Povežite se s nama

Život i društvo

U palači Sermage panoramske fotografije snimljene objektivom sovjetske armije

Objavljeno:

- dana

U subotu, 30. travnja u palači Sermage / Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) otvara se izložba panoramskih fotografija Ivana Posavca, koji je ključno ime suvremene hrvatske fotografije. Uvelike je zaslužan za oblikovanje nove fotografske estetike tijekom svog rada u omladinskom časopisu Polet 80-ih godina prošlog stoljeća i suradnji s Miom Vesovićem u neformalnoj grupi Studio MO.   

Ciklus Horizonti Posavec snima zahvaljujući posebnom objektivu, proizvedenom za potrebe sovjetske armije, točnije panoramskih snimki topničke paljbe po neprijateljskim linijama. Objektiv omogućuje nesvakidašnji omjer kadra u kojemu je njegova horizontala uvelike naglašena u odnosu na vertikalu. Objektiv bilježi prizor bez mogućnosti uobičajenoga konstruiranja kadra i određivanja osvjetljenja, pa fotografije ukazuju na veliko profesionalno majstorstvo. Posavec ih koristi za snimanje pejzaža i gradskih veduta, s posebnim naglaskom na jutarnje i predvečernje situacije meditativnog raspoloženja.

 Ivan Posavec rođen je 1951. u Dužici kraj Siska. Na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju 1980. diplomirao je filmsko snimanje, a već sljedeće godine postaje majstor fotografije. Magistrirao je fotografiju 1984. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je Nagrade “Tošo Dabac” 1992., Nagrade Grada Zagreba 2003. godine te pedesetak drugih fotografskih nagrada.

Autor stručne koncepcije izložbe je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi. Izložba se otvara u 12 sati, a za razgled je postavljena do 5. lipnja ove godine.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje