Povežite se s nama

Kultura

Predstava „Bog te nema rad“ u izvođenju Kazališne družine Štolcer 6. lipnja u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 6. lipnja u čakovečkom Centru za kulturu s početkom u 20 sati održat će se predstava Kristine Štebih „Bog te nema rad“, u izvođenju Kazališne družine Štolcer iz Čakovca.

Redatelj predstave je Dejan Buvač, koji je za režiju predstave osvojio i nagradu na ovogodišnjem Festivalu kazališnih amatera Međimurja u Prelogu. Osim za režiju, na KAM-u je predstava dobila još četiri nagrade. Kristina Štebih dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, Petra Balić za najbolju sporednu žensku ulogu, Marko Baksa za najbolju glavnu mušku ulogu, te je predstava proglašena najboljom na Festivalu, čime se plasirala na drugi dio Festivala hrvatskih kazališnih amatera, koji se održao u Vodicama od 25. do 27. svibnja.

Kazališna družina Štolcer dio je Pjevačkoga zbora „Josip Štolcer Slavenski“, a osnovana je 2009. godine. Družina je posvetila ovu izvedbu predstave svojim dragim prijateljima, prerano preminulim zborašima, Jasni i Danku.

O predstavi

Suživot čovjeka i vina seže daleko u prošlost. U zavičaju koji je nadaleko poznat po vrhunskim vinima, šteta bi bila ne progovoriti o toj kiselo-slatkoj simbiozi. Kako su se jednom davno, za vrijeme drugačijih kraljeva i jednako neuspješnih agrarnih reformi, stanovnici malog međimurskog mjesta snašli u želji da im vino postane bolje, a manire za stolom uglađenije, pogledajte u novoj komediji Kazališne družine Štolcer. Osim o vinu, govore i pjevaju o strahovima, samoći, ljubavi, i još koječemu.

Družina bilježi mnoga gostovanja u zemlji i inozemstvu, a na međunarodnim festivalima također osvaja brojne nagrade. Predstava traje sto minuta, a cijena ulaznice je trideset kuna.

Kultura

Započeo 3. međunarodni festival COFA, a program je uistinu bogat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 7. srpnja, ispred vile Bedeković u Varaždinu svečano je otvoren 3. Međunarodni folklorni festival COFA.

Petra Golubar, idejna začetnica i direktorica festivala, pozdravila je goste i publiku te im poželjela dobrodošlicu.

Sve prisutne pozdravio je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i saborski zastupnik Miroslav Marković, istaknuvši da je ovo tek treće izdanje festivala, ali da vjeruje da će ih biti još mnogo. Naglasio je podršku Grada Varaždina ovakvim događajima, ističući njihovu važnost u predstavljanju folklorne tradicije iz raznih dijelova svijeta te je pozvao publiku da uživa u bogatom programu.

Riječima dobrodošlice pridružio se župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je i službeno otvorio festival.

Festival je započeo nastupom Varaždinskog folklornog ansambla, a uslijedili su nastupi gostujućih folklornih grupa iz Perua, Bugarske, Njemačke, Švicarske i Indije.

Međunarodni folklorni festival COFA održava se do 12. srpnja diljem Varaždinske i susjednih županija.

Festival promiče raznolikost, potiče kulturni razgovor i uključenost te doprinosi očuvanju folklorne tradicije. Generalni pokrovitelj festivala COFA je Varaždinska županija, a pokrovitelji su Grad Varaždin i UNESCO.

Ponedjeljak, 8. srpnja, bit će rezerviran za koncert iznenađenja, s obzirom da će od 20.30 kod vile Bedeković predstaviti krasan glazbeni projekt Folklorelektro.

Program nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinske barokne večeri predstavljene u zemlji partneru – Portugalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncertom Varaždinskog tria u Glazbenom konzervatoriju u portugalskom gradu Guimaraesu na kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, zaokruženo je predstavljanje 54. Varaždinskih baroknih večeri u zemlji partneru ovogodišnjeg festivala.

 Varaždinski glazbenici Davor Brđanović, Jakov Šredl i Matej Ilčić okupljenima su se predstavili izvedbom skladbi najvećim dijelom hrvatskih skladatelja, među kojima i Varaždinca Ivana Padovca, predstavivši bogatu hrvatsku glazbenu ostavštinu, dok su gradonačelnik Neven Bosilj i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik prezentirali program ovogodišnjih 54. Varaždinskih baroknih večeri.

Gradonačelnik Guimaraesa Domingos Bragnca upriličio je prijem za goste iz Varaždina u tamošnjoj gradskoj vijećnici, a potpisano je i pismo namjere o suradnji između dva grada. Varaždinsko izaslanstvo susrelo se i s Anitom Tršić, izvanrednom i opunomoćenom veleposlanicom RH u Portugalu u Lisabonu, a ravnatelj Glazbene škole iz Varaždina i član žirija Davor Matačić u Guimaraesu je s vodstvom tamošnjeg Glazbenog konzervatorija započeo razgovore o zajedničkom glazbenom projektu.

„Ove je godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri Portugal i počašćeni smo što smo zahvaljujući i podršci Ministarstva vanjskih i europskih poslova imali prigodu predstaviti naš barokni festival u Guimaraesu, gradu s kojim nastojimo uspostaviti suradnju i partnerstvo još od 2008. Godine. Upravo ovim posjetom stigli smo do cilja tako da će u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri biti potpisan i sporazum o suradnji između Varaždina i grada Guimaraesa. Grad je pod zaštitom UNESCO-a, a nalazi se u industrijski najrazvijenijoj regiji u Portugalu. Čestitam glazbenicima na odličnom koncertu i veselimo se dolasku gostiju iz Guimaraesa u Varaždin u rujnu.“ – rekao je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj. Dodao je kako je Varaždinu čast biti grad prijatelj s Guimaraesom koji je, između ostalog, i najuređeniji grad Portugala, a bio je i europska prijestolnica kulture 2012. godine, što su fantastično iskoristili izgradivši mnoge kulturne objekte.

 „Portugal kao zemlja partner ove će godine ponuditi ponovno nova glazbena iznenađenja za našu festivalsku publiku i ono što je zanimljivo, imat ćemo priliku poslušati djela koja su drugačija od onih iz drugog dijela Europe i skladatelja iz njemačkog-engleskog-francuskog baroknog glazbenog kruga koje uglavnom i jesu na programu Varaždinskih baroknih večeri. Portugalski barok ima svojih specifičnosti i posebnosti i upravo to nastoje Varaždinske barokne večeri – nuditi publici nove glazbene užitke, ali je i educirati.“ – istaknuo je organizator VBV-a Raymond Rojnik.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje