Povežite se s nama

Međimurje

Župan Posavec uoči početka školske godine: „Cijene energenata su osigurane i nema govora o online nastavi“

Arhiva RT Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Međimurske osnovne i srednje školske spremne su za novu školsku godinu koja počinje 5. rujna.

Svi učenici imat će osiguran besplatan prijevoz autobusom ili vlakom neovisno o udaljenosti od kuće do škole, osigurani su i pomoćnici u nastavi, a srednjoškolci će dobiti 300 kuna pomoći za nabavku radnih materijala. Dio je to mjera koje Međimurska županija provodi već niz godina i kojima nastoji učenici pružiti najbolji obrazovni standard, uvjete i mogućnosti, a uz to i rasteretiti troškove roditelja.

Ove školske godine u klupe osnovnih škola u Međimurju sjesti će 9.406 učenika, što je 18 učenika više nego godinu prije. Od tog broja, 1.116 je prvašića, a sve osnovnoškolce na klupama će dočekati besplatni udžbenici. U srednjim školama bilježi se 3.707 učenika, što je 93 učenika više, a broj učenika 1. razreda srednjih škola bit će 1097, što je 81 učenik više.

– Nastava u Međimurju kreće bez ikakvih epidemioloških mjera. Cijene energenata su osigurane i nema govora o online nastavi već smo pravovremenim mjerama nastojali osigurati nesmetano i kvalitetno provođenje nastave. Veseli podatak da je prihvaćen naš prijedlog za povećanjem upisnih kvota po programima što je razlog povećanja broja učenika, a veliki interes pokazali su učenici za strukovna zanimanja pa su razredni odjeli u Graditeljskoj školi Čakovec, Tehničkoj školi Čakovec i Srednjoj školi Prelog popunjeni u potpunosti – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola i ove godine imaju u potpunosti financiran prijevoz, a jedina obaveza koju imaju je donijeti potvrdu za ostvarivanje prava na sufinanciranje i napraviti iskaznicu.

– Prvih dva tjedna tijekom kojih učenici izrađuju iskaznicu prijevoz je besplatan, a nakon toga pravo besplatnog ostvaruju uz iskaznicu – naglasio je voditelj Prometnog ureda Čakovec i Autobusnog kolodvora Čakovec Davor Tkalec, pozvavši učenike i roditelje da prate stranice autobusnog kolodvora ili ih kontaktiraju u slučaju nedoumica.

Osigurano je i 64 pomoćnika u nastavi te jedan stručni komunikacijski posrednik koji će pružati neposrednu pomoć i podršku 67 učenika s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i  5 srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija.

Ukupna vrijednost projekta je 2.944.617 kuna od čega su 90 % bespovratna sredstva, a 10 % sufinancira Međimurska županija. Dodatno su udruge osigurale 33 pomoćnika u nastavi za 34 učenika i 3 učenika u direktnom financiranju, što znači da je osigurano ukupno 99 asistenata za 104 učenika.

Međimurska županija i jedina u Hrvatskoj osigurava asistente u vrtićima za djecu s teškoćama. Svake godine Međimurska županija raspisuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja. Riječ je o oko 50 učenika koji su stipendirani s 3.000 kuna tijekom školske godine.

I ove se godine stipendira 153 učenika deficitarnih zanimanja koji primaju 6000 kuna stipendije godišnje, a srednjoškolci će uz besplatan prijevoz i stipendije, dobiti i jednokratnu financijsku potporu od 300 kuna za nabavku radnog materijala. Ova potpora namijenjena je za 3700 učenika srednjih škola u Međimurskoj županiji te 200 učenika koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, a polaznici su srednjih škola u drugim županijama. U županijskom proračunu za ovu namjenu osigurano je 1.200.000 kuna, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah.

Dodajmo da će se u školama provoditi i besplatna škola plivanja za sve učenike trećih razreda, nastavlja se i s projektom „Medni dan“, a studentima će se dodijeliti jednokratne financijske potpore u iznosu od 800 kuna.

Grad Čakovec osigurao besplatnu užinu za svoje osnovnoškolce

Uz Međimursku županiju, koja je osnivač svih srednjih škola i većine osnovnih škola na području županije, Grad Čakovec osnivač je 5 redovnih osnovnih škola, Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec. Ukupno, ove školske godine u 203 razredna odjela čakovečkih škola upisano je 2735 učenika, što je 7 više nego protekle školske godine.

Najvažnija novost koja od ove školske godine očekuje učenike je besplatna užina za sve osnovnoškolce u čakovečkim školama. Naime, Grad je zajedno sa školskih kuharicama i kuharima te nutricionistima osvježio i ujednačio školske menije, uvodeći više sezonskih i lokalno proizvedenih namirnica. Cilj je ovog projekta svim učenicima u gradskim školama pružiti isti obrok, koji će biti zdrav i ukusan.

– Osim financiranja školske užine, roditelji čakovečkih osnovnoškolaca mogu računati na pomoć Grada u kupnji drugih obrazovnih materijala u obliku potpore od 200 do 400 kuna, svi učenici s valjanim rješenjima u čakovečkim osnovnim školama imat će osiguranog pomagača, a u gradskom proračunu osigurano je i 1.257.350,00 kuna za financiranje prijevoza učenika koji su udaljeni više od kilometra od škole – kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Od ove školske godine, učenici viših razreda čakovečkih osnovnih škola i njihovi nastavnici Engleskog jezika besplatno će koristiti novu, digitalnu knjižnicu u kojoj se nalaze sva izdanja Oxford University Pressa i sudjelovati na interaktivnim radionicama

Ono po čemu je Čakovec prepoznatljiv, zasigurno je i velik broj izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti vezanih uz obrazovanje i sport, koje se financiraju ili sufinanciraju proračunskim sredstvima, a preko ljeta su odrađene i brojne investicije u školama. Kada se zbroji sve navedeno, samo u nadstandard u osnovnim školama u školskoj godini 2022./2023. Grad Čakovec izdvaja preko 5 milijuna kuna, a kod se tome pripoje i građevinski radovi, dolazi se do iznosa od 6 milijuna kuna koji se ulažu u osnovnoškolsko obrazovanje s ciljem podizanja kvalitete znanja.

Da brojne potpore, stipendije i ulaganja doista daju rezultata potvrđuje pozitivan primjer Tehničke škole Čakovec koja je već na ljetnom roku popunila svoje kvote.

– Uloženo zaista daje rezultate, ne samo u našoj školi, već i u svim srednjim školama na području Međimurja. Primjećujemo i jedan novi trend, a to je da učenici s područja susjednih županija upisuju međimurske škole –kazao je ravnatelj tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka.

U Tehničkoj školi Čakovec nedavno je otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu koji će od prvog dana nastave krenuti s radom u punom kapacitetu, a učenici će imati vrhunske uvjete i opremu za stjecanje novih znanja i vještina. Uz to, međimurskim učenicima na raspolaganju su i 3 centra izvrsnosti, iz biologije, kemije, fizike i matematike te iz umjetničkog područja u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec te Centar izvrsnosti iz informatike.

Odrađena su i brojna ulaganja i investicije tijekom ljetnih mjeseci, a planova ne nedostaje. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje osigurala oko 5 milijuna kuna.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje