Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li o zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Marčanu skrbiti županijska tvrtka, Srednja škola ili netko treći?

Objavljeno:

- dana

Od 27. do 27 svibnja u Hrvatskoj se tradicionalno organizira 12. po redu Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma.

Oni ne samo da su malobrojni, već su mahom i zapušteni, poput najstarijeg zaštićenog spomenika parkovne arhitekture u Hrvatskoj – Arboretuma Opeka.

Jedini na kontinentu

Stoga nikoga ne treba čuditi da jevnost i to poglavito stručna, s velikim zanimanjem iščekuje višestruko najavljivanu revitalizaciju viničkog bisera. Podsjećamo, Arboretum Opeka je jedini postojeći arboretum u kontinentalnoj Hrvatskoj i jedan od najznačajnijih arboretuma u državi. Smješten je u Marčanu i u njemu se nalazi više od 100.000 primjeraka drveća, grmova, različitih povijuša i cvijeća. Prostire se na šezdesetak hektara površine te obuhvaća park engleskog stila šumu koja zauzima većinu površine. Uz to, u njemu je smješten i dvorac plemićke obitelji Bombelles koji je pred završetkom obnove zahvaljujući projektu njegove prenamjene u Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi. Nažalost, Arboretum Opeka nije samo zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, već je i “spomenik” ljudskoj gluposti, nemaru, te nemuštim političarima i birokraciji koja je kadra upropastiti iznimno vrijedne projekte.

Podsjećamo, Hrvatski šumarski institut napravio je još 2004. projekt revitalizacije arboretuma, dakle još prije 20 godina, a potom, 2006. inventarizaciju stabla i grmlja. Popisano je svako stablo, s točnom GPS lokacijom i zdravstvenim stanjem te opisom iz kojeg vremena potiče! Još gore, političke besmislice i smicalice upropastile su ponudu Hrvatskih šuma da o svom trošku iz Arboretuma Opeka ukloni bolesna, trula, srušena i potkornjacima napadnuta stabla. Sramotan rezultat svih spomenutih i inih propuštenih prilika vidljiv je svakome tko nogom kroči u park koji je na nešto ličio barem u vrijeme kada je o njemu, pa i dvorcu intenzivno skrbila “vrtlarska škola”. Bilo bi idealno da slijednica te obrazovne ustanove sa svojim stručnim zaposlenicima bude uključena u poslove oko održavanja i uređenja parka. Interes postoji, no kako doznajemo od ravnatelja Srednje škole prof. Dragana Brkića, tu postoji jedno veliko ali…

– Zadnjih 15-ak godina naša obrazovna ustanova koja od 2018. godine ima naziv Srednja škola “ Arboretum Opeka” – Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi (Škola), nema apsolutno nikakve veze s parkom. Mi ga ne uređujemo niti na njega ne polažemo bilo kakva prava. Sve što se u njemu događa je pod ingerencijom Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije koja usko surađuje s Općinom Vinica. Dosad su oni vodili brigu o tome što se događa s parkom, ali nisu imali zaposlenike, potrebnu mehanizaciju ili alat nužan za održavanje kompleksa kojeg zauzima arboretum. Stoga su nas u više navrata znali zamoliti da obavimo košnju i druge nužne poslove. Iako to Školi pričinjava troškove, nismo odbijali pomoći jer nam je situacija potpuno jasna – objasnio je Brkić.
Treba znati da osim predjela obraslih šumskom vegetacijom, park obiluje livadama, ali Škola odavno nema potrebe za korištenjem otkosa.

– Pokošena trava se nekad balirala i koristila za ishranu životinja, ali s obzirom na to da naše staje ne zadovoljavaju uvjete za držanje muznih krava, morali smo reducirati stado. Stoga nas košnja livada ne zanima jer godinama ne gospodarimo parkom, osim u slučaju da se takva naručena usluga plati. Kada je park bio pod našom ingerencijom uređivali smo staze, jezero, klupe, više puta obnavljali most…No, od trenutka kada nam je rečeno da nemamo što raditi u parku, mi smo se fokusirali na druge projekte – ističe naš sugovornik od kojeg doznajemo da ustanova kojom rukovodi u revitalizaciju parka uključena od samih početaka natječaja.
Odnosno, zaposlenici Škole sudjelovali su 2022. godine na inicijalnim sastancima s ciljem da uopće doznaju o čemu je zapravo riječ i što će se sve raditi.

Puno ideja

– imali smo puno ideja, primjerice da se urede šetnice i šumski pojas, ali je ispalo da to zahtjeva silnu pripremljenu dokumentaciju poput građevinskih dozvola. Rokovi su bili iznimno kratki te se uglavnom pristupilo problematici uređenja staza. Da smo znali koliko će se odugovlačiti s natječajem, projekt bismo puno bolje pripremili. Natječajem je predviđeno ograđivanje obnovljenog parka, njegova zaštita video nadzorom, izgradnja vanjskog parkirališta s kapacitetom za 500 – 600 vozila i uređenje kontrolno – propusnog punkta za posjetitelje. Bude li sve kako je zamišljeno, na ulazu će biti suvenirnica, a kompleks će imati uređeni sanitarni čvor i manji kafić za osvježenje… – objasnio je Brkić.

Južna strana parka dobit će gospodarsku zgradu u kojoj će biti smještena sva potrebna mehanizacija za održavanje parka, a škola će na korištenje dobiti površinu za uređenje vrta sa začinskim i drugim biljem.

– Projekt je koncipiran na način da se park maksimalno iskoristi u turističke svrhe. Stoga su autori predvidjeli još neke objekte i punktove u njemu. No čega će sve na kraju biti, o tome sada ne želimo špekulirati. Kako će se pak, i u kojoj mjeri hortikulturno urediti park, nije nam poznato jer taj dio projekta nismo vidjeli. Kako sada stvari stoje, sasvim je izgledno da će se oformiti tvrtka pod okriljem varaždinske županije koja će brinuti o održavanju parka. Mi očekujemo da će se ipak raspisati natječaj u tom smislu jer je škola itekako zainteresirana preuzeti takav posao. No, prvo treba pričekati da na aktualnom natječaju prođe jedan od dva prijavljena projekta koji će odrediti sudbinu Arboretuma Opeka. Za onaj iz Varaždinske županije znamo da je koncipiran za njegovu revitalizaciju, dok projekt natjecatelja iz Karlovačke županije ima fokus na druge stvari. Uglavnom, oba projekta imaju isti broj bodova i tek će se vidjeti čiji će tu argumenti prevagnuti – ukazuje Brkić.

Centar kompetentnosti

U razgovoru za regionalni tjednik osvrnuo se i na Regionalni centar kompetentnosti “Arboretum Opeka”. Naime, nakon dobivanja akreditacije, Škola osim prostora za rad u postojećoj zgradi dobiva i prostore u dvorcu koji se intenzivno obnavlja.

– Dvorac će omogućiti neometano odvijanje programa Centra jer u njemu će biti uređen laboratorij, vinski podrum, apartmani i drugo. Nije riječ o novoj ustanovi već o proširenju kapaciteta. Školi pripada pristupni put s dvorcem i oko dva metra zemljišta oko njega. O tom prostoru brinut ćemo i održavati ga. Nemamo pravo ništa od zelenila trgati, rezati ga ili uklanjati. Raspolažemo stručnim kadrom kojeg ćemo po potrebi pojačati u suradnji s resornim ministarstvom i Varaždinskom županijom. Bit će sigurno otvorena nova radna mjesta i ako sve bude po planu 2. rujna ove godine sve mora startati. Svi građevinski radovi i namještanje moraju završiti dan ranije kako bi normalno počela školska godina. Eventualno će se produžiti radovi na štukaturama i drugim ukrasima, ali oni neće remetiti nesmetano funkcioniranje Centra – uvjeren je Brkić.

Srednja škola od poljoprivrednih zanimanja obrazuje agrotehničare, te poljoprivredne gospodarstvenike – cvjećare i vrtlare. Interes raste tek zadnje dvije godine i u tom razdoblju udvostručio se broj učenika koji u Marčanu polaze srednjoškolsku nastavu.
– Centar kompetentnosti bit će namijenjen obrazovanju srednjoškolaca i odraslih. Ključan je jer imamo veliki broj OPG-ova čije je vlasnike i zaposlenike nužno educirati. Imat će priliku uz mentore svladati korištenje namjenskih sustava poput “Arpa” i drugih putem kojih traže poticaje… Suradnja već postoji jer im osiguravamo savjetodavnu službu, a vlasnici OPG-a po potrebi mentoriraju naše učenike. No, potrebe za tim skoro da i nema jer je škola odlično opremljena s čak 7 novih traktora, bagerima, najmodernijim priključnim strojevima i drugim čudima tehnike koja danas stižu s GPS navigacijom – rekao je ravnatelj.

Galerija i zarada

Štoviše, napomenuo je da odličnu suradnju Škola ima i s ustanovama u kulturi, što je razumljivo jer vinički kraj ima bogatu povijest. Najznačajniji je tu Gradski muzej Varaždin koji ima bogatu zbirku fotografija, pisanih dokumenata, slika i predmeta vezanih uz dvorac i obitelj Bombelles. Također, GMV čuva i knjižnicu ove grofovske obitelji, a s njom i osebujni “vinski” postav namjeravamo preseliti u dvorac. Tražimo najbolji model da znatiželjnici sve skupa u galeriji mogu pogledati bez da ometaju nastavu i druge aktivnosti Centra. Uspijemo li to na neki način komercijalizirati, naša misija bit će u potpunosti ispunjena – zaključio je Dragan Brkić.

Scene parka iz vremena kada je blistao

Za potrebu ilustriranja članka, odlučili smo objaviti nekoliko arhivskih fotografija parka, koje ga prikazuju u vrijeme kada je on doslovno blistao. U toj nakani ljubazno nam je izašla u susret Spomenka Težak, muzejska savjetnica GMV-a.

– Vaše odabrane fotografije, osim jedne, potječu iz obiteljskog albuma fotografija koji je Muzeju darovala Ferdinadina d Ansemburg rođ. Bombelles 1946. godine, prije odlaska iz Hrvatske. Samo jednu, (GMV 86385) Muzeju je poklonio Stanko Vrtovec 2016.,a potječe i z ostavštine njegova djeda Viktora Schendla, vrtlara u Opeki.

Viktor Schendl rođen je 21. veljače 1866. u pruskom mjestu Wreschen (provincija Posen). Umro je 1943. godine. Naukovanje za vrtlarski posao obavio je u Parku (Wildpark)u Potsdamu od 1884. do 1886., gdje je i 1888. završio vrtlarsku školu (Königliche Gärtnerlehranstalt am Wildpark bei Potsdam – KGL).Tada je postao asistent u Vrtu palmi (Palmengarten) u Frankfurtu na Majni. 1889. radi u Erfurtu na FC Heinemann, Već 1889. je u Engleskoj gdje radi u vrtovima Addington Parka, zatim u Croydon Surrey s nadbiskupom Canterburyja; 1891/92 radi u Tempelhof rasadnicima; Od 1892. radi kao glavni vrtlar na imanju grofa Marka Bombellesa, mlađeg u Opeki, Vinici, Hrvatska. Od 1907. godine blagajnik je na grofovskom imanju i vodi ukupni nadzor nad parkom i vinogradima – ističe Spomenka Težak.

Grof Marko Bombelles s psom u studenome 1903. godine (GMV 76922/17)
Prikaz dječaka i gospodina na konjima, kolovoz 1905. godine (GMV 76922/44)
Parkom su 1905. letjele ptice, ali i šareni baloni (GMV 76922/47)
Fotografija s prikazom lopoča u jezeru nastala je listopada 1905. godine (GMV 76922/56)
Park u Opeki, Johann Winkler, Ptuj; Opeka, Vinica, oko 1896. godine (GMV 86305)
Dvorac Opeka kraj Vinice, Moriz Frison, Beč, 27.4.1912. godine (GMV 87038)

U fokusu

Podravka u Tvornici voća i povrća u Varaždinu ugostila stotinjak svojih kooperanata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podravka je i ove godine organizirala susret sa svojim poljoprivrednim kooperantima, točnije, proizvođačima voća i povrća. Događaj koji je inicijalno predstavljen prošle godine, ovog je puta održan u Tvornici voća i povrća u Varaždinu, gdje i odlaze sve proizvedene voćne i povrtne kulture te postaju prepoznatljivi Podravkini proizvodi.

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, u pozdravnom je govoru istaknula stratešku važnost poljoprivrede, kako za Podravku, tako i za širu zajednicu. Najavila je i dodatno unapređenje suradnje s poljoprivrednim proizvođačima i rekla kako će Podravka i u sljedećim godinama svima njima uvijek biti snažan oslonac.

– Ove se godine za Podravkine potrebe, samo što se povrća tiče, diljem Hrvatske obrađivalo više od sedamsto hektara poljoprivredne površine. Pritom je bilo angažirano oko 250 proizvođača i udruga i željela bih izraziti zadovoljstvo jer mislim da smo ove godine napravili značajan iskorak, posebice u podizanju kvalitete suradnje s kooperantima. Prošle smo godine još stjecali iskustvo koje smo sada pretočili u odlične rezultate. U godinama koje dolaze najveći će izazov biti vremenske prilike, no odlučni smo da u svladavanju tih izazova radimo zajedno i nastavimo, kao i do sada, dijeliti stručno znanje i svo stečeno iskustvo – rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Ivan Ostojić, član Uprave zadužen za poljoprivredu, osvrnuo se na ovogodišnju sezonu. Govorio je o Podravkinim planovima i ostvarenjima, koja uključuju i novi pogon za preradu rajčice, otvoren prije nešto više od dva mjeseca upravo u sklopu Tvornice voća i povrća u Varaždinu. U svom izlaganju prikazao je ostvarene rezultate u ovogodišnjoj proizvodnji rajčice i svim kooperantima zahvalio na sjajnoj suradnji.

– Ključni cilj zbog kojeg smo se odlučili na gradnju novog pogona u Varaždinu bio je imati sve ključne Podravkine proizvode na bazi rajčice isključivo iz domaće proizvodnje. Sva rajčica koja dolazi u naš novi pogon proizvedena je u Hrvatskoj. Proizvodnju smo organizirali na području cijele Hrvatske i tako napravili diverzifikaciju koja će nam u budućnosti proizvodnju još i dodatno stabilizirati. U tom procesu bili smo fokusirani na snažnu podršku našim kooperantima jer mnogima je ovo bila prva sezona proizvodnje rajčice. Sljedeće sezone planiramo biti još bolji i potpuno popuniti kapacitete našeg novog pogona – rekao je Ostojić.

Naglasak je tijekom cijelog susreta bio na proizvodnji rajčice. Podravka je izgradnjom novog pogona kapacitet proizvodnje podigla na ukupno četrdeset tisuća tona u sezoni. Znatno je povećan i broj kooperanata, a mnogi od njih rajčicu su krenuli proizvoditi ove godine. Podravka je tako postala samodostatna u proizvodnji ove povrtne kulture, što znači da sva rajčica koja se koristi u proizvodnji Podravkinih proizvoda poput pasate dolazi isključivo iz hrvatskih polja. Također, Podravkini kooperanti od ove se godine nalaze po cijeloj Hrvatskoj. Nastavljena je dobro uhodana suradnja s istarskim poljoprivrednicima, pokrenuta je suradnja s proizvođačima u Slavoniji, a dodatno je osnažena i s onima u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

U sklopu programa, prisutni su mogli čuti i prigodnu panel raspravu četvero poljoprivrednih proizvođača – Doroteje Santo iz Đurđevca, Perice Oroza iz Požege, Pere Pusića iz Preloga i Mirka Boškovića iz Cerne kod Vinkovaca. Pričali su o vlastitim ovosezonskim iskustvima u proizvodnji rajčice, suradnji s Podravkom, ali i izazovima s kojima se suočavaju.

Podravka je na kraju i nagradila svoje najuspješnije proizvođače rajčice. Za ostvarene najviše prinose nagrade su primili proizvođači Dragan Zvonar iz Sopja, Doroteja Santo iz Đurđevca i udruga Ambasador iz Đelekovca. Također, prigodnu nagradu primio je i Podravkin najdugovječniji kooperant, Stjepan Majkovica iz Umaga.

Nastavite čitati

U fokusu

Palijativna skrb u Međimurskoj županiji? Posavec: Situacija je žalosna i pokazuje svu nebrigu države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 19. sjednici Skupštine Međimurske županije vijećnicama i vijećnicima predstavljen je izvještaj o izvršenju proračuna u prvoj polovici godine, kao i o korištenju sredstava proračunske zalihe, te iscrpno izvješće o radu i aktivnostima župana do 30. lipnja.

Župan Matija Posavec, u kratkom komentaru svoga izvješća, brojkama je ilustrirao efikasnost županijskih stručnih službi, te je primjerice napomenuo da je Međimurska županija u poslovima vezanima uz upravljanje državnim nekretninama najefikasnija u državi. Riješeno je 50 posto predmeta, dok neke županije imaju riješeno tek pet posto predmeta.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović iznio podatke o gospodarskim kretanjima u  2023. godini.

– U Međimurju su lani poslovala 3792 poduzetnika te 1674 obrtnika, s daljnjom tendencijom rasta broja obrta. Broj zaposlenih kretao se oko 43.480 osoba, a nezaposlenost je bila na 4,7 posto. Čak 78 poduzetnika ostvarilo je dobit te je izvoz daleko veći od uvoza. Ovi podaci dokaz su prilagodljivosti i stabilnosti gospodarstva Međimurske županije – istaknuo je pročelnik Radanović.

Redovnim studentima je pak s ove sjednice stigla dobra vijest jer se nastavlja program isplata jednokratnih pomoći i u aktualnoj akademskoj godini.

Na aktualnom je satu bilo dinamično. Tako je vijećnik Igor Ivković zatražio pisane odgovore o nepravilnostima u javnoj nabavi te podatke o ponuditeljima i poslovima. Župan je apelirao da se na nalazu državne revizije ne gradi fama o lošem i nezakonitom poslovanju, jer to, kako je ustvrdio, naprosto nije istina.

– Revizija je našla mnogo nepravilnosti te dala više preporuka državi na njezino poslovanje, nego Međimurskoj županiji. U javnoj nabavi moramo se prilagođavati otežanim uvjetima tržišta ili odustati od projekta – rekao je župan. Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i proračun Anita Strniščak je naglasila da niti u jednom postupku javne nabave Međimurske županije državna revizija nije našla nepravilnosti, već je izrekla preporuke, koje su se najvećim dijelom odnosile na sporadično prihvaćanje viših ponuda od procijenjenih.

– To nije protuzakonito, i na to su prisiljeni svi u Hrvatskoj, zbog situacije na tržištu rada i usluga, te realnih cijena. Primjer je i izbor prijevoznika za učenike osnovnih škola: javio nam se samo jedan ponuditelj, a nas zakon obvezuje da moramo organizirati tu vrstu prijevoza – pojasnila je pročelnica.

Vijećnica Andreja Marić pitala je kada će se u osnovne škole Međimurja uvesti zdravstveni odgoj? Pročelnica Nives Kolarić Strah odgovorila je da se će model realizirati u suradnji s Gradom Rijekom i uvesti od iduće školske godine. Vijećnicu Marić potom je zanimala strategija Međimurske županije vezana uz organizaciju palijativne skrbi.

Župan Posavec u svom je odgovoru istaknuo nebrigu države.

-Situacija je žalosna. Nakon što je Međimurska županija sa Županijskom bolnicom Čakovec osigurala prostor u kojem će djelovati palijativni centar, obavila radove u tom prostoru, izradila projektnu dokumentaciju te ishodila građevinsku dozvolu – država je preuzela Bolnicu i poručila Međimurcima – ˝ništa od vašega projekta“. Dosad su bili uzaludni svi naši apeli da nam se omogući formiranje palijativnog centra, pa makar ga – nepravednim modelom – uređivali vlastitim sredstvima – rekao je župan Posavec.

-Kvalitetu tog našeg projekta, prepoznao je i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom koji nam se obratio, upitavši dokle smo stigli s realizacijom. Objasnili smo situaciju, a on nam je proslijedio pismo koje je poslao ministru zdravstva, zauzevši se za nas, te upozorivši ministra da mu je to zakonska obveza – iznio je župan Posavec vijećnicama i vijećnicima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje