Povežite se s nama

Zabava & Stil

U Ludbregu besplatno možete naučiti sve o bonsaiju

Objavljeno:

- dana

Ludbreška bonsai udruga “Sjeverozapad“ u sklopu “Aktivnog ljeta u Ludbregu” organizira tri bonsai radionice, tri nedjelje za redom na ludbreškom Otoku mladosti i to, 6., 13. i 20. kolovoza.

Sve radionice su besplatne, traju od 9 do 15 sati i nisu tematski sljedne, tako da možete prisustvovati bilo kojoj.

Program radionica nije strogo vremenski određen, a odvijat će se oko nekoliko tema. Evo što možete očekivati.

– analiza primjeraka drveća (tree critique) – upoznajte vrste i njihove karakteristike, upoznajte proces analize fizičkih karakteristika pojedinog primjerka, razvoj dugoročnog idejnog rješenja oblika, te donošenja konkretnih odluka o potrebnim radnjama. Analize će se raditi na drvcima članova ili na drvcima posjetitelja koji ih donesu na radionicu.

– moje prvo bonsai stabalce – osigurat ćemo određen broj pogodnih rasadničkih primjeraka drveća ili grmova za razvoj (“prebonsai materijal“) pa će posjetitelji uz pomoć voditelja radionice raditi na izabranom stablu koristeći bonsai alate, materijale i tehnike, napraviti prvi inicijalni oblik na primjerrku, te ga ponijeti sa sobom na daljnju njegu i uzgoj (do neke sljedeće radionice)

– ljetni sezonski radovi – ljeto je vrijeme kad s bonsai stabalcima nema previše posla jer ona zbog visokih temperatura prelaze i lagano stanje mirovanja, ovogodišnji rast je završio, te je preostalo tek rad na mrtvim dijelovima drveta, usmjeravanju grana te popravcima oblika. Radit će se na drvcima članova koja su još u fazi razvoja u punokrvna bonsai stabalca. U tom procesu može se mnogo naučiti, posebno o tehnikama.

Što vam treba za radionicu?

– U principu ništa ako ćete doći samo na druženje u ulozi promatrača. No, ako imate kakvo drvce koje je bonsai ili vi mislite da je bonsai, donesite ga sobom, obogatit ćemo vas za neka nova saznanja. Osiguravamo radne stolove, okretalice, alate i besplatni potrošni materijal.Za one koji žele izraditi svoje prvo bonsai stabalce (inicijalno oblikovanje) moguće je par eura troška za radni primjerak koji će postati vaše vlasništvo – poručuju iz Bonsai udruge Sjeverozapad.

U slučaju lošeg vremena radionice će se održati u Međugeneracijskom centru u Ludbregu (Trg svetog Trojstva 18). Informacije pratite na Facebook stranici Bonsai udruge Sjeverozapad i Aktivno ljeto u Ludbregu.

Zabava & Stil

Zelendvorska avantura – dva dana rekreacije, zabave i druženja u prirodi za cijelu obitelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi lipanjski vikend: subota 8. i nedjelja 9. lipnja, u predivnom zelenom okruženju izletišta Zelendvor održat će se prvo izdanje jedinstvenog rekreativno-zabavnog festivala za cijelu obitelj pod imenom „Zelendvorska avantura“.

Zelendvorska avantura ime je novog rekreativnog obiteljskog mini-festivala u organizaciji Općine Petrijanec koji donosi cijeli niz sportskih, aktivnih i zabavnih sadržaja podijeljenih u četiri „zone“, a koji će izletište Zelendvor pretvoriti u sjajno odredište za zabavni, topli, aktivni proljetni vikend na otvorenom. Festival je osmišljen na način da promovira zdravi, aktivni život, ali i boravak u prirodi u skladu s prirodom te posebni naglasak stavlja na važnost očuvanja okoliša i održivost.

Sportsko-rekreativna zona donosi  2. Bombellesovu utrku rekreativaca koja će se, kroz dva manifestacijska dana, trčati na čak četiri trase duljine 1.5, 2.5, 5 i 10 kilometara. Utrka je humanitarnog karaktera s ciljem pomoći obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju i rizičnim čimbenicima Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije. Utrku organiziraju Općina Petrijanec i AK Sloboda. U sklopu sportsko-rekreativne zone bit će održano i popularno natjecanje u sportsko-zabavnim igrama „Give me 5“ te uzbudljivi Treasure hunt.

Prijave na utrku moguće su putem linka: https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2334

Pretprijave na dječje radionice i igre moguće su na: https://forms.gle/VQEBbu5KbiZXkKh27

Piknik zona donosi  – priliku za piknik druženje, razne društvene igre od prirodnih i održivih materijala te večernje kino na otvorenom.

Kreativna zona bit će prepuna radionica i aktivnosti poput radionice izrade igračaka Zagonetno drvo, crtanja prirodnim materijalima, ali i uvijek omiljenog face paintinga te pomalo zaboravljenih dječjih igara poput školice ili twistera odnosno crtanja kredom.

Zabavna zona rezervirana je za  – zabavu uz glazbu uživo i večernje druženje pod toplim i mirisnim lipanjskim nebom u predivnom okruženju Zelendvora.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Duhovi: Faringaši u nedjelju slave 35. obljetnicu svoga rada, a gost im je Rajko Suhodolčan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga građana Prigorec i Mjesni odbor Prigorec, u nedjelju, 19. svibnja, organiziraju prigodan program u povodu obilježavanja blagdana Duhovi.

Ova tradicionalna kršćanska svetkovina započet će misnim slavljem u kapelici Sv. Duha u Prigorcu, selu pod Ivanščicom, u 11 sati.

Organiziran je i zabavno – glazbeni program kod Područne škole u Prigorcu, kojim će domaći glazbeni sastav Faringaši obilježiti 35. obljetnicu svoga rada. Njihov nastup počinje u 9.30 sati, a od 12 sati za glazbeni ugođaj pobrinut će se Rajko Suhodolčan. Organizatori najavljuju i goste iznenađenja.

Ugostiteljska ponuda je osigurana pa vas pozivaju da ovu nedjelju provedete u Prigorcu na tradicionalnim Duhovima. Manifestaciju novčano pomaže Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje