Povežite se s nama

Sport

Maks Kostić Ferček, član TK Varaždin 1181 dobitnik TTS-ove stipendije

Objavljeno:

- dana

TENIS

TTS Sport centar objavio je dobitnika stipendije za nadarenog sportaša u iznosu od 40.000 kuna. To je mladi tenisač Maks Kostić Ferček, član TK Varaždin 1181. 

Maks je učenik je II. Gimnazije u Varaždinu, a tenisom se bavi od svoje sedme godina u TK Varaždin 1181.  Aktivan je i vrlo uspješan natjecatelj u   svim uzrasnim kategorijama Hrvatskog Teniskog Saveza (HTS), European Tennis Assotiation (ETA) i International Tennis Federation (ITF), igrač II. Hrvatske teniske lige za TK Varaždin 1181, te austrijskog   GPC Graz koji se natječe u seniorskoj Landesleague A.

Na nacionalnoj rang listi 2015. godinu završio je kao 3. u kategoriji dječaka U14 godina. Trenutno je u kategoriji U15 drugi igrač Hrvatske, te kao takav ozbiljan kandidat za reprezentaciju do 16 godina u 2017. godini. Po kriteriju sportske uspješnosti propisane od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 2016. godine svrstan je u prvu kategoriju sportske uspješnosti igrača do 14 godina Hrvatskog Teniskog Saveza.

Hrvoje Šipuš, glavni trener perspektivnog tenisača:

– U posljednje četiri godine, od kada se Maks natječe na turnirima Hrvatskog teniskog saveza, osvojio je ukupno 52 odličja, od toga 22 osvojena turnira, zatim 20 drugih i 10 trećih mjesta pojedinačno i u paru. Međutim, ono što je najvažnije je da tek sada dolazi vrijeme kada se od njega mogu očekivati neki značajniji rezultati.

Znači da je stipendija TTS Sport centra došla u prave ruke i u pravo vrijeme.

– Sada je njegova senzitivna faza razvoja nekih od njegovih najvažnijih sposobnosti koje mu budu u kasnijoj fazi itekako značile u razvoju i uspješnosti njegove karijere. Što se upravo sada može temeljito popratiti kod kondicijski program i stipendiju u ovoj godini. Mislim da mu je ovo ključna godina gdje će imati maksimalno dobre uvjete da pokaže neke dobre rezultate kroz sljedeće dvije, tri godine. Govorim o međunarodnoj teniskoj sceni.  

Na kojim natjecanjima će Maks nastupiti u narednih šest mjeseci?

– S obzirom na dobru poziciju na hrvatskoj rang ljestvici ima pravo nastupa na sva tri prvenstva, U16, U18 i seniorskom PH. Imamo u planu nekoliko međunarodnih turnira ITF-a, svjetske teniske organizacije za tenisače do 18 godina i desetak Tennis Europe turnira. Tako će sada malo naglašenija nastupiti na međunarodnoj sceni.

Koji je prvi turnir na kojem će nastupiti?

– To je ITF turnir U18 u Širokom Brijegu u BIH  za desetak dana. Zatim slijede tri državna prvenstva.

U sklopu stipendije TTS Sportskog centra kondicijsku pripremu radi s trenerom Markom Pučekom.

– On je kolega kineziolog s usmjerenjem kondicijske pripreme i vrhunski je stručnjak za pripremu tenisača. On je bio u TK Varaždin 1181 angažiran kao kondicijski trener a kasnije je prešao u TTS Sport centar. Tako da je započeo raditi s Maksom još u klubu i sada nastavlja s njim raditi.

Marko Puček, Maksov bivši i sadašnji kondicijski trener uključen je i u pilot projekt TTS Sport centra. – TTS je s jednim odličnim projektom odlučio pomoći nadarenom sportašu da bi pokušao ostvariti sve svoje potencijale kroz naš rad. Uvjet je bio da je sportaš potencijalno nadaren, da ima rezultate, da je u vrhunskom procesu a kako je Maks ispunio sve te uvjete i ima odličnog trenera koji ga dugoročno priprema samim time i ovaj ciklus ima i smisla. Konkretno mi ćemo s njim napraviti dugoročni plan i planiramo ga kroz godinu dana dovesti do razine da u svom godištu pokaže karakteristike vrhunskog sportaša. Zajedno ćemo biti tim, mi s naše strane  a glavni trener sa svoje strane svojim znanjem i iskustvom voditi ovog mladog sportaša da kroz taj period pokuša ostvariti i do kraja ispuniti svoje potencijale.

Maks marljivo radi u TTS Sport centru, gdje je i do dobijanja stipendije trenirao tri puta tjedno. – Vrlo sam zadovoljan s oba trenera, puno su mi pomogli. Kondicijskog trenera Marka poznam već tri godine i on mi je bio prvi kondicijski trener. Vrlo sam zadovoljan s uvjetima u TTS Sport centru i puno će mi značiti stipendija koju sam  dobio, naglasio je Maks.Kako je na natječaj pristiglo još nekoliko vrlo zanimljivih molbi mladih i perspektivnih varaždinskih sportaša u TTS Sport centru su poručili: „Ovo je tek prva u nizu naših stipendija čiji je cilj pomoći mladim uspješnim sportašima Varaždina!“.  

Izvor:
Foto:

Sport

Šafarić prije Hajduka: Publika se vraća na Poljud, idemo guštati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poraza (1:0) od Dinama, nogometašima Varaždina u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati slijedi susret kod Hajduka na Poljudu u sklopu 33. kola SuperSport HNL-a.

Četiri kola prije kraja Hajduk je zacementirani na 3. mjestu, a Varaždinci se bore za 6. poziciju.

– Sada igraju rasterećeno, lepršavo. Nekako kao da im je pao kamen s leđa kad su ispali iz utrke za naslov. No, nama dobra predstava protiv Dinama daje zapravo da se nadamo pozitivnom rezultatu na Poljudu. Također, publika se vraća na Poljud pa ćemo baš guštati – rekao je Nikola Šafarić, trener i sportski direktor Varaždina.

U zadnjem međusobnom susretu Hajduk je slavio s 5:0. Bilo je to u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Imali su Varaždinci u tom susretu više od igre na 0:0 i gađali okvir vrata, no Hajduk je zabijao.

– Utakmica se igra zbog golova, a ne zbog dojma. To nam je i dobra škola te se nadam da smo nešto i naučili – zaključio je Šafarić kojem za utakmicu za Poljudu nedostaju kartonirani Nekić i ozlijeđeni Vukušić.

Nastavite čitati

Sport

Prije 20 godina napustio nas je Božidar Kanoti, legenda, rekorder i šampion varaždinskog sporta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Marin Čubrić

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Božidar “Boško” Kanoti, istinska sportska legenda ovih prostora.

Božidar “Boško” Kanoti bio jedan od najboljih varaždinskih, hrvatskih i najboljih tenisača na prostoru cijele bivše Jugoslavije, rođen je 15. veljače 1952. godine u Varaždinu i već kao dječak najavljivao je blistavu tenisku karijeru. Bio je peterostruki državni prvak u mlađim kategorijama bivše Jugoslavije. Odigrao je niz odličnih mečeva i u starijim uzrasnim kategorijama, a pogotovo za TK Varteks za koji je godinama nastupao. Bio je učitelj tjelesne kulture i svestran sportaš koji se također bavio rukometom i košarkom, iako je njegova najveća ljubav bila tenis u kojemu je ostavio i najdublji trag.

– Boško je imao tri stvari izvanserijske. Njegov dominantni forhend koji je bio preteča današnjeg forhenda jer se u ono vrijeme igralo više sa kontinentalnim zahvatom, a on je imao top spin s kojim je dominirao na terenu. Druga stvar je njegova pokretljivost i lakoća promjena pravca, danas to zovemo agilnost. I treća stvar je bila samopouzdanje, danas to zovemo psihološka priprema. Imao je toliko tog samopouzdanje nikad nije prerastalo u aroganciju i on je na terenu dao 110 posto od sebe – rekao je Marijan Dugandžić, njegov dugogodišnji prijatelj i teniski suvremenik.

Kanoti je bio dio generacije odličnih i vrhunskih sportaša te državnih prvaka koji su proizašli iz Varteksovog naselja, a čak se i među njima isticao.

– Boško Kanoti je izdanak jednog izvorišta sportaša, a to je bilo Varteksovo naselje. Nije bilo kuće u tom naselju u kojoj nije netko bio sportaš. To je bilo slojevito bavljenje sportom. Klinci su se bavili tenisom, dječaci do 15-16 godina su se bavili nogometom, a iznad 25 godina su se bavili kuglanjem. Zvonko Vupora koji je igrao desnog beka za Varteks je u simultanki pobijedio Roberta Fischera u šahu, a taj valjda u 200 simultanki nije izgubio ni jednu partiju. Vidite što je to bilo Varteksovo naselje – rekao je cijenjeni g. Krunoslav Kruljac, varaždinski pisac i novinar.

  1. godine Kanoti je zaigrao u mađarskoj teniskoj ligi kao igrač Nagykanisze. Iako mu je tenis uvijebio broj jedan Boško Kanoti volio je i košarku, a posebno uspješan bio je kao rukometaš.

Naime, igrajući za varaždinske klubove Mladost i Vamu bio je uvijek među najistaknutijima, a na utakmici između Mladosti i ludbreške Podravine (1971.) postigao je čak 54 pogotka, što je i danas ne samo varaždinski, već i hrvatski rukometni rekord.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje