Povežite se s nama

Život i društvo

Na FOI-ju održana završna konferencija projekta koji je uspješno odgovorio na zahtjeve Industrije 4.0

Objavljeno:

- dana

U petak, 10. ožujka 2023. godine, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održana je završna konferencija (događaj s multiplicirajućim učinkom) projekta „TEACH4EDU4“ („Accelerating the transition towards Edu 4.0 in HEIs“).

Ovaj projekt Erasmus+ programa KA2 – „Cooperation for innovation and the exchange of good practices“ započeo je s provođenjem u studenome 2020. godine, a završava u svibnju 2023.

Cilj projekta je odgovoriti na potrebe Industrije 4.0 zajedničkim aktivnostima strateškog partnerstva koje će razviti i njegovati viziju i rješenje kako ubrzati odgovarajuću tranziciju unutar visokog obrazovanja u području računalnih znanosti i srodnih disciplina – prema Edukaciji 4.0, gdje su ljudi i tehnologije povezani s ciljem omogućavanja postizanja vještina, kompetencija i znanja potrebnih u 21. stoljeću.

Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike koordinira ovaj EU projekt, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Igora Balabana.

Projektni partneri su The Open University iz Velike Britanije, Zilinska Univerzita V Ziline iz Slovačke, Univerzitet u Beogradu iz Srbije, Tallinn University iz Estonije, Universita Degli Studi Dell’Aquila iz Italije i Universitat Politecnica De Catalunya iz Španjolske. Ukupan budžet projekta je 296.845 eura.

Organizatori i domaćini ovog događaja su članovi projektnog tima Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta organizacije i informatike, izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, izv. prof. dr. sc. Goran Hajdin i mr. sc. Lana Škvorc koji su na završnoj konferenciji prezentirali pojmove Industrija 4.0′, ‘Edukacija 4.0’, projektne aktivnosti i rezultate.

Uz njih su svoja iskustva na projektu na provedenim zajedničkim kreativnim učionicama s partnerima prezentirali nastavnici prof. dr. sc. Markus Schatten, izv. prof. dr. sc. Zlatko Stapić, izv. prof. dr. sc. Goran Hajdin i doc. dr. sc. Boris Tomaš te studenti koji su na istima sudjelovali.

Pozvano predavanje održala je Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca i voditeljica Centra za e-učenje na temu „(Ne) moguća misija: obrazovanje za digitalno doba“. Sudionici su imali priliku isprobati alat za dizajn učenja u sklopu ko-kreacijske radionice.

Prema mišljenju sudionika, na konferenciji je uspješno prezentirana tranzicija prema Edukaciji 4.0 u visokom obrazovanju, s mogućnostima suradnje između srednjoškolskog i visokog obrazovanja te industrije, uz neizostavno korištenje tehnologije u obrazovanju te potencijale internacionalizacije.

Prenijeta su iskustva projektnih partnera vezano za naučene lekcije i prijedloge za održivost te prenosivost rezultata projekta, što je potaknulo razmjenu mišljenja i prijedloga o budućim načinima korištenja projektnih rezultata.

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje