Povežite se s nama

Zabava & Stil

Albanija – nedovoljno istražena zemlja za jeftin odmor

Objavljeno:

- dana

Albanija ima oko 300 sunčanih dana godišnje, a albanska rivijera nudi brojne pješčane plaže, jeftinu i ukusnu hranu, povoljan smještaj i razne atrakcije te je odlična destinacija za (jeftini) godišnji odmor!

Albanija je pravi primjer mješavine različitih kultura. Bila je pod osmanskom, ali i talijanskom, ruskom i komunističkom vlašću, da bi kasnije postala nezavisna. Danas na površini od 28.748 km² živi oko 2,8 milijuna stanovnika, od kojih je oko 70 % muslimana, 20 % pravoslavaca i 10 % katolika. Službeni jezik je albanski, a valuta albanski lek (1 kuna = 16 leka).

Od 1945. do 1990. Albanija je bila komunistička zemlja s jednim od najrepresivnijih režima, a posljedice vladavine Envera Hoxhe (pod kojim je bila u izolaciji) osjećaju se i danas. Iz tog razdoblja Albanija ima oko 750.000 bunkera, za zaštitu i obranu od neprijateljske invazije (do koje nije ni došlo). Neki bunkeri danas su pretvoreni u muzeje, kulturne ustanove ili čak ugostiteljske objekte i hotele.

Albanija je dom najjeftinijega i (navodno) najbržeg interneta u Europi te najveći proizvođač hidroelektrične energije. Zanimljivo je i da je Albanija dom najvećih europskih rezervi nafte, a benzinske postaje zaista se mogu naći na svakom koraku. U prometu se često trubi, a rijetko poštuju pravila, te vladaju veliki kaos i zakon jačeg.

Omiljena Albanka je sv. Majka Terezija (rođena u Skopju, u današnjoj Sjevernoj Makedoniji) i jedina je Albanka dobitnica Nobelove nagrade.

Jeste li znali da pjevačice Bebe Rexa, Dua Lipa, Era Istrefi i Rita Ora imaju albanske korijene?

Shëngjin

Shëngjin je rastuća turistička destinacija, poznata po svojim plažama i odmaralištima. Bez prevelikih očekivanja posjetili smo Shëngjin jer nam je nakon duge vožnje trebao odmor. Noćenje za dvije osobe u velikom apartmanu tik uz plažu stajalo je 25 eura. Shëngjin nudi oko 3 kilometra pješčanih plaža te mnogo restorana, barova i trgovina uz more. Lijepo i jeftino, a i ljudi su bili prijateljski i srdačni.

Durrës (Drač)

Drač je drugi po veličini i jedan od najstarijih gradova u Albaniji. Nalazi se na ulazu u Jadransko more, što mu je davalo velik značaj u povijesti. Kad je Albanija 1912. postala neovisna, Drač je postao glavni grad i tu titulu imao je do 1920. godine.

Grad Drač danas ima oko 320.000 stanovnika, turistički je centar i najveća luka u Albaniji (90 % albanskoga morskog tereta stiže u Drač). Ispod staroga grada razvio se novi grad s avenijama i šetalištima. Zanimljivo je da je prvi red do mora uređen, ali već drugi red je često u raspadajućem stanju… Ima puno suvenirnica, restorana, barova, a i pokretnih trgovinica na plaži.

Kava za 5 kuna

Ručak uz plažu za dvije osobe platili smo 47 kuna, burek u lokalnoj buregdžinici 6 kuna, dvije ledene kave u fancy beach baru 25 kuna, a sladoled 3 kune. Kava uz more može se naći već od 5 kuna.

Tirana

Tirana je glavni i najveći grad Albanije, u kojem živi oko 500.000 stanovnika, i jedini je glavni grad u Europi (uz Reykjavík) u kojem ne postoji McDonalds.

Trg Skanderbeg, najveći trg u Tirani, prostire se na 40.000 m² te njime dominira kip Jurja Kastriotića Skenderbega, albanskoga narodnog heroja, “oca nacije” koji je svoje junaštvo stekao borbom protiv Osmanlija.

Najveći trg u Albaniji privlači brojne lokalce i turiste, a okružen je nekim od najzanimljivijih građevina Tirane, kao što su Nacionalni povijesni Muzej, Nacionalna knjižnica, Nacionalna opera, Nacionalna banka, Palača kulture i različita ministarstva.

Nedaleko od trga nalazi se tiranska piramida, betonska građevina u obliku piramide izgrađena 1988. u čast bivšem diktatoru Enveru Hoxhi, a kasnije je promijenila nekoliko funkcija, pa bila vidno zapuštena, no sad se obnavlja i nije joj bilo moguće prići.

Posjetili smo Gradski park s umjetnim jezerom, pravu oazu i osvježenje od gradske gužve i vreve.

Za kraj smo se još popeli uspinjačom Dajti Ekspres na planinu Dajti, koja je ujedno i nacionalni park. Uspinjača je najduža na Balkanu, vožnja traje 20 minuta i nudi pogled na grad.

Sladoled za 3 kune

Parking u centru grada stoji 12,5 kuna za 3 sata, a izvan centra se može naći već od 2,5 kuna za 1 sat.

Žičara stoji 62 kune (dvosmjerna karta), sladoled 3 kune, a dobro se možete najesti već od 20 kuna.

Možda vam nije bilo u planu, ali razmislite i o opciji ljetovanja u Albaniji dok su cijene još niske.

Više o svojim putovanjima pišem na blogu: www.patricia-lackovic.from.hr, a brojne savjete dijelim na IG profilu https://www.instagram.com/patricia_wanderlust_pl/.

Zabava & Stil

FOTO Fitness trenerica Laura Oković nova je Miss Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U centralnom šatoru gradskog parka Lepoglava u sklopu 28.Međunarodnog festivala čipke izabrana je Miss Varaždinske županije. Pobijedila je Laura Oković.

Laura ima 20 godina i radi kao fitness trenerica u teretani u Varaždinu.

– Za sebe mogu reći da sam vrlo aktivna osoba. U slobodno vrijeme bavim se fitnessom što mi pruža smirenost i stvara disciplinu. Velika sam ljubiteljica životinja, koje mi donose radost i pozitivnu energiju. Pored toga, izuzetno sam vješta u području dizajna, posebno u retuširanju fotografija i kreiranju logotipa, što mi omogućava da kreativno izrazim sebe kroz taj stil. Želim biti uvijek jedinstvena bez obzira na to što drugi pričali. Moramo naučiti živjeti život punim plućima, jer će nam biti žao što nismo živjeli kako smo željeli. Cijeni ono što imaš, budi zahvalan i teži ka boljem – izjavila je.

Prvom pratiljom proglašena je Tajana Punčec.

Povezivanje tradicije izrade lepoglavske čipke, izbora Miss Hrvatske i suvremenih modnih kolekcija zanimljiv je način da se spoje kulturna baština, ljepota i moderna moda.  Osam natjecateljica izbora Miss Varaždinske županije nosile su kolekciju Calico Mood koja je nedavno bila predstavljena i na 16.Riječkim stepenicama. Poseban pečat ovoj kolekciji dao je nakit ručno izrađen upravo od elemenata lepoglavske čipke. Za Calico MOOD kolekciju, ovaj jedinstveni nakit izradila je poznata lepoglavska umjetnica Snježana Varović, unoseći u kolekciju dašak tradicije i umjetničkog izraza.

Osim ove modne kolekcije djevojke su nosile i haljine Nikolina wedding store. Uljepšali su ih vizažistica Martina Peršić i frizerski salon Lucifriz vl. Lucija Borak.

Program u kojem je nastupila Gabriela Hrženjak vodi je predstavnica Hrvatske na 71. Miss World Lucija Begić. Nastupila je i plesna skupina djevojčica iz Osnovne škola Ivana Rangera Kamenice.
– Hvala Varaždinskoj županiji na čelu sa županom Anđelkom Stričakom koji je i ove godine prihvatio pokroviteljstvo i prepoznao važnost ove manifestacije od nacionalne važnosti. Također velike zahvale gradu domaćinu Lepoglavi te gradonačelniku Marijanu Škvarić kao i Turističkoj zajednici grada Lepoglave i direktorici Ljubici Dubovečak te Printego dizajnu i Kos transporti – izjavila je Iva Loparić Kontek vlasnica licence Miss Hrvatske.

Miss Varaždinske županije je stekla pravo natjecanja na 30. Miss Hrvatske, a dobila je i vrijednu tijaru optočenu dragim kamenjem smaragdom i labradoritom, Gemstone gallery by Ivana Milun. 

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Lidija Bačić ugrijala hladnu subotnju večer u Beretincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Općina Beretinec slavi svoje dane, a tim je povodom jučer održan i koncert Lidije Bačić.

Publici nisu smetale ni niske temperature, a pjevačica je dodatno ugrijala atmosferu.

U nastavku pogledajte kako je bilo jučer u Beretincu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje