Povežite se s nama

Život i društvo

Dobre vijesti za umirovljenike iz Svetog Đurđa, od sutra kreće isplata uskrsnica

Objavljeno:

- dana

Općina Sveti Đurđ ove će godine razveseliti umirovljenike uskrsnicom u iznosu od 200 kuna.

– Obavještavaju se umirovljenici s područja Općine Sveti Đurđ da će se podjela prigodne nagrade povodom Uskrsa obavljati po društvenim domovima. Molimo umirovljenike da pripreme i ponesu zadnji odrezak od mirovine i osobnu iskaznicu. Visina mirovine je do 2,200,00 kuna, a iznos bona je 200 kuna –poručili su iz Općine Sveti Đurđ.

Podjela prigodne nagrade će se obavljati prema rasporedu:

Četvrtak, 7. travanj: 8-10 h – Struga,  11-12 h – Sesvete Ludbreške

Petak, 8. travanj: 8-10 h – Karlovec Ludbreški, 10-12 h – Komarnica i Luka Ludbreška

Ponedjeljak, 11. travnja: 10-12 sati – Hrženica

Utorak, 12. travanj: 8-11 h – Sveti Đurđ, Priles, Obrankovec

Život i društvo

LAG-a Mura – Drava u cijelosti isplatio sredstva za 19 projekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Adrenalinsko-rekreacijskom centru Pozoj u Donjoj Dubravi u srijedu, 22. svibnja, održana je 32. sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe Mura – Drava, na kojoj je predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić posebno istaknuo kako je protekla, 2023. godina, bila plodonosna i iznimno uspješna za LAG Mura – Drava.

-Prošle smo godine usvojili važne dokumente za funkcioniranje LAG-a Mura – Drava. Izradili smo i usvojili novu Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Mura – Drava za razdoblje od 2023. do 2027. godine, u kojoj su definirane razvojne vizije, ciljevi te opis intervencija koje će se financirati u novom programskom razdoblju. Krajem prošle godine sklopili smo i ugovor s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju u novom programskom razdoblju, za koje nam je odobreno više od milijun i 809 tisuća eura. To je više nego u proteklom razdoblju, a ako taj iznos podijelimo na 25.832 stanovnika koliko ih živi na području našeg LAG-a, po dobivenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika mi smo u samom vrhu među lokalnim akcijskim grupama u našoj zemlji. Nastavili smo aktivnosti kojima smo unapređivali kvalitetu života ljudi na području našeg LAG-a, u čemu smo bili vrlo uspješni – istaknuo je na Skupštini predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić.

Izvješće o radu LAG-a u 2023. godini na sjednici je podnio Mihael Ružić, voditelj Lokalne akcijske grupe Mura – Drava.

-Prošle godine smo nastavili provoditi Podmjere 19.1., 19.2., 19.3. i 19.4 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Primjerice, u cijelosti smo isplatili sredstva za 19 projekata, čiji su korisnici bili obiteljska poljoprivredna gospodarstva i jedinice lokalne samouprave na području našeg LAG-a. Sredstvima LAG-a Mura – Drava tako je 14 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moderniziralo svoju proizvodnju kroz opremanje ili povećanje proizvodnih kapaciteta, a potpuno smo isplatili i šest projekata jedinica lokalne samouprave kojima je poboljšana infrastruktura u naseljima na njihovom području. U proteklom programskom razdoblju LAG Mura – Drava isplatio je više od 1,2 milijuna eura bespovratnih sredstava našim poljoprivrednicima te jedinicama lokalne samouprave – naglasio je Mihael Ružić u izvješće o radu LAG-a Mura – Drava za 2023. godinu, koje je usvojeno jednoglasno.

Na skupštini je posebno istaknut međuteritorijalni projekt suradnje – Okusi domaće, kojim je LAG Mura – Drava, kao jedan od projektnih partnera, promicao kulturnu i kulinarsku baštinu Međimurja. U okviru tog projekta tiskana je i monografija – Međimurska gibanica, a tijekom 2023. godine tiskana je i kuharica – Slatko z Međimurja, u kojoj je objavljeno 10 recepata tradicionalnih međimurskih slastica.

LAG je tijekom prošle godine provodio i projekt – Skrivena blaga ruralnog turizma, a u cijelosti je završio transnacionalni projekt suradnje – Naša Drava, kojeg je provodio zajedno s partnerima iz Slovenije.

Lani je ova lokalna akcijska grupa, kao vodeći partner, u suradnji s Općinom Donja Dubrava, Turističkom zajednicom Međimurske županije te sa slovenskim partnerima – Općinom Zavrč i Razvojnom agencijom Slovenske gorice, pripremila i projekt – Zlatarske avanture, koji je prijavljen na program Interreg Slovenija – Hrvatska 2021. – 2027.

Na skupštini je jednoglasno usvojeno i financijsko izvješće LAG-a Mura – Drava za 2023. godinu.

Predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić najavio je kako su već u pripremi novi natječaji za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te za jedinice lokalne smaouprave, koje će LAG Mura – Drava raspisati već na jesen ove godine. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Uspjesi i suradnja na EU projektima obilježili svibanj u VI. osnovnoj školi Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom svibnja VI. osnovna škola Varaždin ostvarila je zapažene uspjehe i sudjelovala u međunarodnim projektima.

Na 1. Eurokvizu učenika osnovnih škola Varaždinske županije, koji je održan 7. svibnja 2024. u kongresnoj dvorani hotela Minerva Varaždinske Toplice, učenici VI. osnovne škole osvojili su izvrsno 1. mjesto. Sudjelovali su Katarina Kajić, Bartol Vusić, Vinka Cokarić i Vito Fran Škvorc, predvođeni mentoricom Tinom Ivčić, učiteljicom engleskog jezika. Ova aktivnost bila je jedna od mnogih u organizaciji Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije kojima se obilježio Dan Europe. Koordinacija je za predstavnike škola pripremila prigodni program koji je uključivao i nagradni kviz o Europi za učeničke timove. Pitanja su tematski vezana za europsku povijest, kulturu, običaje, geografiju, sport, glazbu te poznate Europljane. Kviz se odvijao u dva kruga, a pobjednici su osvojili vrijedne nagrade. Želja članova Koordinacije bila je da Dan Europe protekne u druženju, edukaciji i toleranciji.

U periodu od 12. do 17. svibnja 2024. VI. osnovna škola bila je domaćin učiteljima i učenicima iz Češke u sklopu akreditiranog Erasmus+ projekta pod nazivom „There is no planet B“. Učenici iz Češke održali su šest različitih predavanja učenicima od 5. do 8. razreda, ali i prisustvovali nastavi učitelja VI. osnovne škole. Teme koje su učenici prezentirali dotaknule su se održivog razvoja, klimatskih promjena, pčela te globalnog zatopljenja. Razmjena je doprinijela stjecanju novih prijateljstva i nastavku dugogodišnje suradnje između škola, a planiran je i uzvratni posjet.

 Uspješan mjesec zaključen je Glazbenim susretima – zajedničkim koncertnom VI. osnovne škole i Osnovne škole ljudski vrt iz Ptuja koji se održao 21. svibnja. Nastavak je to dugogodišnje suradnje, ali i početak novog projekta u područja razvoja kulture. Prije samog početka koncerta goste iz Slovenije, učenike i učitelje pozdravio je ravnatelj Mario Stančić. Publici se pozdravima obratila i Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne škole Ljudski vrt koja je istaknula izvrsnu suradnju dviju škola, ali i najavila nastavak novih susreta. Publici su se pozdravima obratile i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina te saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. Svi govornici pohvaljuju ovu inicijativu prijateljskih škola, a najavljen je i projekt učenja slovenskog jezika u VI. osnovnoj školi.

Goste su na slovenskom jeziku pozdravili i voditelji programa, učenici Rosa Minđek i Stjepan Canjuga. Bogat glazbeni program uključivao je izvedbe školskih zborova obje škole. Voditelj mješovitog pjevačkog zbora i instrumentalnog ansambla OŠ Ljudski vrt je Tomaž Mohorko, dok je voditeljica zbora VI. osnovne škole Tena Glavak, učiteljica glazbene kulture. Voditelji školskog benda su Damir Tomičić i Tomislav Herceg.

Poseban trenutak koncerta bile su posljednje dvije izvedbe jer su zborovi udružili snage i zajednički izveli pjesme Ne čakaj na maj i Pjesmu mira. 

Nakon koncerta uslijedilo je druženje učenika i učitelja, a učenicu su dobili priliku i zaplesati naše tradicijske plesove. Veselimo se sljedećem susretu u Osnovnoj školi Ljudski vrt koji je najavljen za ožujak iduće godine – poručuju iz škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje