Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mališani iz 26 dječjih vrtića u Jagićevom parku prezentirali kulturno i povijesno bogatstvo država Europske unije

Objavljeno:

- dana

Dječji vrtići s područja Varaždinske županije okupili su se danas u parku Vatroslava Jagića gdje su, povodom obilježavanja Dana Europe, prezentirali kulturno i povijesno bogatstvo te raznolikost država članica Europske unije.

Ukupno 26 dječjih vrtića sa 696 djece prezentiralo je po jednu državu članicu Europske unije te su svojim kostimima i rekvizitima izazvali veliku pažnju slučajnih prolaznika, ali i roditelja, baka i djedova koji su došli podržati svoje mališane. Odgojiteljica Martina Kazić iz Dječjeg vrtića „Bajka“ pomogla je mališanima da se upoznaju s kulturnom baštinom Slovenije. – Djeca su napravila plakate na kojima su prikazani Postojnska jama, Nacionalni park Triglav, Franc Prešern, Bledsko jezero, Crkva Marijinog uznesenja, čipkarenje, lončarstvo i likovi Kekec i Mojca, dakle sve ono što predstavlja tu državu. Obučeni su tradicionalno u karirane košulje i tregere koje imamo u vrtiću – objasnila je odgojiteljica Kazić i dodala da „Bajka“ od prve godine sudjeluje u obilježavanju Dana Europe. Dječak Rafael iz Dječjeg vrtića „Ježići“ iz Črešnjeva posebno se razveselio što danas vrijeme provode izvan prostorija vrtića predstavljajući državu Cipar. – Oni su poznati po nakitu i dobrim nogometašima – kratko je objasnio, dok je njegova prijateljica Mihaela dodala da u toj državi rastu agrumi, pa su stoga cijedili sok od grejpa. Njihova odgojiteljica Anita Benko rekla je da su se dobro pripremili za ovu manifestaciju. – Mnogo toga su istraživali o državi i jeziku, vole se pripremati za ovaj događaj. Jedne smo godine istražili dječju književnost na Cipru, dotaknuli smo se i božice Afrodite koja se rodila iz pjene mora kraj Cipra – rekla je odgojiteljica Anita Benko iz vrtića koji već deset godina sudjeluje u Danu Europe. Organizator ove manifestacije je Varaždinska županija, a partneri već tradicionalno su Društvo “Naša djeca” Varaždin i dječji vrtići s područja Varaždinske županije, a u veselom i raspjevanom Jagićevom šetalištu male i velike Europljane pozdravili su i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, koja je otvorila manifestaciju, te gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok. Inače, riječ je o događaju koji je pokrenulo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji sa županijama kojim se obilježavaju dva značajna datuma u povijesti Europske unije – 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje