Povežite se s nama

Crna kronika

Dvojica zaposlenika Hrvatske lutrije iz Varaždina pomogla da se putem lažnih online računa izvuče 1,35 milijuna kuna

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Nevjerojatnu prevaru smislila je četvorka koja je iz Hrvatske lutrije nezakonito uspjela izvući čak 1,35 milijuna kuna.

Mozak operacije bio je Mario (48), radnik HŽ-a iz Krapine, koji je zaposlenike Hrvatske lutrije – Zdravku (54) iz Krapine, Ivana (44) i Miroslava (46) iz Varaždina – nagovorio na pronevjeru novca putem više lažnih online računa za igre na HL-u, piše danica.hr.

Prema optužnici koja je ovih dana podignuta protiv njih, Zdravka, Ivan i Miroslav kao prodavači Lutrije u Zaboku i Krapini sudjelovali su u prevari vezanoj uz promo akciju HL-a kojom je svaki korisnik online računa koji uplati minimalno 100 kuna na svoj internetski račun dobiva dodatnih 50 kuna bonusa.

Prvokrivljeni Mario je od lipnja 2017. do siječnja 2019. godine, koristeći osobne podatke drugih osoba, bez njihova znanja i privole, registrirao čak 1890 online korisničkih računa u Hrvatskoj lutriji, a potom trojcu iz Lutrije davao podatke o tako registriranim računima i slao im njihove bar kodove.

Tako je Zdravka na prodajnom mjestu u Zaboku i Krapini, bez provjere identifikacijske isprave igrača, isplatila na lažne račune ukupnom iznos od 714.187 kuna, koji je potom podijelila s Mariom. Ivan je pak na prodajnom mjestu u Zaboku isplatio 497.571 kunu koje je također podijelio s prvookrivljenim.

Miroslav je pak na prodajnom mjestu u Krapini isplatio ukupno 142.674 kuna, što je također podijelo s Mariom. Time su, dakle, oštetili Hrvatsku lutriju za sveukupni iznos od 1.354.432 kune, navodi se u optužnici državnog odvjetništva.

Tijekom istrage svjedočio je predstavnik Hrvatske lutrije koji je objasnio kako je igrač mogao ostvariti bonus ako na svoj Internet račun kod HL-a uplati najmanje 100 kuna, a Lutrija mu je u tom slučaju dodijelila još 50 kuna raspoloživih za igru.

Tijekom istrage svjedočilo je i 40-ak osoba na čija su imena, bez njihova znanja, otvarani online računi u Hrvatskoj lutriji. Većina njih nikad niije čula za četvorku koja je optužena za pronevjeru, niti je ikad bila na prodajnim mjestima Lutrije u Zaboku i Krapini.

Crna kronika

Muškarca došli privesti na sud, a on upalio bengalku te zapaljivim sprejom usmjerio plamen prema policajcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

lisice zatvor uhićenje

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 22. travnja 2024., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina starog 51 godinu zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prisile prema službenoj osobi i prijetnje iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 51-godišnjak 17. travnja 2024., u kući na području Varaždinske županije, prijetio smrću policijskim službenicima koji su postupali zbog kršenja ranije mu izrečenih mjera opreza i privođenja na nadležni sud, kao i da je upalio bengalsku baklju te zapaljivim sprejom usmjerio plamen prema policijskim službenicima, ali su ga policijski službenici uspjeli potom savladati – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo je podnijelo prijedlog da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila okrivljeniku istražni zatvor.

Nastavite čitati

Crna kronika

Zbog lažnog bučinog ulja osuđeni obrtnik iz Varaždina i njegov zaposlenik

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Obrtnik iz Varaždina osuđen je nepravomoćno na deset mjeseci zatvora uvjetno jer je na tržnici u Čakovcu prodavao 12 litara bučinog ulja za koje je tvrdio da je 100-postotno i da ga za njega proizvodi jedna uljara, iako je znao da to nije istina.

Ulje pakirano u boce od jednog litra bilo je nepoznatog porijekla i bez vjerodostojne dokumentacije, piše vecernji.hr.

Osuđen je jer je lažne znakove za obilježavanje robe koristio kao prave, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 600 sati.

Njegov zaposlenik, prodavač, osuđen pak je jer je nazvao na mobitel višeg poljoprivrednog inspektora Državnog inspektorata i pokušao ga zastrašiti, revoltiran što je podnio kaznenu prijavu nakon provedenog inspekcijskog nadzora. On pak je dobio osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela prijetnje službenoj osobi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje