Povežite se s nama

Život i društvo

Ruralna područja uz hrvatsko-slovensku granicu opterećena depopulacijom stanovništva, zapuštenim zemljištima …

Objavljeno:

- dana

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad bila je organizator i domaćin radionice za pogranične općine i gradove iz Hrvatske i Slovenije, koja je održana u lepoglavskom Domu kulture, u četvrtak, 7. prosinca.

Na ovoj radionici predstavnici općina i gradova iz pograničnog područja Hrvatske i Slovenije razgovarali o mogućnostima za prekograničnu suradnju u novom programskom razdoblju.

Na radionici u Lepoglavi o ovoj važnoj i aktualnoj temi razgovarali su predstavnici Grada Lepoglave te općina – Bednja, Cestica i Donja Voća, a sa slovenske strane predstavnici općina Cirkulane, Majšperk, Podlehnik, Videm, Zavrč i Žetale.

– Ističem veliko zadovoljstvo što smo organizacijom ove radionice o mogućnostima prekogranične suradnje u novom programskom razdoblju, ponovo obnovili i dugogodišnju praksu susreta čelnika općina i gradova s obje strane granice. U vrijeme prije epidemije korone imali smo odličnu suradnju, jer ovo područje s obje strane granice ima dugu zajedničku povijest, istu tradiciju, pa i zajedničku infrastrukturu, ali i vrlo slične probleme vezane uz održivi razvoj na ruralnom području. Iskustva slovenskih kolega bila su dragocjena u pripremi i provedbi projekata u ranijim programskim razdobljima, posebno onih koji su bili vezani uz projekte prekogranične suradnje. Ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor otvaraju se nove mogućnosti prekogranične suradnje u novom programskom razdoblju, koje želimo što bolje iskoristiti na obostrano zadovoljstvo i na korist ljudi s obje strane granice – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave dipl. ing. Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Predstavnike jedinica lokalne samouprave pozdravio je i Robert Dukarić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave, koji je posebno istaknuo važnost suradnje i razmjene iskustava, ali i boljeg međusobnog povezivanja kroz projekte prekogranične suradnje.

Na radionici su Emil Tkalec, tajnik LAG-a Sjeverozapad i Jernej Golc, voditelj LAG-a Haloze, predstavili lokalne razvojne strategije ove dvije lokalne akcijske grupe, pri čemu je istaknuto kako ruralna područja s obje strane granice imaju iste ili slične probleme, od depopulacije stanovništva, malih poljoprivrednih površina, zapuštenog zemljišta i slabije prometne povezanosti s regionalnim središtima.

Stoga je na radionici posebno istaknuto kako je za njihovo rješavanje nužan cjeloviti pristup održivom ruralnom razvoju. U novom programskom razvoju obje lokalne akcijske grupe će tako inicirati suradnju u nizu područja, od kulturne i sportske suradnje, do suradnje udruga civilnog društva te jedinica lokalne samouprave.

Obje su strane istaknule kako u novom programskom razdoblju planiraju zajedničke projekte na području turizma i promocije vrijedne kulturne i tradicijske baštine, posebice one vezane uz gastronomiju i tradicijsku glazbu, zatim projekte vezane uz prometnu infrastrukturu, kako bi se bolje povezale primjerice, biciklističke staze i planinarski putovi s obje strane granice, projekte suradnje udruga civilnog društva, pri čemu su posebno istaknuta dobrovoljna vatrogasna društva i kulturno – umjetnička društva, ali i projekti vezani uz rekreacijske aktivnosti na otvorenom.

Na radionici je posebno istaknuto kako će u novom programskom razdoblju za poticanje održivog ruralnog razvoja biti nužno osmisliti nove, inovativne poslovne modele kojima će se povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje.

Predstavnici hrvatskih i slovenskih jedinica lokalne samouprave tom su prilikom naglasili kako će u planiranju zajedničkih projekata biti posebno usredotočeni na podizanje svijesti stanovništva koje živi u pograničnom području o važnosti održivog ruralnog razvoja, pri čemu će biti posebno istaknuta odgovornost stanovnika za očuvanje okoliša i klime, ali i stvaranje boljih uvjeta za „zeleno gospodarstvo“.

Mogućnosti za suradnju sudionici radionice vide u Interreg programu Slovenija-Hrvatska, o kojem je na radionici govorio Kristijan Bizek, direktor lepoglavskog TKIC-a.

– Iz ovoga programa mogu se financirati upravo manji projekti prekogranične suradnje, a prijavitelji projekta mogu biti manje institucije koje svoje projekte nisu mogle prijaviti na standardne natječaje. Ovaj otvoreni natječaj partnerima s hrvatske i slovenske strane pruža niz mogućnosti za financiranje projekata prekogranične suradnje i izgradnje uzajamnog povjerenja – naglasio je Kristijan Bizek.

Na susretu je stoga  iskazana spremnost  predstavnika jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske i Slovenije da osmisle i provedu projekte prekogranične suradnje koji će biti prijavljeni na natječaj iz Interreg programa, pa će već u siječnju sljedeće godine biti održan novi susret na kojem će o konkretnim projektima razgovarati zainteresirani partneri s obje strane granice.

Život i društvo

Prijavite se za sudjelovanje na 9. Festivalu varaždinskih dvorišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred nama je deveto izdanje Festivala varaždinskih dvorišta koji oživljava staru gradsku jezgru otvarajući vrata atraktivnih prostora koji su kroz godinu većinom nedostupni za javnost i nudeći u njima autentičan i originalan varaždinski sadržaj.

Vikend 15. i 16. lipnja ponovno će skrivena varaždinska dvorišta pretvoriti u pravu riznicu umjetnosti, glazbe, kulture, stvaralaštva i gastro doživljaja.

Turistička zajednica grada Varaždina poziva sve zainteresirane vlasnike dvorišta u povijesnoj jezgri, koji bi željeli biti dio festivala, da se prijave za sudjelovanje putem obrasca objavljenog na službenoj internetskoj stranici Turističke zajednice grada Varaždina www.visitvarazdin.hr.

Vlasnici dvorišta mogu samostalno osmisliti i predložiti program ili samo iskazati interes za sudjelovanjem svog dvorišta, a program utvrditi s organizatorom festivala.

Poziv je otvoren do ponedjeljka, 20. svibnja, a prijave je moguće dostaviti osobno u Turističku zajednicu grada Varaždina, Ivana Padovca 3, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati i subotom od 10 do 13 sati ili mailom na [email protected].

Lani je u program festivala uključeno 16 dvorišta u povijesnoj jezgri, a zanimljiv sadržaj od glazbe, mode, umjetnosti, tradicijske kulture, gastronomije, hortikulture do edukativnih radionica privukao je brojne posjetitelje. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Stručnjaci poručili: Djeca odrastaju u okruženju koje potiče nezdrave prehrambene navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu suradnje na području promicanja pravilne prehrane i prevencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ured UNICEF-a za Hrvatsku su 13. svibnja predstavili ključne uvide Analize stanja uhranjenosti i prehrane djece 0 do 9 godina u Republici Hrvatskoj na skupu koji je okupio brojne stručnjake iz područja zdravstva, odgoja i obrazovanja te predstavnike ministarstava, akademske zajednice i medija.

Analiza stanja donosi pregled podataka i trendova iz istraživanja o uhranjenosti i prehrani djece od 0 do 9 godina u Hrvatskoj te čimbenika, praksi i politika koji utječu na uhranjenost i prehrambene navike djece. Za pripremu Analize provedeno je i istraživanje među zdravstvenim djelatnicima koji rade neposredno s djecom.

Prema izdvojenim uvidima iz Analize stanja:
› Svako treće dijete osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.
› Hrvatska bilježi konstantan blagi porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece.
› Uočena je povezanost razvoja nepravilnih prehrambenih navika kod djece s njihovom dobi – djeca školske dobi imaju lošije prehrambene navike od djece predškolske dobi.
› Postoje značajne socioekonomske razlike u uhranjenosti djece – veća je učestalost debljine u djece nižeg socioekonomskog statusa i u ruralnim područjima.
› Percepcija roditelja nije u skladu sa statusom uhranjenosti djece – prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ispravno percipira tek manji broj roditelja. Roditelji nisu dovoljno osviješteni o mogućim posljedicama nepravilne prehrane, a većina djelatnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece kao jednu od najčešćih prepreka u dijagnosticiranju i liječenju debljine navodi nesuradljivost roditelja u prihvaćanju i pridržavanju savjeta.

Analiza također ukazuje na potrebe:
› za jedinstvenim sustavom praćenja uhranjenosti djece različite životne dobi, uključujući praćenje podataka o dojenju
› za jačanjem kompetencija zdravstvenih djelatnika za rad s roditeljima na prevenciji prekomjerne tjelesne mase
› za dodatnim razvojem mreže Savjetovališta za prehranu za djecu i roditelje
› za podizanjem kvalitete i izjednačavanjem mogućnosti prehrane u odgojno-obrazovnim ustanovama te edukacijom djelatnika uključenih u organizaciju i provođenje prehrane.

– Prema zadnjim podacima CroCOSI istraživanja 2021./2022. u Hrvatskoj nešto više od jedne trećine djece, odnosno njih 36,1 posto, u dobi od osam godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, što predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Debljina u dječjoj dobi predstavlja značajno veći rizik za debljinu u odrasloj životnoj dobi, kao i za druge zdravstvene rizike, odnosno vodeće kronične nezarazne bolesti od kojih u Hrvatskoj danas obolijeva i umire preko 90 % ljudi. Uz to, debljina predstavlja i značajan ekonomski teret. U ovom trenutku oko 6,6 % zdravstvenih troškova odlazi na liječenje posljedica ovog preventabilnog rizika – debljine i njezinih posljedica. Ovi zdravstveni i ekonomski tereti jasno ukazuju na potrebu ulaganja u multisektorski pristup prevencije debljine od najranije životne dobi. Samo predana, dugoročna i multisektorska suradnja može učiniti značajne iskorake u rješavanju ovog problema – naglasila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u HZJZ-u i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja.

Prema Konvenciji o pravima djeteta, svako dijete ima pravo uživati najvišu moguću razinu zdravlja, što uključuje i pravo na odgovarajuću hranu visoke hranjive vrijednosti. Međutim, 35 godina od donošenja Konvencije podaci nam pokazuju da i u razvijenim zemljama djeca od najranije dobio odrastaju u okruženju koje potiče nezdravu prehranu.

– Udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, po čemu je Hrvatska na 5. mjestu u Europi, uistinu zabrinjava, jer znamo kakve to negativne i dugoročne posljedice ima za zdravlje i razvoj djece. Potreba za promicanjem zdrave prehrane nikada nije bila veća, a izazovi su složeni jer uključuju utjecaj marketinga, sjedilački način života te osviještenost, navike i mogućnosti samih obitelji. UNICEF će s Vladom RH, HZJZ-om i drugim partnerima nastaviti ulagati u promicanje pravilne prehrane i prevencije prekomjerne tjelesne mase djece u Hrvatskoj”, izjavila je Ana Dautović, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Jedan od ključnih izazova predstavlja i marketing hrane i pića usmjeren prema djeci, kojim se utječe na prehrambene navike djece od najranije dobi te na sklonost djece prema hrani s visokim udjelom zasićenih masti, transmasnih kiselina, šećera ili soli. U Hrvatskoj ne postoji sustav regulacije oglašavanja takve hrane usmjerenog prema djeci, stoga su na skupu predstavljene i dvije publikacije – vodiči za kreiranje politika vezanih za reguliranje marketinga hrane i pića usmjerenog prema djeci: Poduzimanje mjera zaštite djece od štetnog utjecaja marketinga hrane – pristup temeljen na pravima djeteta (UNICEF i SZO) i Marketing nezdrave hrane i bezalkoholnih pića usmjeren prema djeci (UNICEF).

– Korijeni debljine duboki su i kompleksni, te je za zaustavljanje trenda rasta prekomjerne tjelesne mase i debljine ključno poznavati situaciju vezano uz stanje uhranjenosti, ali i životne navike, specifičnosti različitih životnih okruženja, javne politike, postojeće intervencije te stavove i potrebe stručne zajednice. Poznavanje navedenih čimbenika, uz dobru multisektorsku suradnju, preduvjet je i početna točka za preventivno djelovanje od najranije dobi – istaknula je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović.

Analiza stanja uhranjenosti i prehrane djece 0 – 9 godina u Republici Hrvatskoj uključuje i preporuke za daljnje unaprjeđenje politika i praksi za razvoj poticajnog prehrambenog okruženja i poticanje pravilne prehrane djece kroz suradnju relevantnih sektora i dionika u Hrvatskoj.

Zaključci rasprave sudionika ovog skupa također će biti uključeni u Analizu, koja će biti objavljena kao internetsko ili tiskano izdanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje