od kojih su pet prijava bile pravovaljane. Sa svim kandidatima koji su poslali pravovaljane prijave, članovi Nadzornog odbora su obavili razgovor. Nakon obavljenih razgovora i proučene pristigle dokumentacije pravovaljanih prijava kandidata, Nadzorni odbor GKP ČAKOM d.o.o. je jednoglasno donio odluku te predlaže Skupštini Društva GKP ČAKOM d.o.o. da za novu Upravu Direktora imenuje gđu. Lidiju Miše-Jalšovec, dipl.oec. iz Čakovca – stoji u priopćenju ČAKOM-a.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvodnevno hodočasničko proštenje Imena Marijina u župi Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Župa Sveti Juraj na Bregu

Kroz dva je dana u subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna, u župi Sveti Juraj na Bregu održano jesensko hodočasničko proštenje Imena Marijina.

Proštenje je započelo u subotu svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio vlč. Miro Denac, župnik župa Donji Mosti i Miholjanec, uz suslavlje svećenika Štrigovskog dekanata: vlč. dr. sc. Kristijana Kuhara, vlč. Filipa Jakupca, vlč. Josipa Špoljarića, potom vlč. Nikole Markušića, župnika u Orehovici, vlč. Nikole Samodola, umirovljenog svećenika te domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića. Euharistijskom je slavlju prethodila molitva krunice u crkvi, dok su istovremeno župljani i hodočasnici iz drugih župa imali prilike pristupiti sakramentu pomirenja.

Propovjednik je u svojoj homiliji razjasnio značenje vlastitog imena za svakog čovjeka, a onda i smisao štovanja Blažene Djevice Marije, na ovaj dan, kao jednog od dragulja u kruni Marijinih svetkovina i blagdana tijekom liturgijske godine. Posebno je istaknuo i pobrojio sve potrebe u kojima se čovjek obraća Blaženoj Djevici Mariji, tražeći zagovor kod Gospodina.

Primivši završni blagoslov, vjernici i svećenici, potaknuti riječima propovjednika, ispunjenih srca, pjevajući marijanske pjesme, pošli su u procesiji oko glavnog oltara posvećenog Majci Božjoj Lauretanskoj, iskazati štovanje i čašćenje čudotvornoj slici.

Proštenje se nastavilo večernjim koncertom u župnoj crkvi. Na programu su bile duhovne skladbe, izvedene od strane svih sekcija Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu. Ovaj događaj, održan u čast Presvete Djevice Marije Lauretanske, bio je istinski glazbeni doživljaj, prožet duhovnim i svjetovnim skladbama koje su podigle srca i umove prisutnih.

Tijekom koncerta sve prisutne goste i izvođače srdačno je pozdravila predsjednica Pjevačkog zbora, Marta Lončar-Vinković, zahvalivši voditeljima sekcija, kao i svim pjevačima, za uloženi trud, na redovitom dolasku na probe, te na pripremi ovog koncerta u proteklih nekoliko dana.

Drugi dan proštenja Imena Marijina nastavljen je u nedjelju, 15. rujna, jutarnjom svetom misom koju je u 7 sati predvodio domaći župnik vlč. Danijel Bistrović, a u 9 sati misu na slovenskom jeziku vlč. Franc Režonja iz Razkrižja. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz suslavlje domaćega župnika, umirovljenih svećenika preč. Ivana Kozjaka, dugogodišnjeg župnika Župe Sv. Juraja na Bregu, vlč. Josipa Horvata ml. i preč. Nikole Samodola te nekoliko svećenika Štrigovskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ivanom Hercegom i biskupovim tajnikom Mišelom Kovačevićem.

Misnom su slavlju, uz lijepi broj domaćih župljana, nazočili i Marijini štovatelji i hodočasnici iz susjednih župa, među kojima su pješaci iz Selnice i njihov župnik vlč. Mario Križanac.

Budući da je započela nova školska i vjeronaučna godina, na euharistiji se molilo za učenike i njihove roditelje te učitelje i vjeroučitelje. U ovoj misi zaziva Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine biskup je u homiliji poželio svima obilje jakosti i snage Duha Svetoga u učenju i radu dotaknuvši se najviše Blažene Djevice Marije i marijanskih blagdana. Marija je početak boljeg svijeta i u svojoj životnoj školi može nas mnogo naučiti. U svom je životu bila poslušna službenica Gospodnja i prihvatila je Božji poziv da postane majka Isusa Krista s kojim je mnogo toga prošla, ali sve bi događaje pohranjivala u svome srcu. Zato se svi mi, koji pripadamo Isusu i Mariji, uzdamo da ćemo biti obasjani svjetlom koje dolazi već iz samoga spomena Marijina imena. Prema riječima predvoditelja euharistije, Marijinim svjetlom svi smo obasjani pošto smo spašeni i otkupljeni Kristovim rođenjem. Vjerujemo da ćemo upravo Marijinim zagovorom to svjetlo svi osjetiti radeći na sebi u svim svojim izazovima, kazao je mons. Radoš u homiliji.

Na kraju proslave proštenja župnik Bistrović zahvalio Bogu, Majci Božjoj Lauretanskoj i svima koji su na bilo koji način pomogli da bi i ovogodišnje proštenje bilo svečano i dostojanstveno proslavljeno, a nakon završnog blagoslova uslijedio je ophod oko oltara Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje