Povežite se s nama

U fokusu

Provjerili smo zašto Varaždinska županija neće dobiti centar za starije osobe, evo odgovora

stariji, par, mirovina

Objavljeno:

- dana

Vlada je prošlog četvrtka donijela odluku kojom je osigurala dodatnih 54 milijuna eura za izgradnju 18 centara za osobe starije životne dobi, čime će se smještajni kapaciteti povećati za 1795 kreveta.

Osamnaest centara za starije bit će raspoređeno diljem Hrvatske, po jedan u svakoj županiji osim grada Zagreba, Varaždinske županije i Vukovarsko-srijemske županije, s obzirom na to da u spomenutim županijama nije bilo prijavitelja na javni poziv za dodjelu financijskih sredstava.

U Varaždinskoj županiji objasnili su da su prihvatljivi prijavitelji bili gradovi i općine, ali ni jedna jedinica lokalne samouprave nije iskazala interes.

-Na poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje centara za starije osobe mogli su se javiti samo gradovi i općine, a sukladno točki 2.7. „Uputa za prijavitelje“ u kojoj je navedeno da su ,,prihvatljivi prijavitelji za sufinanciranje izgradnje centara za starije osobe jedinice lokalne samouprave na području Republike Hrvatske prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi“. Dakle, prihvatljivi prijavitelji bile su isključivo jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine), a obavezni partner jedinice regionalne samouprave – objašnjavaju u Varaždinskoj županiji.

Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA) dodatno je sve potencijalne prijavitelje obavijestila o navedenom pozivu, dodaju.

-Na području Varaždinske županije imamo kapacitete za smještaj više od 2.200 domskih korisnika u ukupno 45 domova privatnih osnivača i vjerske zajednice, a sama Županija je osnivač Doma za starije i nemoćne osobe za smještaj 360 korisnika, čime smo među županijama s najvećim kapacitetima za smještaj starijih i nemoćnih osoba – kažu u Varaždinskoj županiji.

– Dodatni kapaciteti za pružanje usluga smještaja osigurat će se izgradnjom centara za starije osobe koji će pružati raznovrsne usluge primjerene potrebama korisnika u sredini u kojoj žive. Izgradnjom centara za starije osobe omogućit će se dostupnost u korištenju raznovrsnih izvaninstitucionalnih usluga radi poboljšanja kvalitete življenja u vlastitom domu, osiguranje integrirane skrbi funkcionalnim spajanjem zdravstvenih ustanova na primarnoj razini s centrima za starije osobe, te usluge smještaja za korisnike kojima je zbog otežane funkcionalne sposobnosti i narušenog zdravstvenog stanja potrebna pomoć i nadzor druge osobe u zadovoljenju svih potreba. Budući da su sredstva osigurana Nacionalnim planom oporavka i otpornosti i dostatna za financiranje i opremanje 8 centara za starije osobe, kao i osiguranje 969 smještajnih kapaciteta i 2422 izvaninstitucijske usluge, a potrebe za uslugama za starije osobe su puno veće, smatra se opravdanim osigurati dodatna sredstva za financiranje izgradnje i opremanja većeg broja centara za starije osobe. Dodatnim sredstvima u iznosu od 54.000.000 eura financirala bi se izgradnja i opremanje dodatnih 10 centara za starije osobe sa smještajnim kapacitetom za 826 korisnika i 2099 izvaninstitucijskih usluga – objašnjeno je u odluci Vlade.

U fokusu

Varaždinska županija ima ukupno 2116 nezaposlenih, a poslodavci najviše traže radnike u pogonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem travnja 2024. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2116 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 2,5 % ili za 55 osoba, a u usporedbi s travnjem 2023. godine broj nezaposlenih veći je za 16 osoba odnosno 0,8 %.

Tijekom travnja evidentirano je 318 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavila se 250 osoba, iz drugog oblika rada jedna, iz redovnog obrazovanja pet, a iz neaktivnosti 62 osobe.

Također, tijekom ovogodišnjeg travnja prijavljeno je 780 slobodnih radnih mjesta, što je za 11,5 % (101 slobodno radno mjesto) manje nego u proteklom mjesecu te 14,9 % (101 slobodno radno mjesto) više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom travnja 2024. godine bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 70 djelatnika), prodavač (34), čuvar (32), radni za pomoć u kući (30) i telefonist (28).

Tijekom travnja 2024. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je ukupno 256 osoba na temelju radnog odnosa. To je 4,5 % manje nego u prethodnom mjesecu i 13,3 % više nego u istom mjesecu prošle godine. Iz evidencije PU Varaždin tijekom travnja 2024. godine također je zaposleno 36 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku županiju za travanj bila je 2,9, a za Hrvatsku je viša i iznosi 5,5.

Nastavite čitati

U fokusu

Pala odluka da se u Varteksu prekida štrajk, radnici nastavljaju s radom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Samostalni radnički sindikat Varteks donio je u srijedu, 15. svibnja, odluku kojom prekidaju štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom, objavili su iz Sindikata te su poručili da od srijede radnici nastavljaju s radom.

Navodi se da je sindikat takvu odluku donio nakon što je zajamčena isplata neisplaćenih plaća svim radnicima, a koje će biti isplaćene iz fonda Agencije za osiguranje radničkih tražbina, piše 24sata.hr.

Pozitivno je djelovalo i postavljanje nove uprave Varteksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje