Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kolekcija “BaleVŽ!“: varaždinski srednjoškolci imaju aduta za najveće natjecanje u hrvatskom obrazovanju

FOTO Sara Cuklin Dokša

Objavljeno:

- dana

Kolekcija društveno angažirane mode i skulpturizam je zadaća koja je potaknula učenice Srednje strukovne škole da itekako pokrenu svoje „moždane vijuge“.  I to s ciljem kako bi na što bolji način predstavile svoja vrhunska znanja i vještine na skorom državnom natjecanju srednjih škola pod nazivom WordSkills Croatia.

Naime, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja u Zagrebu organizira Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

Kako bi se osmislila osebujna kolekcija koja će pobuditi interes društva, bilo je nužno ući u zadanu temu kroz poznavanje društvene problematike, dizajna odjeće, oblikovanja odjeće, izrade odjeće i marketinga.

WordSkills Croatia

Naime, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja u Zagrebu organizira Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe. Kako bi se osmislila osebujna kolekcija koja će pobuditi interes društva, bilo je nužno ući u zadanu temu kroz poznavanje društvene problematike, dizajna odjeće, oblikovanja odjeće, izrade odjeće i marketinga.

– Inspiracija je pronađena u kombinaciji problema varaždinskog baliranog otpada,  jednoj od Gallianovih kolekcija koje je kreirao za Dior te Leta 3 koji je svojom društvenom angažiranošću pjesmom za Euroviziju MamaŠČ! bio okidač za naziv naše kolekcije. Tako je nastala kolekcija pod nazivom BaleVŽ! – ističu članice iznimno vrijednog tima kojeg ne čine samo učenice Klaudija Plantak i Blaženka Kralj.

Štoviše, pune ruke posla imao je i tim nastavnika u kojem su Predrag Cuklin (mentor), Ana Detoni i Maja Šulak-Želimroski od kojih doznajemo da su nakon mnogo promišljanja definirani odjevni modeli koji imaju zadane elemente.

– Skulpturizam je dočaran kroz formu s elementima valjka, odnosno. bala smeća, a društvena angažiranost nedvosmisleno je iskazana otisnutim tekstovima na tkanini koji modelima daju i zadani sadržaj. Regionalni tjednik je bio iznimno aktivan u praćenju teme i pisanju tekstova na temu varaždinskih bala smeća, Stoga je upravo tisak tih novinskih članaka korišten na odjevnim predmetima kolekcije BaleVŽ! – zaključuju naši sugovornici.

Dodajmo da će na natjecanju sudjelovati više od 200 strukovnih škola, u prostoru većem od 14.000 metara četvornih tijekom trodnevnog natjecanja. Organizatori  očekuju više od 10.000 posjetitelja, posebice učenika iz više od 100 osnovnih škola. iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje