Povežite se s nama

Međimurje

Treći ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu: Željko Mezga trasirao stazu u obliku leptira

FOTO: RR

Objavljeno:

- dana

Treći ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održan je u nedjelju, 19. lipnja. Adresa Frkanovec 30 i stara “hiža” dočekala je posjetitelje uz krasan cvat plavih hortenzija, prigodno u plavoj boji.

Jer, na ovom edukacijsko-istraživačkom centru, među ostalim, interpretira se značaj leptira plavaca, a i sam zaštitni znak grunta, odnosno naziv, simboliziraju leptire plavce.

Stručni djelatnici Javne ustanove “Međimurska priroda” upoznali su posjetitelje sa zanimljivim spojem tradicijske arhitekture i moderne interpretacije, poviješću nekadašnjih vlasnika grunta i otkrili što to znači biti rezidencija za umjetnike i prirodoslovce te edukacijsko-istraživački centar. Pojedine obitelji su iskoristile svježinu i ugodan ambijent živopisnog mjesta Frkanovca te organizirale vlastiti piknik na gruntu.

Druženje je oplemenio i ljubitelj prirode Željko Mezga iz Knezovca. Već je dosad nekoliko puta posjetio Matulov grunt. Cijeli kraj oko Frkanovca jako dobro poznaje, pa tako i Bedekovićeve grabe koje se interpretiraju u ovom edukacijsko-istraživačkom centru. U čast “Matula” i livadnog plavca zadao si je zadatak da hodajući trasira stazu za hodanje ili trčanje u obliku “Matula”, odnosno leptira.

rbt

Staza “Matul” je dugačka oko 15 km i prolazi Bedekovičevim grabama, Frkanovcem, Zasadbregom, Merhatovcem, Plešivicom… U ugodnoj hladovini sjenice posjetitelje je vrlo rado uz pomoć vlastitih originalno trasiranih staza i karti upoznao s mogućnostima rekreacije u ovom gornjomeđimurskom kraju.

Grunt je između ostalog posjetio i Đuro Špiranec iz Slovenije koji je dugo živio u Ljubljani, gdje se posebno istaknuo u radu Hrvatsko kulturnog društva Međimurje – Ljubljana. Njegov otac, koji se također zove Đuro, brat je Iveka Špiranca koji je bio posljednji gazda na Matulovu gruntu s Terezijom Špiranec koja je na gruntu živjela sve do 1995. godine. S oduševljenjem je razgledao grunt te se prisjetio djetinjstva i međimurskog zavičaja.

rbt

Sljedeći i posljednji ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održat će se 25. rujna. Krajem sedmog mjeseca, točnije na Svjetski dan rendžera u nedjelju, 31. srpnja, na Matulovu gruntu održat će se 2. Kamp mladih čuvara prirode. Više o programu bit će poznato uskoro.

Kako je Matulov grunt prije svega rezidencija za pisce, umjetnike i prirodoslovce, tako od 20. lipnja do 3. srpnja na gruntu boravi novi rezident, pjesnik Vernes Subašić iz Zenice.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje