Povežite se s nama

Život i društvo

Čakovečki astronomi objavili koje je najbolje vrijeme ovog tjedna za promatranje suza sv. Lovre

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi
Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U kolovozu su noći tople i ugodne za promatranje noćnog neba, izuzev kišnih perioda, a što smo bliže zimi traju i duže.

Sredinom mjeseca astronomski sumrak počinje već u 22 sata i traje do 4 sata ujutro što je podosta vremena za promatranje noćnog neba, objavilo je Astronomsko društvo Vega Čakovec.

– Ono zasigurno najzanimljivije na nebu bit će meteorski roj Perzeidi (suze sv. Lovre) koji će biti u fazi najveće aktivnosti 13.8. ujutro. Pri tome je Mjesec tri dana prije mlađaka pa nam njegova svjetlost neće smetati u promatranju. Na našim Facebook stranicama pratite obavijesti, pa ako će biti lijepo vrijeme organizirat ćemo njihovo promatranje. Meteori Perzeida se vide kad god je radijantna točka kiše – u zviježđu Perzej – iznad horizonta, pri čemu će se broj vidljivih meteora povećavati što je radijantna točka na nebu viša. Iz Međimurja je točka radijanta cirkumpolarna, što znači da je uvijek iznad horizonta i pljusak će biti aktivan cijelu noć. Točka radijanta kulminira (najviša je na nebu) nakon zore – oko 7 sati – pa će pljusak vjerojatno dati najbolje prikaze malo prije zore, kada je njegova točka radijanta najviša – pojasnili su čakovečki astronomi.

Život i društvo

Ne propustite 15. Varaždinski sejem jer će biti glazbe, zdrave hrane i humanitarnog sekeli gulaša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska Ulica Augusta Šenoe ponovno će postati pozornica za još jedan zanimljiv događaj. Naime u subotu, 18. svibnja, od 8 do 13 sati ona će biti ispunjena proizvođačima domaćih proizvoda na 15. Varaždinskom sejmu – sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda.

I ove godine posjetitelji će imati mogućnost degustirati i kupiti proizvode brojnih proizvođača suhomesnatih proizvoda, raznih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od voća i povrća, ljekovitog bilja i cvijeća, gastronomskih delicija, vina, likera, craft piva i gina, mliječnih proizvoda te brojnih drugih.

Dominirat će jagode, ali i prve trešnje kao i razni džemovi i sokovi od sezonskih proizvoda. Bit će tu pregršt hrane za vegane, te za one koji žele u svoje jelovnike uvesti više cjelovitih organskih namirnica. Nezaobilazan je i med te drugi pčelinji proizvodi.

U zabavnom dijelu programa nastupit će KUD Hrvatskih željeznica, dječji sastav KUD-a Vidovec i Tamburaški sastav Sedef. Gradska tržnica misli i na najmlađe pa će tako za mališane biti organizirana likovno kreativna radionica – besplatno oslikavanje platnenih torbi u suradnji s kreativnom varaždinkom Matejom Prstec iz Muzeja anđela.

Kroz program će posjetitelje voditi varaždinski notar Krunoslav Čolo.

Humanitarni karakter

U sklopu sajma održati će se i humanitarna podjela sekeli gulaša kojeg će pripremiti marljivi učenici Gospodarske škole u Varaždinu pod vodstvom svojih mentora. Na štandu udruge Društva osoba s invaliditetom posjetiteljima će se porcije nuditi po preporučenoj donaciji od 2 eura, a sav prihod je namijenjen prijevozu osoba s invaliditetom.

Uz Gradsku tržnicu, suorganizatori 15. Varaždinskog sejma su Grad Varaždin, Varaždinska županija, Županijski savez poljoprivrednih udruga te Gospodarska škola Varaždin.

– Varaždinski sejem je uvijek i prigoda za druženje, razmjenu kontakata, poslovnu suradnju, nova poznanstva i prijateljstva. Stoga ne propustite priliku i dođite se u subotu, 18. svibnja u ulicu A. Šenoe, gdje vas očekuje bogat program prilagođen posjetiteljima svih dobnih skupina. Vidimo se na 15. Varaždinskom sejmu! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Rekordan broj sudionika utrke grada anđela trčao za plemeniti cilj – za osobe s intelektualnim oštećenjima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina ove je subote trčalo gotovo 800 malih i velikih trkača na 5. humanitarnoj utrci grada anđela.

Trkači nisu sudjelovali samo zbog rekreacije, nego i zbog plemenitog cilja, a ove godine utrka je bila posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem “Sunce”.

Idejni začetnik ove utrke plemenitog cilja bio je sadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan.

– Od početka, kada smo krenuli, rekli smo da bi voljeli da postane tradicionalna utrka. Krenuli smo skromno i s nekom rezervom. Nikada ne znate kako će teći prva utrka. Ovo je peta, mali jubilej. Nikada više prijavljenih, mislim da ćemo doći do broja 800, jedan respektabilni broj. Prošle godine oko 700. Iz godine u godinu rastemo, s novim sadržajima – rekao je Habijan te zahvalio svim sponzorima, Varaždinkama i Varaždincima i svima koju su sudjelovali u utrci.

Dodao je kako su na utrci sudjelovali i državljani Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, čime je utrka poprimila i međunarodni karakter.

Utrka je u planu i slijedeće godine, a kako je rekao Habijan, sigurno će biti nekih pozitivnih noviteta.

– Kako je krenulo, mislim da ćemo iz godine u godinu samo rasti – kazao je Habijan.

Budući da se radi o humanitarnoj utrci, krajnji plasman nije bio u prvom planu, no troje najboljih iz apsolutne muške i ženske kategorije dobili su simbolične nagrade.

Tako je u kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojio Zoran Križanić iz AK Varaždin. U istoimeni klub otišla je i druga nagrada koju je osvojio Matej Nötig, dok je treće mjesto pripalo Ivanu Golubu iz TK Marathon 95 Varaždin.

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Simona Jambrošić iz AK Sloboda, drugo mjesto pripalo je Niki Svetec iz AK FIT, dok je treće mjesto osvojila Diana Lesar.

Dodajmo da je u sklopu utrke održana i javnozdravstvena akcija “Znaš li svoj broj?” koju je organiziralo Hrvatsko društvo za aterosklerozu HLZ-a i platforma kolesterol.hr u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb te ostalim uvaženim Partnerima akcije.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, izrazio je zadovoljstvo spajanjem utrke i javno-zdravstvene akcije, kao i činjenicom da je ovogodišnja utrka imala rekordan broj sudionika. Za akciju “Znaš li svoj broj?” naglasio je kako je vrlo važna.

– Kolesterol, trigliceridi su tihi ubojice i građani toga trebaju postati svjesni, ali i redovito kontrolirati – naglasio je Bosilj dodajući još jednom da je bitno spojiti ovakve dvije akcije budući da su i građani, ali i trkači došli provjeriti “svoj broj”.

Ivan Pećin, jedan od organizatora javno zdravstvene akcije “Znaš li svoj broj?”, kazao je kako je to jedno od najvažnijih pitanja u javnom zdravstvu ove, ali i u godinama koje slijede.

-Većina ljudi u Hrvatskoj ne zna svoje brojeve. Ne znaju koliki im je tlak, šećer, a poglavito kolesterol – kazao je Pećin koji je pohvalio činjenicu što je Varaždin drugi grad u Hrvatskoj koji je prihvatio ovu akciju.

Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju dodao je kako je važnost ovakve akcije osvijestiti javnost o važnosti očuvanja vlastitog zdravlja. Naglasio je kako je sport važan za očuvanje zdravlja i da mu je drago što je javno-zdravstvena akcija u Varaždinu bila vezana uz sportski događaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje