Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO OŠ Novi Marof: putovanjima u Portugal i Litvu uspješno provedene sve međunarodne razmjene učenika

Objavljeno:

- dana

Projektni tim Osnovne škole Novi Marof uspješno je odradio posljednje dvije mobilnosti učenika u sklopu Erasmus+ projekta „SOFT“ u Portugal i Litvu.

Naime, 2019. godine Agencija za mobilnosti i programe EU Osnovnoj školi Novi Marof kao koordinatoru odobrila je financiranje projekta “SOFT“ (Science Outside Featuring Technology). U projekt su uključene i osnovne škole iz Grčke, Finske, Rumunjske, Portugala i Litve. Prva mobilnost održana je u Finskoj u siječnju 2020. godine.

– Zbog pandemije i odgode putovanja imali smo vrlo zahtjevan zadatak odraditi preostalih pet mobilnosti učenika u samo jednoj školskoj godini 2021./2022. što smo uspješno realizirali. Doživjeli smo nezaboravne trenutke, spektakularne prizore, stekli nove vještine i znanja te se svaki puta vratili kući s prekrasnim sjećanjima nakon svake provedene mobilnosti. O našim nezaboravnim pustolovinama u Finskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Grčkoj već smo vas  obavještavali, a nezaboravne trenutke proveli smo i u Portugalu u periodu od 30. travnja do 7. svibnja i u Litvi u periodu od 6. lipnja do 10. lipnja – ističe Josip Beštek, koordinator projekta, koji je izvijestio detaljnije o samom projektu.

Projektne timove učenika i učitelja šest zemalja članica projekta u Portugalu ugostila je škola iz mjesta Monte Redonda pored grada Leirie.

Tim iz Hrvatske u Portugalu činili su učitelji Josip Beštek i Katarina Marenčić te učenici Zara Ferenčina, Lara Cesar, Marko Hrelec, Petar Blaži i Jan Vašak. Odlična organizacija i prelijepi prizori te aktivnosti oduševili su sve sudionike.

Djeca su uživala u zajedničkom druženju, sportskim aktivnostima, radionicama i izletima u Fatimu, špilji Cave of Coins, spektakularnoj plaži Nazare s najvišim valovima u svijetu, Lisabonu, maloj „portugalskoj Veneciji“ gradiću Aveiro.

Posljednju šestu projektnu međunarodnu mobilnost učenika organizirala je škola Mažeikiai Progymasium iz grada Mažeikiai  u Litvi. Usprkos blizini Ukrajine i Rusije atmosfera tijekom tjedna bila je opuštajuća. Projektne aktivnosti, prekrasni izleti i zajedničko druženje u prelijepoj i mirnoj Litvi skrenuli su im misli od ratnog okruženja te su uživali s odličnim domaćinima i prijateljima iz ostalih zemalja tijekom tjedna mobilnosti.

Tim iz Hrvatske u Litvi činili su učitelji Josip Beštek, Zdravko Petek, ravnatelj škole Anđelko Bošnjak te učenici Elena Žugec, Lucija Budinski, Lea Smoljanec, Dora Stepan i Dorian Koren.

Domaćini su se istaknuli prekrasnim dočekom u školi, organiziranim priredbama i planiranim izletima. Posjetili su gradiće Nida i Palanga na obali Baltičkog mora te imali sportske aktivnosti na pješčanim plažama. Djeca su upoznala litavsku kulturu kroz kreativne radionice u međunarodnim timovima tijekom tjedna.

– Na početku školske godine činilo se da će teško biti realizirati pet preostalih mobilnosti za koje je Osnovna škola Novi Marof dobila sredstva Europske unije. Unatoč preprekama uspjeli smo pokazati da Erasmus+ projektni tim novomarofske Osnovne škole može provoditi i provesti do kraja veliki projekt u vrlo teškim okolnostima pandemije i prisutnog straha uslijed rata u Ukrajini. Škola će uspješno koordinirati projektom dugih 36 mjeseci, do 31. kolovoza ove godine za što smo primili brojne pohvale naših inozemnih partnerskih škola, nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU te lokalne zajednice. Posebnu zahvalu želimo uputiti svim učenicima sudionicima projekta koji su marljivo odrađivali projektne zadatke tijekom tri školske godine te njihovim roditeljima koji su nam bili velika podrška tijekom organizacije svih mobilnosti – ističe koordinator projekta Josip Beštek.

U tri godine u projektne aktivnosti bilo je uključeno 45 najboljih učenika Osnovne škole Novi Marof koji su u poticajnoj atmosferi stekli neprocjenjivo iskustvo učenja i rada u međunarodnom okruženju najboljih učenika te su se istaknuli svojim postignućima.

– Zahvaljujemo na podršci svim zaposlenicima u školi, lokalnoj zajednici i gradonačelniku Siniši Jenkaču osobito tijekom organizacije domaćinstva mobilnosti u Hrvatskoj. Uspješan Erasmus+ projektni tim „SOFT“ učitelja čine koordinator projekta Josip Beštek, ravnatelj škole Anđelko Bošnjak te Katarina Marenčić, Ivana Gabričević, Zdravko Petek i Ivona Beštek. Osnovna škola Novi Marof prijavljuje nove Erasmus+ projekte, a veliko iskustvo koje smo stekli u provođenju projekta „SOFT“ itekako ćemo znati iskoristiti tijekom provedbe budućih projekata na dobrobit poboljšanja znanja i vještina naših uspješnih učenika – navode iz Škole.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje