Povežite se s nama

Život i društvo

Liječnici će uskoro pozivati na pregled kože zbog melanoma, objašnjeno koga će prvoga zvati

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Oni koji nisu izbjegavali sunce kada je najopasnije uskoro će liječniku na pregled madeža.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, krajem ove godine trebao bi zaživjeti još jedan probir pacijenata za melanom. Zbog toga jer se kod mnogih prekasno otkrije – Hrvatska je u vrhu Europe po smrtnosti.

Radnike koji su često na suncu obiteljski liječnik pozvat će na pregled kože. I to u sklopu novog nacionalnog probira za rano otkrivanje melanoma.

Dragan Soldo iz Hrvatskog društva obiteljskih doktora otkriva tko će im biti prvi na popisu: “Pacijenti s kognetalnim displasitčnim nevusima, pacijenti koji su bili jako često izloženi opeklinama od sunca, svijetle puti, očiju i pacijenti stariji od 50 godina i pacijenti koji su već rnaije imali onkološku dermatološku bolest.”

Prevencija i rano otkrivanje ključni su za smanjenje crne hrvatske statistike, smrtnost od melanoma je 30 posto. Po tome smo četvrti u Europi.

Život i društvo

PU varaždinska organizira javnu prodaju bicikala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijska uprava varaždinska će u petak, 24. svibnja s početkom u 9 sati održati javnu prodaju bicikla.

Javna prodaja bicikla će se održati u dvorištu Policijske postaje Ludbreg, na adresi  Ludbreg, Koprivnička 15. Bicikli se mogu razgledati neposredno prije kupnje, a početne cijene biti će istaknute na mjestu prodaje.

Kupnja je po načelu „viđeno-kupljeno“ i  isključuje naknadne prigovore.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proglašena prirodna nepogodu zbog mraza za Općinu Bednja, šteta preko 1,6 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je u ponedjeljak 20. svibnja proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Općine Bednja.

 Mraz je velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima nanio u noćnim i jutarnjim satima 26. travnja 2024. godine.

 Prema zahtjevu Općine Bednja dostavljenom Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta, štete na poljoprivrednim kulturama, prvenstveno na vinogradima, povrtnim i voćarskim kulturama su od 30 do 80 posto.

 Prva procjena ukupne štete zbog mraza iznosi 1.600.000 eura. 

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

 Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje