Povežite se s nama

Život i društvo

Više od 100 raznovrsnih programa u okviru Festivala znanosti na Sveučilištu Sjever

Objavljeno:

- dana

Svečanim otvorenjem i radionicama, kao i predstavljanjem rada i aktivnosti odjela Sveučilišta Sjever, otvoren je Festival znanosti u Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever 24. travnja 2023., i to u godini kada se u svijetu znanosti i tehnologije obilježavaju brojne obljetnice, poput 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, 120 godina otkako je Maria Sklodowska Curie kao prva žena dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova kao prva žena odletjela u Svemir.

U Hrvatskoj obilježavamo 80 godina smrti Nikole Tesle, 145 godina rođenja Franje Hannamana, izumitelja žarulje s volframovom niti i 185 godina rođenja Ferdinanda Kovačevića, pionira hrvatske telegrafije.

Na te je važne obljetnice, pozdravljajući brojne okupljene, podsjetio prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

– Ove godine tema Festivala znanosti je „Priroda i društvo“. Cilj Festivala, koji na Sveučilištu Sjever u oba sveučilišna centra, u Varaždinu i Koprivnici, objedinjuje više od 100 radionica, predavanja i raznih programa, je približavanje znanosti javnosti, informirati javnost o aktivnostima i rezultatima iz područja znanosti, ali i poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Zato smo mi na Sveučilištu Sjever pripremili programe za sve dobne skupine, od predškolaraca do šire populacije, ali i programe na izdvojenim lokacijama poput Glazbene i Medicinske škole u Varaždinu, Muzeja Grada Koprivnice, škola te vrtića u tri sjeverne hrvatske županije, ali i programe u drugim krajevima poput Biograda ili Ogulina. Želja nam je popularizirati znanost i otvoriti vrata Sveučilišta Sjever, na kojem je danas više od 5000 studenata iz cijele Hrvatske, svim zainteresiranima – poručio je rektor.

Okupljene je uime Grada Varaždina pozdravio zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

– Pred nama svima su izazovi kako će se razvijati znanost ne samo u budućnosti već i u sadašnjosti, jer društvo se treba razvijati na temeljima znanosti. Vidimo kako se umjetna inteligencija brzo razvija i mijenja i prirodu i društvo u cjelini. Moramo se prilagoditi promjenama, a ovaj Festival znanosti na Sveučilištu Sjever pokazuje da je važno i najmlađe što prije upoznati sa znanošću – poručio je zamjenik gradonačelnika, poželjevši uspješan Festival znanosti.

Događanje koji se održava u više od 30 gradova širom Hrvatske u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, otvorio je u Varaždinu predsjednik Skupštine Varaždinske županije, dr. sc. Josip Križanić.

– Koliko je važno imati znanstvenike vidjeli smo tijekom epidemije koronavirusa. Znanstvenici su neumorno radili na pronalasku učinkovitog cjepiva, kao i sprečavanju širenja zaraze, ali širenje lažnih informacija često je umanjivalo njihov rad. U današnje vrijeme kada smo zasuti informacijama na svakom koraku moramo biti spremni na izazov filtriranja informacija te procjenu koje su informacije vjerodostojne, a koje nisu. Pozdravljam ovu manifestaciju koja pridonosi borbi protiv predrasuda i neznanja, a svim našim građanima želi približiti znanost i ljude koji ulažu velik trud i svoje vrijeme u istraživanja koja će jednog dana promijeniti svijet – istaknuo je dr. sc. Križanić.

Otvorenju Festivala znanosti prisustvovali su i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, koja je i pružila financijsku potporu održavanju ove manifestacije, prorektori Sveučilišta Sjever, ravnatelji srednjih škola iz Varaždinske županije te drugi uzvanici.

Do srijede će se predavanja i radionice odvijati na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin, a u četvrtak i petak u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Cjelokupni program Festivala znanosti objavljen na mrežnim stranicama te društvenim mrežama Sveučilišta Sjever.

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje