Povežite se s nama

Život i društvo

Objavljeno je kad kreće isplata energetskog dodatka za 700.000 umirovljenika

Objavljeno:

- dana

Ovog petka trebala bi krenuti isplata za jednokratni dodatak iz paketa mjera pomoći građanima i poduzetništvu u borbi protiv inflacije.

Poznato je kako će se energetski dodatak isplatiti za otprilike 696.000 umirovljenika, a najviše što se može dobiti je 160 eura, piše mirovina.hr.

Konkretno, energetski dodatak će se isplatiti u iznosima od 60 do 160 eura, a primit će ga svi koji imaju mirovinu do 610 eura. Procijenjena sredstva za isplatu iznose oko 64,3 milijuna eura.

Isplata ovaj put ide u dva navrata. Prvi je ovog petka za korisnike mirovine koji primaju samo hrvatsku mirovinu, dok je drugi termin u srpnju 2023. godine za korisnike inozemnih mirovina, te onih korisnika kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku.

Poznati su i sami iznosi ove pomoći koji se kreću ovisno o visini mirovine. Tako će oni s mirovinama do 260 eura primiti dodatak u iznosu od 160 eura. Umirovljenici s primanjima od 260,01 do 330 eura ostvaruju pravo na 120 eura, a oni s mirovinama od 330,01 do 470 na dodatak od 80 eura, dok će oni kojima mirovine iznose od 470,01 do 610 eura dobiti 60 eura pomoći.

Život i društvo

Učenička zadruga Sunce prva, a Učenička zadruga Jurek druga na 36. državnoj smotri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

36. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske održala se od 25. do 27. rujna u Poreču u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog saveza učeničkih zadruga. Na Smotri je ukupno sudjelovalo 58 učeničkih zadruga.

Varaždinsku županiju predstavljalo je ukupno sedam učeničkih zadruga, četiri učeničke zadruge sa izložbenim prostorom i tri učeničke zadruge sa istraživačkim radom.

Tako su izložbeni prostor imale Učenička zadruga Sunce Gospodarske škole Varaždin, Učenička zadruga Jabuka Osnovne škole Martijanec, Učenička zadruga Jurek Sveti Đurđ i Učenička zadruga Vrijedne ruke Osnovne škole Breznički Hum, dok su Učenička zadruga Jurek iz Osnovne škole Sveti Đurđ, Učenička zadruga Ivančica iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec te Učenička zadruga Sunce iz Gospodarske škole Varaždin bile zastupljene sa istraživačkim radovima.

Učenička zadruga Sunce Gospodarske škole Varaždin osvojila je nagradu Najproizvod Smotre, a to je mirisna svijeća „Svjetlo grada“,  svijeća u obliku poznatih varaždinskih povijesnih građevina.

U kategoriji istraživačkih radova, Učenička zadruga Sunce, Gospodarske škole Varaždin osvojila je 1. mjesto u kategoriji srednjih škola, te Učenička zadruga Jurek 2. mjesto u kategoriji osnovnih škola.

U Varaždinskoj županiji inače aktivno djeluje 40 zadruga te se po broju aktivnih zadruga županija svrstava  u sam vrh učeničkog zadrugarstva u Republici Hrvatskoj. Važno je spomenuti i Centar izvrsnosti iz poduzetništva čije je sjedište u Gospodarskoj školi što je svakako doprinijelo odličnom rezultatu njihove zadruge na Smotri.

Današnje se učeničko zadrugarstvo potvrdilo i kao nositelj očuvanja identiteta biološkog i kulturnog nasljeđa, zadrugarstvo prepoznaje duh tradicije i kulturne baštine kraja i kroz rad svojih sekcija ih njeguje. Mnoge učeničke zadruge su tako postale važan član svoje lokalne zajednice, te joj daje prepoznatljivost i kao sastavni dio njezine ponude. 

Nastavite čitati

Život i društvo

U Čakovcu zanimljive i besplatne radionice za djecu „Učenje tehnike kroz igru“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak 4.10.2024. godine u III. OŠ Čakovec, Ivana pl. Zajca 24., održati će se radionice kampa tehničke kulture 2024.  pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Organizator kampa je Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima u projektu Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec.

Prijava na radionice je preko Web stranice grada Čakovca https://www.cakovec.hr/kamp-tehnicke-kulture-2024/ na linku: https://forms.gle/ZwTLEppSW3Yse6Qv7

Za učenike je pripremljeno 10 radionica u petak 4.10.2024. u jutarnjem terminu 8:30-11:00 sati i popodnevnom terminu 14:30-17:00 sati u III. OŠ Čakovec uz osiguranu okrjepu. Sve radove što će učenici izraditi na radionicama mogu odnijeti doma. Radionice su za učenike besplatne.

U subotu, 5.10.2024., na prostoru nekadašnjeg nogometnog igrališta „MTČ-a“ – prostor za Luna park, ulaz iz Ulice Franje Punčeca kod teniskih terena u vremenu od 8:30 – 13:00 sati održat će se radionice: Izrada i provjera leta zmajeva, zrakoplovnih i raketnih modela, Radio orijentacija, Foto – vodeo i puno zabave za najmlađe.

Popis radionica koje se provode u III. OŠ Čakovec 4.10.2024.:

1.Strojarstvo -Konstruktorstvo (1.- 8. razred)

2.Elektrotehnika (za učenike od 5.- 8. razreda)

3.Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1. (1.- 4.r)

4.Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2. (5.- 8.r)

5.”Mladi za mlade” izrada igrice križić kružić s učenicima Gospodarske škole (za učenike od 1.- 8.r)  jutarnji termin radionice od 8.30- 11 h

6.Code Club – programiranje robota (za učenike od 5.- 8. r)

7.3D modeliranje (za učenike od 5.- 8. r)

8.Foto video radionica (za učenike od 3.- 8. r)

9.Zrakoplovno i raketno modelarstvo (1.- 8. r)

10.Elektronika (5.- 8.r).

Učenici donose na radionice papuče za razred i pribor za pisanje !!!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje