Povežite se s nama

Život i društvo

Umijeće izrade črnih pisanica ulazi u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Međimurje uskoro postaje bogatije za još jednu stavku u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Naime, iz Ministarstva kulture i medija potvrdili su nam da je u završnoj fazi odobrenje upisa umijeća izrade črnih pisanica u Donjoj Dubravi u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnog kulturnog dobra.

– U suradnji s Muzejom Međimurja iz Čakovca, Kulturno-umjetničko društvo “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave u travnju 2019. godine prijavila je prijedlog za upis umijeća izrade črnih pisanica u Donjoj Dubravi u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnog kulturnog dobra. Prijedlog je prošao osnovnu proceduru pripreme za upis koja je obuhvaćala stručnu valorizaciju, pisanje teksta obrazloženja upisa i završnu odluku o upisu u čemu je sudjelovalo Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu sastavljeno od eminentnih vanjskih stručnjaka. Za potrebe izrade završnog dokumenta tražila se dodatna ekspertiza i istraživanje koje su izradili i proveli Muzej Međimurja Čakovec i Etnografski muzej u Zagrebu te je taj dio dovršen. S obzirom na to da je rješenje pripremljeno za potpis, upis se očekuje uskoro – odgovorili su nam iz Ministarstva kulture i medija.

Umijeće izrade črnih pisanice tako će postati 17. zaštićena stavka s područja Međimurja. Naime, u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske u kategoriji nematerijalnih dobara do sada upisano je 16 kulturnih dobara koja nalazimo na području najsjevernije hrvatske županije. Riječ je o umijeću vađenja zlata – zlatarenju u Međimurju, tradicijskoj umijeću izrade čipke na području Svete Marije, medičarskom obrtu s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, tradicijskoj lončarstvu na području sjeverozapadne Hrvatske, umijeću izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja sjeverozapadne Hrvatske, umijeću izrade tradicijske pokladne maske Pikač u Selnici, umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita – kinču na području sjeverozapadne Hrvatske, umijeću izrade nakita – božićnog lustera na području sjeverozapadne Hrvatske, umijeću izrade tradicijskih božićnih jaslica s područja sjeverozapadne Hrvatske, štrigovskoj i kotoripskoj skupini govora, svetomarskoj toponimiji, umijeću izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju, umijeću sviranja na tamburama farkašicama u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, međimurskoj popevki te umijeću izrade cekera.

Tri kulturna dobra s područja Međimurja upisana su i na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. To su: međimurska popevka, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja sjeverozapadne Hrvatske i medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Uvrštenje črne pisanice na prestižni popis zaštićenih kulturnih dobara, nagrada je svim pojedincima, udrugama i institucijama koje desetljećima rade na očuvanju međimurske tradicije. Posebno to vrijedi za dobravkski KUD “Seljačka sloga”, Muzej Međimurja Čakovec i vrijednu nositeljicu vještine izrade črnih pisanica Biserku Vučenik, koja godinama neumorno svoje znanje prenosi na mlade generacije.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje