Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija osigurala 26.544 eura za rad Skloništa za životinje „Prijatelji“

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija već šestu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva i jedina županija koja kontinuirano financira rad skloništa, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

Ugovorom, koji je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je s predsjednicom Udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Čakovec Aleksandrom Hampamer, osigurat će se financijska sredstva za osiguravanje smještaja za napuštene životinje do udomljavanja te promotivne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o pravilnoj skrbi o životinjama, a vrijednost ugovora iznosi 26.544 eura (199.995,77 kuna).

Sklonište u Čakovcu najveće je hrvatsko sklonište za životinje te više od 20 godina obavljaju plemeniti i izazovan posao. Osim financijske podrške, dugogodišnja suradnja sa Županijom očituje se i partnerstvom na projektima kojima udruga gradi temelje novog društva i humanosti prema svim živim bićima.

Zaštitarsko – ekološka udruga „Prijatelji životinja i prirode“ osnovana je 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja, zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja, razvijanja i promicanja društvenog poduzetništva, promicanja i razvoja volonterstva, promicanja vrijednosti socijalizacije kao i reintegracije socijalno osjetljivih skupina građana u društvo.

Osnovali su najveće sklonište za napuštene životinje u Hrvatskoj, čime su postavljeni temelji zaštite životinja u Međimurskoj županiji. Od svojih početaka do danas, sklonište je zbrinulo više od 10.000 pasa te je najveće hrvatsko sklonište s površinom od ukupno 15 000m², ne samo po veličini, već i po broju životinja o kojima skrbi.

Prošle je godine sklonište prihvatilo 843 pasa te su udomili 787 pasa, o kojima brine 15 zaposlenika i dvadesetak volontera.

Unatoč zabilježenom porastu broja napuštenih pasa, što zbog povećanja broja pasa u romskim naseljima te značajnom povećanju napuštanja vlasničkih pasa, uočen je porast udomljavanja pasa zahvaljujući zaposlenicima i volonterima, ali i čestim medijskim kampanjama kojima se promovira udomljavanje.

Sklonište svake godine sukladno mogućnostima ulaže i u razvoj infrastrukture, a glavni projekt koji provode je projekt kastracije, cijeljenja, liječenja i označavanja pasa iz romskih naselja, a dosad su obrađene životinje iz romskih naselja Kuršanec, Pribislavec, Hlapičina i Orehovica.

Tijekom 2022. godine obrađeno je 528 pasa iz romskih naselja, a još njih 500 čeka zbrinjavanje. Ovaj projekt nastavit će se i tijekom ove godine.

Tijekom svih ovih godina Udruga i Županija razvili su kvalitetan partnerski odnos, čime je Udruga postala naša produžena ruka u provedbi aktivnosti koje doprinose boljoj zajednici i humanosti prema svim živim bićima, rekli su iz Međimurske županije.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje