Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin domaćin Europskog foruma o urbanom šumarstvu

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u subotu je, 25. svibnja, ispred Gradske vijećnice, na Trgu kralja Tomislava, dočekao sudionike međunarodne znanstveno stručno konferencije Europski forum o urbanom šumarstvu (European Forum on Urban Forestry – EFUF) koji su posjetili Varaždin.

Riječ je o jednoj od najvažnijih konferencija iz ovog područja koja okuplja renomirane znanstvenike i stručnjake iz europskih zemalja, ali i šire. Zahvaljujući svojim perivojima, parkovima, alejama i cvjetnim gredicama Varaždin je turistički dragulj kontinentalne Hrvatske, a posljednje vrijeme i mamac stručnjacima iz područja hortikulture i arborikulture te ekologije. Kako je Varaždin od nedavno u elitnom društvu zelenih europskih metropola, ovi stručnjaci i znanstvenici odabrali su ga za studijsku posjetu u sklopu konferencije.

Naš je grad odabran kao domaćin četvrtog dana susreta kako bi se sudionici upoznali s urbanim zelenim površinama Europskog grada stabala, te su ih u tu svrhu kroz zelene znamenitosti Varaždina provele direktorica Parkova Jelena Sekelj i rukovoditeljica RJ Groblje Romana Brkić Knežević. Sudionike skupa upoznale su s načinom održavanja stabala na području našega grada i njegovim najznačajnijim zelenim površinama – Gradskom groblju, parku pape Ivana Pavla II, Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera i Šetalištu Vatroslava Jagića. Prezentirale su im principe proaktivnog upravljanja gradskim stablima, strateško planiranje, projekte uključivanja lokalne zajednice, interdisciplinarni pristup, čuvanje starih i veteranskih stabala i općenito zahvate i analize koje u vezi stabala provodi gradsko komunalno poduzeće Parkovi.

Gradonačelnik im je iskazao dobrodošlicu te istaknuo kako mu je zadovoljstvo što ih može primiti u Varaždinu, gradu koji se ponosi svojom zelenom agendom i sustavno je provodi, što je i prepoznato nagradom Europskog grada stabala.

Konferenciju, dio koje je bila i studijska posjeta Gradu Varaždinu, organizirali su Hrvatski šumarski institut s partnerima Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskim šumama, Hrvatskim šumarskim društvom, Europskim šumarskim institutom te JU Park prirode Medvednica kao suorganizatorom.

Život i društvo

Započela izgradnja kanalizacije u Poduzetničkoj zoni Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu izgradnje nove prometnice, odnosno odvojka br. 5 ceste Trnjača u Poduzetničkoj zoni Kneginec (sjeveroistočni dio) započela je izgradnja fekalne kanalizacije u duljini od 350 metara.

Cjelokupni postupak ugovaranja je proveden putem pružatelja javne vodne usluge, tvrtke VARKOM, a radove sufinanciraju Hrvatske vode.

Vrijednost radova iznosi 70 tisuća eura bez PDV-a, a radove je temeljem provedenog postupka  javne nabave VARKOM ugovorio s tvrtkom NIGRAD d.o.o. iz Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Njemački turisti zahvalili međimurskim plavcima koji su ih spasili na Rabu: Digla se bura, jedva su preživjeli…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog vikenda, točno godinu dana nakon nemilog događaja u kojem su jedna izvukli živu glavu, trojica od četvorice spašenih njemačkih državljana, s obiteljima ponovno su posjetili otok Rab te organizirali druženje u znak zahvalnosti za svoje spasioce.

U sklopu projekta Ministarstva unutarnjih poslova “Sigurna turistička destinacija”, krajem lipnja prošle godine četvorica međimurskih interventnih policajaca na otoku Pagu pružala su ispomoć kolegama iz Policijske uprave ličko-senjske. U subotu, 24. lipnja 2023. godine hrabri međimurski plavci radili su u dnevnoj smjeni u Policijskoj postaji Novalja te nisu ni slutili što ih čeka toga dana. Očekivali su jedan uobičajen radni dan i ništa nije ukazivalo da će toga dana spašavati ljudske živote. No, upravo to se i dogodilo!

Naime, prošlo je godinu dana od nesretnog isplovljavanja četvorice njemačkih državljana s otoka Raba prema otoku Pagu. Prilikom noćnog povratka na otok Rab, digla se jaka bura i doživjeli su brodolom. Jedva su preživjeli, i to ponajviše zaslugom međimurskih policajaca Dalibora Turka, Dragutina Horvata, Marka Jagića i Nenada Veselka koji su im prvi pristigli u pomoć te ih zajedno s pripadnicima HGSS-a iz Stanice Gospić, izvukli na sigurno.

Prošlog vikenda, točno godinu dana nakon nemilog događaja u kojem su jedva izvukli živu glavu, trojica od četvorice spašenih njemačkih državljana, s obiteljima ponovno su posjetili otok Rab te organizirali druženje u znak zahvalnosti za svoje spasioce. Bio je to emotivan susret kako za njih i njihove obitelji, tako i za policijske službenike te pripadnike HGSS-a. Sve su ih preplavile silne emocije, bilo je tu i suza te dugih zagrljaja.

Tijekom druženja prepričavali su se detalji nemilog događaja. Njemački turisti preživjeli su cijelu noć te sljedeće jutro, boraveći u uzburkanom moru, a pritom ih je na životu održavala silna želje da ponovno ugledaju i zagrle svoje najmilije. Spašeni njemački turisti posebno emotivno opisivali su trenutak kada su ugledali svoje spasioce, policijske službenike, i to u trenucima kada su se već gotovo pomirili sa sudbinom da im nema pomoći.

Hvala je bila česta riječ te večeri te je bila je ispisana na majicama koje su njemački državljani nosili u znak zahvale svojim spasiocima tijekom druženja. Takvi trenuci su dokaz i zahvala međimurskim policajcima da su odradili veliki “posao” te su pozvani na ponovni susret i sljedećih godina na datum “drugog rođendana” njemačkih državljana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje