Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski čuvari prirode spasili zarobljenog lisičića

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Objavljeno:

- dana

Duži i topliji dani te proljetne kiše potiču preobrazbu krajolika. Upravo traje „buđenje“ biljnog i životinjskog svijeta.

Biljke zelene i svojim cvjetanjem šire mirise koji privlače brojne kukce oprašivače, a životinjama počinje period razmnožavanja.

U to vrijeme najmlađi članovi životinjskih obitelji ponekad završe u neželjenim situacijama: od nemoćnih ptića koji prepuni samopouzdanja prerano odluče napustiti gnijezdo te tako postanu lak plijen grabežljivcima do mladunčadi sisavaca koja istraživanjem svoje okoline upadne u slične probleme.

A ljudi, nailaskom na takvu situaciju, moraju djelovati samo ako je to zaista potrebno, no u većini slučajeva najbolje je ne poduzimati nikakve radnje.

Čest primjer je nailazak na mladunčad zeca ili srne u prirodi koji se doimaju napušteni od roditelja, ili na ptića kojemu je potrebno dan-dva da ojača i potraži sigurnost na granama, odakle ga motre roditelji.

Naravno da nisu ostavljeni, ali bi to mogli postati ako im se previše približimo ili ih diramo jer time na njima ostavljamo ljudski miris, upozoravaju iz „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Ljudska pomoć potrebna je samo u jako rijetkim slučajevima, kada naiđemo na životinju s vidljivom ozljedom ili mladunca kojem eventualno prijeti pogibelj.

Zarobljen lisičić

„Međimurska priroda“, odnosno međimurski čuvari prirode nedavno su bili u prvoj takvoj ovosezonskoj akciji, spašavanju mlade lisice koja je zbog svog nestašluka ili možda krivom procjenom svoje majke završila u prostoriji pomoćnog objekta jednog građevinskog poduzeća.

Upavši kroz ventilacijski otvor u kotlovnicu, lisičić je ostao zarobljen i samo ga je njegovo tužno javljanje spasilo od sigurne smrti.

Čuvši nepoznate zvukove, djelatnici su uputili poziv upomoć „Međimurskoj prirodi“, koja je promptnom intervencijom izbavila nesretnu životinjicu te je ostavila u obližnjem grmlju u nadi da će je majka pronaći.

– Priroda savršeno funkcionira i bez našeg uplitanja, zato pomozimo životinjama samo kada je to zaista i potrebno – poručuju međimurski čuvari prirode.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje