Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj nakon potpisivanja nagodbe: Sad idemo riješiti bale, graditi stanove za mlade…

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Sad idemo riješiti bale, graditi stanove za mlade i početi gledati u budućnost, rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj nakon potpisivanja ugovora o nagodbi između Grada Varaždina i T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“.

Podsjetimo da je suglasnost za sklapanje ugovora dalo Gradsko vijeće Grada Varaždina na sjednici održanoj 14. travnja ove godine, a ovom nagodbom riješeno čak osam sporova na Trgovačkom sudu.

Bosilj je rekao da je nastala velika šteta zbog nečinjenja bivše gradske, a samo na dosadašnje odvjetničke troškove potrošeno je više od 12 milijuna kuna.

– Postojala je nagodba koja je bila četiri mjeseca važeća i nitko je nije htio potpisati, bila je to tek predizborna patka – riječi su kojima je Bosilj prozvao bivšu gradsku vlast.

– To vam je kao da imate nalog za deložaciju iz vaše kuće i da su vam svi ukućani pod ovrhom. Mi smo skinuli jedan mač veći od 140 milijuna kuna koji je stajao Gradu iznad glave i omogućili da počnemo gledati u budućnost – rekao je gradonačelnik.

– Nažalost nismo imali mogućnost clean starta jer u protekle četiri godine nije maknuta ni jedna bala, nije riješen nijedan spor, osim što je Grad namjerno izgubio spor od 27 milijuna kuna s Ekos Holdingom, gdje smo platili zemljišta više od 300 eura. Tako da je ova nagodba jedan korak prema naprijed, kojim ćemo omogućiti Gradu, JUGS-u i Varkomu da prodišu punim plućima i da se riješimo tereta i okova prošlosti – rekao je Bosilj.

Što nakon ove nagodbe?

– Idemo riješiti bale, znam da bi si neki najradije rezali žile jer smo uspjeli riješiti nagodbu koju oni nisu uspjeli riješiti i očekujemo hrpu opstrukcija koje su već počele oko bala, ali mi smo u roku od 11 mjeseci uspjeli dobiti građevinsku dozvolu za sanaciju odlagališta Brezje što prethodna ekipa nije uspjela u četiri godine mandata. To su ipak neki pokazatelji da smo na pravom putu i vjerujem da ćemo imati raspisani natječaj već tijekom ljeta, a u jesen ćemo imati odabranoga izvođača koji će riješiti varaždinske bale – rekao je među ostalim Bosilj.

U fokusu

Umirovljenici pripremaju veliki prosvjed zbog malih mirovina i siromaštva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Bloka umirovljenici zajedno najavili su veliki prosvjed u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Poručuju kako će upravo tada, 1. listopada, organizirati prosvjed protiv siromaštva koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozivaju umirovljenike, ali i udruge i političke stranke umirovljeničkog predznaka da im se pridruže i da zajedno pokažu Vladi da je dosta nametnutog siromaštva, prenosi Mirovina.hr.

– Vlada nije ni trepnula ne samo na naše zahtjeve, nego ni na više od 30.000 potpisa koje je sa zahtjevima za veće mirovine u peticiji skupio Sindikat umirovljenika Hrvatske. Umirovljenici ne mogu ići u štrajk, jer nemaju poslodavca pa nemaju kome štrajkati. Ipak, umirovljenici čine trećinu biračkog tijela u Hrvatskoj pa prosvjedom itekako možemo dati do znanja Vladi da našu podršku nema. Prosvjed 1. listopada je tek prvi korak. Nakon toga slijede i daljnje akcije, sve dok Vladu ne natjeramo da izvrši obećanja iz 2016. da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće – poručio je Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenika zajedno u HRT-ovoj emisiji Treća dob.

Zahtjevi umirovljenika su obuhvaćeni u 15 točaka, a jedan od njih je da se aktualna vrijednost mirovine, koja je sada oko 13 eura, poveća na minimalno 22 eura. Tako ‘puna’ starosna mirovina ne bi mogla biti manja od 902 eura, bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka. Špika smatra da je to realno.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Vandali razbacali vijence i lampione kod Križa zahvalnosti u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca, prigodnim govorima te molitvom kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 33. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije koja se održala u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije, u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja.

No, u ponedjeljak, 23. rujna vandali su razbacali vijence i lampione.

– U našem Varaždinu nažalost ima vandala kojima ništa nije sveto. Zahvaljujem radnicima Čistoće koji su u najkraćem mogućem roku sanirali prostor – napisao je Neven Bosilj, varaždinski gradonačelnik na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje