Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu poručeno da su najčešći uzroci dijabetesa pretilost, loše prehrambene navike i sjedilački način života

Objavljeno:

- dana

Ni kišno vrijeme nije moglo spriječiti članove Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin, da u suradnji sa Savjetom za zdravlje Varaždinske županije te Centrom za dijabetes Opće bolnice Varaždin, povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, organiziraju sada već tradicionalnu javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja razine šećera u krvi, a sve s ciljem podizanja svijesti o šećernoj bolesti koju sve više nazivaju bolest „tihi ubojica“.

Uz besplatno mjerenje razine šećera u krvi, građani su mogli dobiti i savjet o prehrani i regulaciji šećerne bolesti, a uz to prezentiran je i rad Centar za dijabetes Opće bolnice Varaždin, kao i aktivnosti Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Glavna sestra u Centru za dijabetes Opće bolnice Varaždin Ružica Božičević upozorila je na zabrinjavajuće podatke o broju oboljelih.

– U posljednjih 20-tak godina broj oboljelih od šećerne bolesti se utrostručio. U Hrvatskoj imamo više od 375 tisuća registriranih osoba koje boluju od dijabetesa, a gotovo 200 tisuća njih još niti ne zna da boluje od te bolesti. Samo u prošloj godini u Varaždinskoj županiji imali smo 1.239 osoba s novootkrivenom šećernom bolesti, a ukupno u našoj županiji imamo registrirano 14.551 osobu s dijabetesom. Najčešći uzroci bolesti su pretilost, loše prehrambene navike, sjedilački način života – upozorila je Ružica Božičević naglasivši kako u Općoj bolnici Varaždin djeluje Centar za dijabetes gdje pacijenti, između ostalog, dobivaju i stručnu pomoć vezanu uz zdrav način života koji uključuje edukaciju o terapiji, prehrani, fizičkim aktivnostima i drugo.

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin na području Varaždinske županije djeluje već 56 godina i okuplja 150 članova.

– Tijekom godina naše aktivnosti usmjerene su u organizaciju ovakvih javnozdravstvenih akcija, prvenstveno uz Hrvatski dan šećerne bolesti, te Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog. Usmjerene su i prema edukaciji naših članova u vidu raznih predavanja i radionica o samoj bolesti, ali i važnosti pravilne prehrane i fizičke aktivnosti, a već dugi niz godina održavamo i vježbe na našim varaždinskim bazenima. Osnovni naš cilj je podučiti ljude da počnu razmišljati o svom zdravlju i čuvati ga – rekla je predsjednica Društva Antonija Brlek koja je naglasila kako dijabetes nije prepreka u ničemu.

– Djeca koja su se prije nekoliko godina uključila u rad našeg Društva, danas su odrasle osobe koje su završile fakultete, zaposlile se, imaju svoje obitelji, trče maratone i jako dobro kontroliraju svoj šećer. I sama sam i supruga i majka oboljelih od šećerne bolesti. Više od 20 godina kao obitelj živimo sa šećernom bolesti. Svatko od njih ima svoj senzor za mjerenje razine šećera u krvi, brinemo jedni o drugima, o prehrani, pazimo na hiperglikemiju i hipoglikemiju i ono što je najvažnije bolest nas u ničemu ne ograničava – zaključila je Antonija Brlek.

Život i društvo

Radovi na dječjem vrtiću u Hrašćici dobro napreduju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradilište novog Dječjeg vrtića u Hrašćici, prigradskom naselju Grada Varaždina, obišao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Kako se uvjerio u pratnji svojih suradnika i u razgovor s predstavnicima izvoditelja radova, radovi na vrtiću napreduju dobro te bi trebali biti završeni na vrijeme kako bi na jesen bile upisane prve skupine djece.

Do sada su već izvedeni temelji, postavljena je konstrukcija koja je zatim zatvorena panelima te pokrov. Trenutno se izvode radovi na postavi stolarije, postava podova te instalaterski radovi.

Javna zgrada dječjeg vrtića biti će namijenjena za dvije skupine djece jasličke dobi i dvije skupine djece vrtićke dobi. Predviđeni kapacitet vrtića je oko 68 djece.

Zgrada će sadržavati ukupno četiri sobe za četiri skupine djece sa popratnim sadržajem (sanitarni čvor i vanjska natkrivena terasa), ispred svake skupine nalaze se garderobe, ukupno dvije za po dvije skupine.

U dječjem vrtiću također će se nalaziti administrativni dio koji se sastoji od ureda, prostor za izolaciju, sanitarnog čvora i spremišta te dio gdje se nalazi čajna kuhinja, spremišta, kotlovnica i sanitarni čvorovi za osoblje i posjetitelje.

U središnjem dijelu zgrade smještena je polivalentna dvorana s polivalentnom terasom i popratnim sadržajem. Glavni ulaz u zgradu dječjeg vrtića smješten je na sjevernoj strani kroz natkriveni ulaz.

Radove izvodi „KONTURA “ d.o.o. , a vrijednost radova je 1.272.982,09 eura s PDV-om.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općini Vidovec dodatna sredstva za rekonstrukciju parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općini Vidovec dodijeljena su dodatna bespovratna sredstva u iznosu 41.172,89 eura za provedbu EU projekta “Rekonstrukcija parka u Vidovcu”.

Sredstva su dodijeljena temeljem uspješne prijave na prošlogodišnji Javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, objavila je Općina Vidovec.

Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta potpisao je općinski načelnik Bruno Hranić.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za projekt “Rekonstrukcija parka” iznosi 121.069,93 eura. Temeljem EU natječaj za provedbu Podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ kojeg je raspisao LAG Sjeverozapad, Općina Vidovec ostvarila je intenzitet potpore u visini od 38.724,15 eura.

Dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, navedeni će projekt biti većinski sufinanciran bespovratnim europskim i nacionalnim sredstvima (79.897,04 eura ili 66 %), dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna ( 41.172,89 eura ili 34%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje