Povežite se s nama

Život i društvo

Na Državno natjecanje iz matematike u Poreč odlazi 28 učenika iz Varaždinske i Međimurske županije, evo tko su oni

Objavljeno:

- dana

Na Državno natjecanje iz matematike, koje će biti održano od 12. do 14. travnja u Poreču pozvano je 26 učenika iz Varaždinske županije.

To je više od 10 posto od ukupnog broja pozvanih na ovogodišnje natjecanje, na kojem će sudjelovati 255 učenika. S obzirom da udio Varaždinske županije u ukupnom broju stanovnika Hrvatske iznosi 4,1 posto, riječ je o velikom uspjehu.

– Većina njih su polaznici Centra izvrsnosti za matematiku. Ponovili smo prošlogodišnji rezultat, a za jedan bod još je sedmorici učenika ”pobjeglo” Državno – izvjestio je Branko Topić i dodao da bez rada u školama i Centru izvrsnosti iz matematike te izuzetne potpore Varaždinske županije  teško bi postigli ovakav rezultat.

–  Zato hvala i čestitka svima koji sudjeluju u ovom projektu „Županije znanja“ – rekao je Topić.
Centar je još 2007. godine pokrenula Varaždinska županija na čelu s tadašnjim i aktualnim županom Radimirom Čačićem.
Da je matematika itekako popularna među učenicima osnovnih i srednjih škola, potvrđuje podatak da je na školskim i županijskom natjecanju iz matematike sudjelovalo čak 1.007 učenika, po čemu prednjačimo u Hrvatskoj. U Varaždinskoj županiji broj natjecatelja pozvanih na državno natjecanje na 100.000 stanovnika iznosi 14,7. Na drugom mjestu je Grad Zagreb s 13,2 natjecatelja na 100.000 stanovnika, a na trećem mjestu Splitsko-dalmatinska županija sa svega 7,2 natjecatelja na 100.000 stanovnika.

Na Državno natjecanje je pozvano desetero učenika osnovnih škola. To su: učenik 5. razreda Andrija Punčec (II. OŠ Varaždin, mentorica Višnja Ivančan), učenici šestog razreda Barbara Kelava i Ema Kolmanić (VI. OŠ Varaždin, mentori Dario Maltarski, Nevenka Bareta, Snežana Huđek), Ivan Puklavec (IV. OŠ Varaždin, mentori Martina Knežić, Ivana Sukačić, Snežana Huđek), Borna Kečkan (OŠ Trnovec, mentori Draženka Magić, Ivana Sukačić, Snežana Huđek), Tara Fošnar (I. OŠ Varaždin, mentori Snežana Huđek, Nevenka Bareta), Janja Inkret (OŠ Gustav Krklec Maruševec, mentori Mihael Vurušić, Ivana Sukačić, Snežana Huđek), Karlo Levanić (OŠ Cestica, mentori Tatjana Gradinšćak, Ivana Sukačić, Snežana Huđek), učenik 7. razreda Emanuel Tukač (OŠ Breznički Hum, mentori Marija Dijačić, Nevio Cifrek, Davor Dukarić) i učenik osmog razreda Filip Križanić (OŠ A.I.I. Kukuljevića Varaždinske Toplice, mentori Zlatko Čmigović, Branko Škiljan, Davor Dukarić).

U konkurenciji srednjih škola na državno natjecanje pozvano je čak 16 učenika. To su: Alisa Pevec, Nika Vrček i Nikola Kušen (Prva gimnazija Varaždin, mentori Tajana Golub Mendaš, Tatjana Plantak, Branko Topić), Marko Varga i Leonardo Žugec (Prva gimnazija Varaždin, mentorica Tajana Golub Mendaš), Sebastian Tukač (Elektrostrojarska škola, mentorica Martina Novak), Nikola Dugandžić (Druga gimnazija Varaždin, mentorice Danka Jelenčić, Tatjana Plantak), Andrea Križanić, Nina Sokol, Angela Mišak i Ida Kolmanić (Prva gimnazija Varaždin, mentorice Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Mateja Vuradin (Druga gimnazija Varaždin, mentori Martina Habulan, Tamara Srnec), Dario Hanžek (Elektrostrojarska škola, mentori Miroslav Smuđ, Sandra Petric), Aleksandra Saša Božović (Prva gimnazija Varaždin, mentori Stanko Divjak, Ratko Višak), Benyamin Taourirt (Srednja škola Ivanec, mentori Marica Dolenec Jurinić, Ratko Višak) i Teodora Peček (Srednja škola Ivanec, mentori Marica Dolenec Jurinić, Sonja Ivančić).

Na Državno natjecanje su se plasirala i dvojica učenika iz Međimurske županije koji pohađaju Centar izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije, a to su Martin Josip Kocijan (Gimnazija Čakovec, mentorice Ljubica Blažinčić, Tamara Srnec) i Filip Vinković (Gimnazija Čakovec, mentori Mirjana Hranilović, Nikolina Vresk, Jurica Pomper, Ratko Višak).

Sedmero učenika iz Varaždinske županije, koji za samo jedan bod ”propuštaju” Državno natjecanje su: Sanjin Milevčić iz OŠ Novi Marof, Lovro Novak iz OŠ Martijanec, Lana Vodanović iz OŠ I.K. Sakcinskog, Mislav Putarek i Veronika Vitez iz VI. OŠ Varaždin, Leona Štorga iz OŠ Novi Marof i Ivan Inkret iz Elektrostrojarske škole.

Život i društvo

U Novom Marofu 220 djece sudjelovalo na jubilarnom 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Novog Marofa i Dječjeg vrtića Novi Marof, u petak je u Sportskom parku Novi Marof održan jubilarni 20. Olimpijski festival dječjih vrtića – Novi Marof 2024.

Mališani iz sedam dječjih vrtića, njih 220, natjecalo se u olimpijskim disciplinama – trčanje, štafeta 4×20, skok u dalj, bacanje loptice i malom nogometu.

Na Olimpijskom festivalu sudjelovali su mališani iz dječjih vrtića Gumbek, Bambi, Pčelica, Sretna djeca, Leptirić, Tratinčica i Novi Marof.

Festival je otvorio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je pritom zahvalio svima koji su se odazvali ovogodišnjem festivalu.

– Vjerujem da će biti zabavno, da će biti uspješno. Neka pobijedi najbolji i neka izostanu povrede. Suci neka pošteno i pravedno kroje svoje odluke – rekao je gradonačelnik Jenkač prilikom otvaranja festivala.

Dodao je kako je cilj festivala potaknuti djecu da aktivno sudjeluju u sportu i da im se pokaže da je sport zabavan, zbog čega mu je drago što se i ove godine odazvao velik broj dječjih vrtića i mališana.

Ukupni pobjednici 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Novi Marof 2024. su djeca Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica, dok je “fair play” ekipom proglašena ekipa Dječjeg vrtića “Pčelica” iz Bisaga.

Dodajmo da su sponzori ovogodišnjeg festivala, uz Grad Novi Marof, tvrtka Comet d.o.o., M Desing i Art, Hrego Desing, Tehnoguma d.o.o. i voćarna Non stop Novi Marof.

Pojedinačni rezultati

Pobjednici malonogometnog turnira kod djevojčica bila je ekipa DV Gumbek, slijede DV Tratinčica i DV Novi Marof, dok su kod dječaka pobjednici ekipa iz DV Tratinčica, drugo mjesto DV Pčelica i treće DV Novi Marof.

U trčanju na 60 metara kod djevojčica pobijedila je Anja Slatina iz DV „Novi Marof”, zatim Ena Čolja iz DV „Leptirić” i Hana Hanc kao treća iz DV „Tratinčica”. U utrci dječaka najbolji je bio Damjan Denac iz DV „Tratinčica”, drugo mjesto osvojio je Emil Hrebak iz DV „Bambi”, a treće Niko Martinez iz DV „Gumbek”.

U bacanju loptice prvo mjesto osvojila je Amelie Vuradin iz DV „Novi Marof”, zatim Elena Smođi iz DV ” Leptirić” te Nikol Levatić iz DV “Gumbek”. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je Leon Hajduk iz DV “Tratinčica”, drugo mjesto Adam Turković  iz DV ” Gumbek”, a treće mjesto Fran Klasić iz DV “Pčelica”.

U skoku u dalj prvo mjesto osvojila je Julia Tuk iz DV Novi Marof, zatim Julija Pokos iz DV ” Tratinčica” te Bruna Horvat iz DV Novi Marof. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je David Čamić iz  DV “Sretna djeca”, drugo Gabrijel Pofuk iz DV “Sretna djeca”, a treće mjesto osvojio je Gabrijel Horvat iz DV ” Gumbek”.

U disciplini štafeta 4x20m najbolje su bile djevojčice DV „Novi Marof”, zatim DV “Sretna djeca”, i DV “Tratinčica”. Kod dječaka pobjednici su iz DV “Bambi”, zatim DV “Tratinčica” i DV “Sretna djeca”.

U natjecanju odgojiteljica u disciplini štafeta u guranju automobilske gume prvo mjesto osvojile su odgojiteljice DV “Gumbek”, drugo mjesto DV “Pčelica”, a treće mjesto odgojiteljice DV “Leptirić”.

Nastavite čitati

Život i društvo

LAG-a Mura – Drava u cijelosti isplatio sredstva za 19 projekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Adrenalinsko-rekreacijskom centru Pozoj u Donjoj Dubravi u srijedu, 22. svibnja, održana je 32. sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe Mura – Drava, na kojoj je predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić posebno istaknuo kako je protekla, 2023. godina, bila plodonosna i iznimno uspješna za LAG Mura – Drava.

-Prošle smo godine usvojili važne dokumente za funkcioniranje LAG-a Mura – Drava. Izradili smo i usvojili novu Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Mura – Drava za razdoblje od 2023. do 2027. godine, u kojoj su definirane razvojne vizije, ciljevi te opis intervencija koje će se financirati u novom programskom razdoblju. Krajem prošle godine sklopili smo i ugovor s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju u novom programskom razdoblju, za koje nam je odobreno više od milijun i 809 tisuća eura. To je više nego u proteklom razdoblju, a ako taj iznos podijelimo na 25.832 stanovnika koliko ih živi na području našeg LAG-a, po dobivenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika mi smo u samom vrhu među lokalnim akcijskim grupama u našoj zemlji. Nastavili smo aktivnosti kojima smo unapređivali kvalitetu života ljudi na području našeg LAG-a, u čemu smo bili vrlo uspješni – istaknuo je na Skupštini predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić.

Izvješće o radu LAG-a u 2023. godini na sjednici je podnio Mihael Ružić, voditelj Lokalne akcijske grupe Mura – Drava.

-Prošle godine smo nastavili provoditi Podmjere 19.1., 19.2., 19.3. i 19.4 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Primjerice, u cijelosti smo isplatili sredstva za 19 projekata, čiji su korisnici bili obiteljska poljoprivredna gospodarstva i jedinice lokalne samouprave na području našeg LAG-a. Sredstvima LAG-a Mura – Drava tako je 14 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moderniziralo svoju proizvodnju kroz opremanje ili povećanje proizvodnih kapaciteta, a potpuno smo isplatili i šest projekata jedinica lokalne samouprave kojima je poboljšana infrastruktura u naseljima na njihovom području. U proteklom programskom razdoblju LAG Mura – Drava isplatio je više od 1,2 milijuna eura bespovratnih sredstava našim poljoprivrednicima te jedinicama lokalne samouprave – naglasio je Mihael Ružić u izvješće o radu LAG-a Mura – Drava za 2023. godinu, koje je usvojeno jednoglasno.

Na skupštini je posebno istaknut međuteritorijalni projekt suradnje – Okusi domaće, kojim je LAG Mura – Drava, kao jedan od projektnih partnera, promicao kulturnu i kulinarsku baštinu Međimurja. U okviru tog projekta tiskana je i monografija – Međimurska gibanica, a tijekom 2023. godine tiskana je i kuharica – Slatko z Međimurja, u kojoj je objavljeno 10 recepata tradicionalnih međimurskih slastica.

LAG je tijekom prošle godine provodio i projekt – Skrivena blaga ruralnog turizma, a u cijelosti je završio transnacionalni projekt suradnje – Naša Drava, kojeg je provodio zajedno s partnerima iz Slovenije.

Lani je ova lokalna akcijska grupa, kao vodeći partner, u suradnji s Općinom Donja Dubrava, Turističkom zajednicom Međimurske županije te sa slovenskim partnerima – Općinom Zavrč i Razvojnom agencijom Slovenske gorice, pripremila i projekt – Zlatarske avanture, koji je prijavljen na program Interreg Slovenija – Hrvatska 2021. – 2027.

Na skupštini je jednoglasno usvojeno i financijsko izvješće LAG-a Mura – Drava za 2023. godinu.

Predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić najavio je kako su već u pripremi novi natječaji za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te za jedinice lokalne smaouprave, koje će LAG Mura – Drava raspisati već na jesen ove godine. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje