Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uz glazbu u Varaždinskim Toplicama i Novom Marofu ušli u adventsko vrijeme

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama i ove je godine organiziran prigodan adventski program – Toplička božićna priča, pa je tako uoči prve adventske nedjelje, u subotu navečer, 2. prosinca, na glavnom topličkom trgu upaljena prva adventska svijeća, koju je blagoslovio župnik Siniša Dudašek.

Za glazbeni dio bio je zadužen Emerik Matkun, dok je Udruga vinogradara sv. Martin bila zadužena za kuhano vino i kobasice za sve prisutne.

Osim paljenja adventske svijeće, svoj godišnji koncert je u kongresnoj dvorani u Minervi održao KUD Toplice, a kako je istaknula predsjednica KUD-a Silvia Matkun, svoje umijeće su na koncertu pokazale sve grupe iz KUD-a, dok su gosti ove godine bila djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica.

– Nastupa zbor, dječji folklor, odrasli foklor i tamburaši. Iz KUD-a nastupa 40-etak članova, dok djece iz Dječjeg vrtića ima oko 35 – rekla je Matkun te istaknula kako je godišnji koncert prilika za pokazati ono što su uvježbavali tokom cijele godine.

Da je ispred nas vrijeme mira, zajedništva i nade istaknula je toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– I ove će godine naša Toplička božićna priča biti sadržajno bogata. Nadam se, a i vjerujem da će kao i prošle godine, i ovoga puta biti odlična predblagdanska atmosfera koja će donijeti veselje, smijeh i radost našim sugrađanima – rekla je gradonačelnica Ratković te istaknula kako su članovi KUD-a godišnjim koncertom ponovno pokazali da su vrijedni i marljivi.

– Naš KUD je vrlo aktivno društvo koje sudjeluje u svim važnim događanjima u gradu i zato mi je izuzetno drago da svi ostali imaju priliku na godišnjem koncertu vidjeti koliko su dobri. Dvorana je ponovno bila dupkom puna i mislim da je to jedan prekrasan poklon našim sugrađanima u predblagdansko vrijeme – istaknula je gradonačelnica.

Iako je program Adventa u Marofu službeno počeo s predbožićnim sajmom koji se održao prethodnog vikenda, u subotu je zajedničkim snagama Dječjeg vrtića Anđeo i KUD-a Marof upaljena prva adventska svijeća kojim je označen početak Došašća i prigodnih blagdanskih događanja.

Nakon paljenja prve adventske svijeće, Kulturni centar Ivan Rabuzin u Novom Marofu ugostio je tradicionalni godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva Marof. Na pozornici su se predstavile sve sekcije domaćeg folklornog društva, kao i gosti iz Nagykanizse iz susjedne Mađarske i Dubrovnika koji su donijeli atraktivne koreografije.

-Već tradicionalno KUD Marof je u predbožićnim danima organizirao godišnji koncert na kojem su se predstavile sve sekcije našeg društva. Veseli nas jako veliki interes za ovaj koncert, jer su se tražile i karte više. Upravo zbog toga smo si dali truda i pripremili jedan bogat, šarolik i atraktivan program, uz atraktivne goste, te predstavili što se sve radilo tijekom godine – rekla je predsjednica KUD-a Marof Dijana Kropek.

Gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač smatra kako Advent u Novom Marofu uvijek donosi posebne trenutke za Grad.

-Paljenjem prve svijeće stvaramo toplu atmosferu koja nas povezuje u duhu blagdana. Uz to, godišnji koncert KUD-a Marof svake godine donosi poseban pečat našem kulturnom životu te pridonosi bogatstvu kulturne baštine našega kraja – rekao je gradonačelnik Jenkač.

PROGRAM

Advent u Marofu ove godine donosi brojna događanja i proslave, a jedna od proslava je i 6. rođendan kina Marof, u sklopu čega kino organizira besplatne projekcije. Osim filmova, organizirane su i brojne kazališne predstave prigodne za blagdansko razdoblje.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Novi Marof Renata Horvatić istaknula je kako će se tradicionalno, svake subote paliti adventske svijeće u suradnji sa Župom sv. Antuna Padovanskog, dječjim vrtićima i udrugama.

-Prosinac je bogat događanjima u Novom Marofu. Svake subote pridružit će nam se izlagači, sa prigodnim blagdanskim programom. Bit će tu u narednim danima i Motomrazova i Božićne vožnje s vatrogascima, raznih tradicijskih događanja, predstava, Zimski Šic na bic i Šetnju Rabuzinovim bregima… Stoga pozivamo sve ljude dobre volje na ova vesela i pozitivna druženja – rekla je Horvatić

Blagdan svete Barbare, 4. prosinca, posebno će se obilježiti međunarodnom radionicom cvijeća od krep papira, dok će se blagdan Svete Lucije, 13. prosinca, obilježiti prezentacijom i degustacijom tradicijskih jela od kukuruznog brašna. Naravno, tu je i nezaobilazni blagdan svetog Nikole koji se obilježava 6. prosinca.

-Ove godine Advent u Marofu nudi širok spektar događanja za sve posjetitelje. Izrazito smo ponosni na to što se naše udruge i gospodarstvenici aktivno uključuju u raznolikim blagdanskim proslavama – rekao je Jenkač.

Posljednji adventski tjedan rezerviran je za završne dječje i školske božićne priredbe, a svečani doček Nove godine u podne označit će službeni kraj Adventa u Marofu, uz nastup benda Vizija na vanjskoj pozornici Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Život i društvo

Potpisan ugovor za modernizaciju javne rasvjete u Novoj Vesi Petrijanečkoj i Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te direktorica tvrtke ELDA PROJECT d.o.o. Ljerka Eldas potpisali su ugovor za “Modernizaciju javne rasvjete općine Petrijanec – Faza IV” u ukupnoj vrijednosti 81.197,81 eura.

– Ovim projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Općini Petrijanec, primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja izvršiti će se, uz nerazvrstane ceste u naselju Majerje (Ulica Matije Gupca) i Nova Ves Petrijanečka (Ulica Florijana Bobića, Ulica Hinka Krizmana, Kratka ulica, Vidovečka ulica, Ulica Ljudevita Gaja i Ulica Rade Končara) te Zelendvor (Ulica grofova Bombelles i Ljudevita Gaja), zamjena dotrajalih svjetiljaka sa svjetiljkama koje su ekološki i energetski usuglašene s važećim zakonskim regulativnim normama. Ukupni broj svjetiljki koje će se zamijeniti je 187 komada, a do sada je na području Općine ugrađeno ukupno 582 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela. Nakon ovog projekta imat ćemo sva naselja pokrivena LED rasvjetom i svaki betonski stup dobit će svoje rasvjetno tijelo što će zasigurno povećati sigurnost u prometu za sve sudinike – rekao je načelnik Posavec

Za navedene radove odobrena su sredstva te potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 56.000 eura za projekt naziva “Sanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području Općine Petrijanec, ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta Faza IV” prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture.

Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje, je ulaganje u igralište vrijednosti 36.104 eura s PDV-om i stručnim nadzorom.

Ciljevi projekta su uštede u potrošnji električne energije te povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova i povećanje prosječne osvijetljenosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Plenković dostavio Saboru popis ministara, Damiru Habijanu Ministarstvo pravosuđa i javne uprave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.

Plenković će predložiti Saboru izglasavanje 18 članova nove Vlade, među kojima su tri ministra iz kvote Domovinskog pokreta, dok HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta, piše nacional.hr.

Ministarstvo poljoprivrede kojemu se u nazivu dodaju šumarstvo i ribarstvo u novoj Vladi preuzima Domovinski pokret, a dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija dok se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora od kojih gospodarstvo pripada DP-u.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Prema prijedlogu mandatara, novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje