Povežite se s nama

Život i društvo

Zašto se pobunio dio izlagača uoči Porcijunkulova? Evo što kaže direktor Turističke zajednice

FOTO: Ilustracija/IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Za nekoliko dana počinje popularna međimurska manifestacija Porcijunkolovo. Međutim, dio izlagača izražava zabrinutost i nezadovoljstvo. Riječ je, naime, o OPG-ovcima koje je organizator ove godine odlučio smjestiti na novu lokaciju.

Oni su praktički otkad manifestacija postoji bili raspoređeni u samoj žiži događanja, na glavnoj šetnici ili pak na ulazu u park. No, sad su primili obavijest kako će biti smješteni na lokaciju iza Doma za starije, u Ulici Valenta Morandinija. To je izazvalo pobunu, jer se pribojavaju da ih posjetitelji neće ni pronaći.

Također, među izlagačima već su krenule priče da će pojedini izlagači ipak dobiti neke ”povlaštene” lokacije u samom centru.

Takve informacije opovrgnuo nam je direktor TZ-a Čakovec Filip Horvat. Tvrdi i da se ova promjena dogodila da se smanje gužve.

Njegov odgovor donosimo u cijelosti:

– Ove godine prvi put grupiramo izlagače prema vrsti i dodjeljujemo posebne zone u gradu namijenjene određenom sadržaju. Naime, dugogodišnja boljka manifestacije, na koju se žale posjetitelji, ali i izlagači, su prekomjerne gužve i čepovi, predugi redovi za hranu i piće, nedovoljno mjesta na terasama ugostitelja, nervoza kod posjetitelja i najvažnije, sigurnosni rizici.

Podjelom središta grada u „zone“, nastojimo te probleme smanjiti na najmanju moguću mjeru. One su označene na posebno izrađenoj karti koja je dio programske knjižice, prigodno su uređene, osvjetljenje i označene, a posjetitelje potičemo da obiđu sve nove i stare lokacije diljem centra grada i Perivoja Zrinskih. 

Zbog velikog broja prijavljenih izlagača i sve većem interesu za izlaganjem na ovoj manifestaciji, s ciljem isticanja OPG-ova, od kojih je najveći broj s međimurskog područja, osmislili smo “Prcinkulovski plac”. Smješten je u lijepo uređenom parku preko puta Doma za starije i nemoćne uz čakovečku tržnicu, na pola puta između velike pozornice i novootvorene urbane pozornice u parku Rudolfa Kropeka. Time smo omogućili svim izlagačima bolju i ravnopravniju vidljivost, pogotovo u večernjim satima. Na samom “placu” tijekom manifestacije, organizirat će se i razni ulični performansi koji će dati znatan doprinos njenoj promociji. I na kraju, tamo će biti i raznovrsne ugostiteljske ponude koja će sama po sebi biti privlačna.

Konačni popis lokacija pojedinih izlagača tek možemo izraditi nakon što prijavljeni izlagači odrade svu potrebnu proceduru, prema kojoj znamo hoće li isti zaista i doći. Rok za to je nedjelja, 24. srpnja, te ćemo sukladno tome točne položaje izlagača imati u ponedjeljak, 25. srpnja, do 15 sati.

Nije točno da će neki izlagači dobiti poziciju “ispod kišobrana” u Ulici kralja Tomislava. Dio izlagača smješten je na Franjevačkom trgu (Zona tradicije i starih zanata), dio izlagača u šatoru na Trgu republike (oni koji svoje prozivode izlažu u rashladnim vitrinama). Ostatak izlagača je smješten u Perivoju Zrinskih.

Veselimo se nadolazećoj manifestacji i pozivamo sve posjetitelje do svakako obiđu novootvoreni “Prcinkulovski plac” te podrže naše vrijedne izlagače!

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje