Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Obilježen Dan Grada Preloga, prečasnom Antunu Hoblaju titula počasnoga građanina

Foto: Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

Nizom događanja obilježen je Dan Grada Preloga. U utorak, 6. prosinca, u prijepodnevnim satima obiđena su neka od gradilišta na području Preloga: Ulica Ivana Meštrovića, područje Aglomeracije Donja Dubrava, Marina Prelog, a otvorena je i integrirana sunčana elektrana na zgradi Dječjeg vrtića „Fijolica“.

U Župnoj crkvi sv. Jakoba služena je sveta misa, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred središnjeg križa na groblju u Prelogu te kod Spomen ploče znamenitim Hrvatima priločke župe. Na Trgu sv. Jakoba u Prelogu otkriven je i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga koju je  prigodnim riječima otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća. Među brojnim uzvanicima bili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te brojni drugi gradonačelnici i načelnici. Sve njih u govoru je pozdravio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

– Dobro došli u Prelog, grad koji ove godine obilježava 758 godina od svog prvog spominjanja, kao i 25 godina da je Sabor dodijelio Prelogu status grada. Svih tih godina Prelog je bio i ostao sjedište ovog kraja, donjeg dijela Međimurja. Ne silom, bahatošću i arogancijom već poniznošću, prijateljstvom i otvorenošću prema svima koji dolaze u naš grad. Razvoj grada u posljednjih 25 godina je zaista ubrzan. O tome govore brojke, veličina našeg proračuna, broj zaposlenih u Prelogu… Kraj godine je prilika da nabrojimo one najvažnije stvari, ali i meni prilika da zahvalim svima koji mi pomažu u vođenju Grada Preloga i služenju svim njegovim stanovnicima. Jer upravo to je i moja želja. Služiti, biti na usluzi, pomoći svakom građaninu. Ne uspijevam uvijek u tome, ali moja vrata i vrata gradske Uprave u svakom su trenutku otvorena za svakog našeg stanovnika i njegove probleme – poručio je gradonačelnik Kolarek.

Tom su prigodom dodijeljena i javna priznanja za 2022. godinu. Počasnim građaninom Grada Preloga proglašen je prečasni Antun Hoblaj, župnik Župe sv. Jakoba ap. st. iz Preloga. Grb Grada Preloga primili su: Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga i Franjo Ružman iz Preloga.

Ove su godine plaketama Grada Preloga nagrađeni: Mješoviti pjevački zbor „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca, veterani sastav Nogometnog kluba Naprijed iz Cirkovljana, Mario Blažeka iz Čehovca , Miljenko Krušelj iz Preloga i Marijan Malek iz Čehovca. Nagrade su laureatima predali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Paola Novak i Martina Sabljak te Pjevački zbor Grada Preloga, a program je vodio Željko Sokač. Također, u programu su sudjelovali i članovi Zrinske garde Čakovec te Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog. Sve aktivnosti i događanja u gradu tijekom 2022. godine prikazane su u „Priločkom dnevniku“ kojeg je pripremio Studio Vipro.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje