Povežite se s nama

U fokusu

U Dravi kod Varaždina plivaju 74 vrste riba, od toga čak pet endema

Objavljeno:

- dana

Rijeka Drava je ribljim fondom najbogatija u Hrvatskoj jer u njoj živi čak 74 vrsta.

Međutim, ono što zabrinjava stručnjake je značajno prisustvo invazivnih jedinki. Iako su prva terenska istraživanja u Varaždinskoj županiji provedena još prije 150 godina, o ribama “europske Amazone” još uvijek se (pre)malo zna.

Raznolika ihtiofauna

Stoga je prošlotjedno predstavljanje knjige jednostavnog naziva: “Ribe rijeke Drave”, značajan doprinos poznavanju tih životinja sa škrgama. Bogato ilustriranu publikaciju je izdala Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, a nastala je kao rezultat istraživanja provedenog 2021. godine na devet lokacija na starom toku rijeke Drave i kanalima uz dravske akumulacije u Varaždinskoj županiji. Podsjećamo, riječ je o šestoj publikaciji u nakladi JU Priroda, a jednoj od čak tri izdanih prošle godine i financiranih u okviru EU projekta Riverside, na kojem su bili jedan od partnera.

– Provođenjem istraživanja pokušavamo prikupiti relevantne podatke o pojedinim vrstama i pratiti njihovo stanje, jer poznato je da se djelovanjem čovjeka na prirodna staništa mijenjaju populacije i raznolikost prisutnih vrsta. Stoga je cilj ove publikacije pridonijeti boljem poznavanju dravske faune riba, kao i osvijestiti važnost njihove zaštite i očuvanja. U publikaciji je predstavljeno 45 vrsta riba, s naglaskom na one najugroženije. Moram reći da nam zapravo nije poznata niti jedna slična publikacija koja je tako detaljno opisala faunu riba rijeke Drave, na što smo posebno ponosni – istaknula je Sanja Kopjar, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije.


Na predstavljanju u palači Herzer su bili i zamjenica župana Silvija Zagorec, te ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini. Dodajmo da knjiga nije “slučajno” predstavljena u varaždinskom muzeju, jednom od rijetkih s vlastitim Prirodoslovnim odjelom na čijem je čelu kustos dr. sc. Mišel Jelić. Upravo je on predstavio knjigu, kao jedan od autora tekstova i fotografija. S obzirom na to da je aktivno sudjelovao i u samom terenskom istraživanju, okupljenim znatiželjnicima otkrio je brojne malo poznate detalje o ihtiofauni rijeke Drave.

Alpska rijeka

– Od ukupno 137 vrsta slatkovodnih riba u Hrvatskoj, u rijeci Dravi živi više od polovice tih vrsta, među kojima i pet endemskih vrsta dunavskog slijeva: mladica, plotica, balonijev balavac, prugasti balavac i mali vretenac. Kada smo pisali ovu knjigu, raspolagali smo s podatkom o 72 vrste, no naknadno smo utvrdili dvije nove. Sa svakim istraživanjem broj vrsta se povećava, otkrivamo nove ili utvrđujemo da se invazivne vrste proširuju, što nije dobro, ali je realnost. Na pojedinim dijelovima Drave nekih vrsta više nema zbog izgradnje akumulacija koje su drastično promijenile staništa, ali su se pojavile nove vrste kojih prije nije bilo – rekao je Jelić.

Napomenuo je da je prije stotinjak godina Drava više bila poput divlje alpske rijeke.

– Tada, primjerice, šarana baš i nije bilo, nego je to bila dominantno zona mrene koje ima i danas, ali ne u tolikom broju. Dosta brojna vrsta je podust, koja je jako zanimljiva jer je bila glavna hrana mladici, koje je pak, danas praktički nestala na ovom području – naveo je ovaj mladi znanstvenik.

U izlaganju se osvrnuo i na svoje prethodnike. Naime, prva istraživanja ribljih vrsta na širem varaždinskom području napravili su krajem 19. stoljeća dr. sc. Adolf Eugen Jurinac (biolog i ravnatelj gimnazije u Varaždinu, jedan od prvih doktora zoologije u Hrvatskoj), a uz njega i Đuro Šebišanović, koji je također radio kao profesor u varaždinskoj gimnaziji.

– Zahvaljujući njima imamo popise vrsta koje su ovdje živjela prije 150-ak godina, tako da možemo raditi usporedbe. No, nakon njihovog rada nije bilo puno istraživanja, tako da imamo oskudne podatke. Stoga ne znamo koliki je utjecaj klimatskih promjena na zajednice riba, odnosno utjecaj invazivnih vrsta riba i beskralježnaka. Pred nama je svakako još puno istraživanja – zaključio je dr. sc. Mišel Jelić.

Uz njega, autori teksta u osebujnoj publikaciji “Ribe rijeke Drave” su Dino De Bona, Ivica Pakrac i Damir Valić.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje