Povežite se s nama

Život i društvo

Prvo Kapela Paulina na Korzu pa onda badnji ručak

Objavljeno:

- dana

Badnje jutro

Varaždinci su prije badnjeg ručka imali priliku uživati u odličnom zborskom pjevanju na Korzu.

Nastupio je Zbor Kapela Paulina Warasdin s dirigentom Zdenkom Kušćerom.

Uz Zbor Kapela Paulina Warasdin nastupio je Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin, a u izvedbi Ladarki Emila Cosetta pridružitli su se i članovi zbora ex Vilko Jurec Varteks Varaždin,  kao i nekadašnji plesači i pjevači istog folklornog ansambla.

Iako u ovom sastavu postoje tek dvije godine Kapela Paulina već je dobila srebrnu nagradu na međunarodnom natjecanju zborova.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Iz varaždinske Bolnice poručili: Budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 5. svibanj Svjetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama i pokrenula globalnu kampanju „Spasimo živote – perimo naše ruke” koja se obilježava širom svijeta.

U kampanju se uključila i Opća bolnica Varaždin zajedno s Društvom za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi HUMS-a, prepoznavši važnost prakse higijene ruku, kao i aktivnog promicanja svijesti o ključnoj ulozi te praske u očuvanju zdravlja pacijenata i osoblja.

Svjetski dan higijene ruku u varaždinskoj bolnici tako je obilježen u utorak predavanjem na temu “Čiste ruke spašavaju živote”, a nastaviti će se 9. svibnja u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof i Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Željka Gajski, istaknula je kako je higijena ruku najstarija, najjednostavnija, najefikasnije i najjeftinija mjera smanjenja infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, istaknuvši kako je ona neizostavan faktor kada se govori o sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

– Naša bolnica posvećena je kontinuiranom unaprijeđenju standarda kvalitete zdravstvene skrbi, a higijena ruku jedan je od temeljnih stupova na kojima se temelji naša praksa. Kroz ove aktivnosti želimo podići svijest o važnosti higijene ruku među našim zaposlenicima -rekla je Gajski te dodala kako su u bolnici svjesni da su intrahospitalne infekcije ozbiljan izazov s kojim s suočavaju zdravstvene ustanove diljem svijeta.

– Opća bolnica Varaždin kontinuirano radi na implementaciji najviših standarda prevencije, uključujući pravilnu higijenu ruku, čišćenje i dezinfekciju prostora te edukaciju osoblja i pacijenata – poručila je Gajski.

Svjetski dan higijene ruku Opće bolnice Varaždin podržala je i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

– Jedan od ciljeva Odjela za kvalitetu Opće bolnice Varaždin je promicanje svijesti o važnosti higijene ruku, zato smo jako ponosni na naše medicinske sestre iz tima za kontrolu bolničkih infekcija što su danas pripremile kvalitetno i edukativno predavanje o važnosti higijene ruku. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Spasimo živote – perimo naše ruke”. Podsjetila bih javnost i zdravstvene djelatnike na važnost racionalne primjene antibiotika. Zbog ljudske neracionalne primjene antibiotika, bakterije stvaraju pametne mehanizme pomoću kojih razvijaju otpornost na antibiotike, stoga imamo velik broj multirezistentnih bakterija s kojima se borimo svaki dan. Molim vas, budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno kako bismo spasili živote – poručila je Čmelak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu otvorena izložba radova zaposlenika tamošnje bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kreativno umijeće djelatnika Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ponovno je pokazalo svu svoju draž u ponedjeljak, 6. svibnja, u dvorcu Erdödy kada je otvorena druga po redu izložba njihovih radova.

Na predanom radu medicinskim sestrama, ali i svom zdravstvenom osoblju, prilikom otvaranja izložbe u Novom Marofu zahvalio se ravnatelj bolnice Damir Poljak ističući kako unatoč izazovnom i teškom poslu one i dalje s vedrinom i optimizmom gledaju na svijet oko sebe što se, između ostalog, vidi i po njihovim djelima izloženim u sklopu izložbe.

Čestitao je svim medicinskim sestrama njihov dan koji se nizom događanja obilježava u Općoj bolnici Varaždin. Ujedno je podsjetio na skoro održavanje Simpozij palijativne skrbi povodom Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj u Novom Marofu u petak i subotu.

– Simpozij je prilika da se prisjetimo svega učinjenog u palijativnoj skrbi, kao i da predložimo daljnje korake u razvoju palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj i da istaknemo važnost suradnje među stručnjacima raznih profila – zaključio je Poljak.

Uime Varaždinske županije sestrama je njihov dan čestitala pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, Ljubica Božić, kao i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je ujedno čestitao i na prekrasnoj izložbi.

– Ovo nije odjel bolnice kamo dolaze sportaši, ovo je odjel bolnice u kojega dolaze najčešće bolesnici koji su na kraju svog životnog puta. Ono što je tu najvažnije je taj odnos i ta empatija koju one dodatno daju svojim pacijentima, a interesantno je da unatoč tome, gdje vidite nažalost kraj nečijeg životnog vijeka svaki dan, imate energije i snage i da se i kreativno izražavate – rekao je gradonačelnik Jenkač dodajući kako će izložba nakon toga biti postavljena i u novomarofskoj knjižnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje