Povežite se s nama

Sport

Težak sport koji se već 10 godina igra u Varaždinu: “Mnogi kad završe u kolicama se zatvore u sebe ili odaju alkoholu”

Objavljeno:

- dana

Košarkaški klub invalida Varaždin ponovno se vratio u najviši rang hrvatske košarke u kolicima. Varaždinska ekipa u 2. košarkaškoj ligi držala je 2. mjesto, a potom su u nedjelju, 16. travnja u dvorani KK Cedevita na Zagrebačkom velesajmu odigrane kvalifikacije za ulazak u 1. ligu na kojima su nastupile četiri ekipe.

Varaždinci su u polufinalu svladali KKI Brod 2 iz Slavonskog Broda rezultatom 43:34, dok su u finalu pobijedili KKI Zagreb rezultatom 51:40 i kao pobjednici kvalifikacija ušli u 1. ligu.

Zasluženo

– Ma naravno da smo prezadovoljni. Neke kockice su nam se ove godine posložile i zaslužili smo plasman u viši rang – rekao nam je Matija Tenšić koji je ujedno bio i najbolji strijelac lige sa 194 postignuta koša, dok je Albert Jurković, inače trener i igrač, proglašen najboljim igračem 2. lige u prošloj sezoni.

Osim njih dvojice ekipu su činili Božo Vidoš, Ivo Lovrenović, Mario Bencek, Karla Hergotić, Lucija Fleten, Josip Rogulja, Nikola Bistrović i Vjeran Vugrinec.

– Baš smo se lijepo ekipirali ove godine. Stiglo nam je nekoliko Međimuraca i Međimurki, pa sada predstavljamo sjever Hrvatske – objašnjava Tenšić koji je ujedno i dopredsjednik Kluba.

U klubu je od njegovih početaka, odnosno 2012. godine. U početku je postojala samo 1. hrvatska košarkaška liga u kolicima, no danas postoje dvije hrvatske lige s po pet klubova.

– I druge sredine u Hrvatskoj krenule su našim stopama – dodaje Tenšić kojem su amputirane obje noge.

– Naravno da je teško. Sve je u redu kad si na rehabilitaciji u Varaždinskim Toplicama, no prava borba počinje kad se vratiš kući. Meni kao i ostalim članovima kluba, bavljenje košarkom dalo je smisao. Naravno, veliki su benefiti tog sporta jer se jačaju ruke, ali i trup. Tako se kod osoba koje su pretrpjele leđnu ozljedu često aktivira tonus mišića iako te osobe nemaju osjet tih mišića – ističe Tenšić koji je istaknuo kompleksnost sporta.

Kompleksan sport

– Trebate bacati loptu prema košu iz kolica. To je kao da sjedite u stolici i bacate prema košu. Pritom se morate brzo i spretno kretati u kolicima – objasnio je Tenšić koji je dodao da je najveći benefit u psihološkom stanju čovjeka.

– Ljudi se često nakon što završe u kolicima, zatvore u sobe, odnosno u sebe ili se odaju alkoholu. Moraš se jednostavno pokrenuti, to je najvažnije. Naravno, igrajući košarku u kolicima osobe s invaliditetom mnogo lakše će obavljati normalne zadaće u životu – dodao je Tenšić koji vjeruje da iduće sezone mogu biti u vrhu 1. lige

– Sada imamo mnogo mlađu ekipu. Vjerujem da se uz neko pojačanje za koju godinu možemo boriti za naslov – zaključio je Tenšić.

Sport

3. NL: Varteks u derbiju ugošćuje Rudar, Podravine kod Pitomače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varteks se nalazi u ključnom dijelu sezone. Ukoliko Bumbari žele pokušati u rang više, morali bi pobijediti sve do kraja, a prvi na putu je Rudar, koji na drugom mjestu bježi osam bodova. Susret je na rasporedu u subotu, 4. svibnja u 17 sati na stadionu Sloboda.

I Rudar je u proteklom kolu poražen na domaćem terenu od Pitomače, dok je Varteks izgubio kod Poleta.

Do kraja sezone je još pet kola, a nakon Rudara, Varteks će na ‘noge’ Pitomači. Drugo mjesto je možda predaleko, ali treće je dostižno, jer Pitomača ‘bježi’ dva boda.

Pa dobro, što se tiče trećeg mjesta, sve je još uvijek u našim nogama. Ali ne kalkuliramo mi, idemo sve pobijediti, pa kak bude – istaknuo je Matija Kanceljak, sjajni napadač stigao ovog ljeta iz NK Varaždina.

U isto vrijeme, Podravina odlaze u goste trećeplasiranoj Pitomači.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić prije Hajduka: Publika se vraća na Poljud, idemo guštati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poraza (1:0) od Dinama, nogometašima Varaždina u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati slijedi susret kod Hajduka na Poljudu u sklopu 33. kola SuperSport HNL-a.

Četiri kola prije kraja Hajduk je zacementirani na 3. mjestu, a Varaždinci se bore za 6. poziciju.

– Sada igraju rasterećeno, lepršavo. Nekako kao da im je pao kamen s leđa kad su ispali iz utrke za naslov. No, nama dobra predstava protiv Dinama daje zapravo da se nadamo pozitivnom rezultatu na Poljudu. Također, publika se vraća na Poljud pa ćemo baš guštati – rekao je Nikola Šafarić, trener i sportski direktor Varaždina.

U zadnjem međusobnom susretu Hajduk je slavio s 5:0. Bilo je to u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Imali su Varaždinci u tom susretu više od igre na 0:0 i gađali okvir vrata, no Hajduk je zabijao.

– Utakmica se igra zbog golova, a ne zbog dojma. To nam je i dobra škola te se nadam da smo nešto i naučili – zaključio je Šafarić kojem za utakmicu za Poljudu nedostaju kartonirani Nekić i ozlijeđeni Vukušić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje