Povežite se s nama

U fokusu

Novi pomor pčela u Međimurju, izgubljeno više od 200 pčelinjih zajednica: „Brojat ćemo milijune uginulih pčela“

Foto čitatelj

Objavljeno:

- dana

Novi veliki pomor pčela u Međimurju. Sada već gotovo po ustaljenom obrascu, nesavjesni poljoprivrednici u jeku cvatnje uljane repice, zbog nepridržavanja pravila za upotrebu zaštitnih sredstava, uzrokuju uginuće milijuna pčela. Prema podacima koje smo skupili u utorak, 25. travnja, pomor u svojim pčelinjacima prijavilo je 20-ak pčelara iz gornjeg Međimurja. Gubitci su na više od 200 pčelinjih zajednica. Drugim riječima, uginulo je više milijuna pčela. Nažalost, ni to nije konačni broj s obzirom da državni inspektori i dalje obilaze teren.

– Slika je zastrašujuća! Pčele umiru u mukama pred košnicama! Možete ih lopatama skupljati s obzirom koliko ih je stradalo! Ponovno su uginuli milijuni pčela – očajan je međimurski pčelar Dražen Bogdan.

Samo on ostao je praktični preko noći bez 42 pčelinje zajednice.

– Koje su bile u punoj snazi s 55 od 60 tisuća pčela po zajednici. I kao da to nije dovoljno. Otrov je unijet u same košnice što znači da je zatrovana cijela unutrašnjost kao i matica – govori pčelar Bogdan.

Neslužbeno doznajemo da je poznat krivac, koji je svoju krivlju i priznao. Poljoprivrednik s područja Gornjeg Mihaljevca tretirao je uljanu repicu s dozvoljenim sredstvom, ali na neispravan način. Naime, riječ je o sredstvu koje se na uljanoj repici koristi prije njezine cvatnje. On je učinio upravo suprotno, prskao je biljku koja je u punom cvatu i k tome još tijekom dana.

– Kao da samo uginuće tolikog broja pčela nije dovoljno zastrašujuće, pčelari još jednu sezonu započinju s velikim minusom. Neki su ostali bez svega. Za neke je pčelarska sezona završila i prije nego je počela – poručuje Dražen Bogdan.

– Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec, obavile su koordinirani inspekcijski nadzor. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida. Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija će pokrenuti upravni i prekršajni postupak – odgovorili su na naš upit iz Državnog inspektorata.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje